Livvagternes vilde afsløringer: Smadrede Frederiks Tesla

Nu kommer kongefamiliens livvagter med spændende fortællinger.

Af Nikolaj Vraa - 6. marts 2022 kl. 11:55

Gennem årtier har Torben Vigh og Asbjørn Thyssen Hansen som livvagter fulgt den kongelige familie i tykt og tyndt. Nu giver de i hver sin erindringsbog et unikt indblik i deres mange oplevelser.

LÆS OGSÅ: Kort efter forlovelsen: Kærligheden brast

De spændende fortællinger bryder dog ikke det bånd af fortrolighed, der er til de kongelige. I forordet til sin bog, ‘Mine 30 år som livvagt’, skriver Vigh, der var livvagt fra 1987 til 2017, at både kongehuset og PET er underrettede om bogen. Og han holder til sit sidste åndedrag på hemmeligheder, som ikke engang kolleger eller hans egen hustru kender til.

LÆS OGSÅ: Sofie Linde efter ‘X Factor’: ALT føles meningsløst

En rutinetur til prins Christians skole i Hellerup udløste i 2014 et trafikuheld, hvor han på grund af vådt føre kørte ind i kronprinsesse Mary. Hun sad bag rattet i kronprins Frederiks Tesla.

– Flere tanker fløj igennem mit hoved, men først og fremmest om der var sket hende noget. Så måtte vi jo holde ind til siden, og jeg undskyldte og sikrede mig, at hun ikke var kommet til skade, men konstaterede samtidig, at hun ikke så rigtig tilfreds ud, da hun inspicerede bagenden af bilen. Selv var jeg jo bare umådelig flov, skriver han i bogen.

Uheldet medførte også, at Vighs navn blev på indgraveret på den gamle koklokke, PET-folkene har til kolleger, der har kvajet sig.

Ved 70-års fødselsdagen var Vigh igen på plads ved karetens højre baghjul nærmest dronningen. (Foto: Peter Hove Olesen/Politiken)

Udfordrende tid

Kronprins Frederik kunne i sin unge år være noget af en udfordring for livvagterne. Især tiden i Aarhus i 1990’erne var uforudsigelig.

– Flere gange har jeg været på vej i seng ved 22-tiden, når kronprinsen ringede og sagde, at han skulle møde nogle venner i byen, have et par øl og høre noget livemusik, skriver Vigh.

LÆS OGSÅ: ‘Bagedyst’-stjerne viser kæresten frem: Smaskforelsket

– En nat, vi skulle køre ham og en veninde hjem fra diskotek Blitz i Klostergade, var vores livvagtsbil blevet punkteret af noget hærværk, så der stod vi og blev nødt til at skifte dæk. Men fordi der var så mange mennesker omkring os, var det mest sikkert for kronprinsen og veninden at blive siddende på bagsædet, selvom det unægtelig gjorde bilen en del tungere at løfte med donkraften.

Efter en forestilling i Pantomineteatret i sommeren 2017 missede prins Henrik et trin og var ved at falde. – Præcis som jeg havde gjort så mange gange før, kunne jeg som hans livvagt bogstavelig talt give en hånd med. I sidste øjeblik nåede jeg nemlig at gribe hans arm og forhindre styrtet. (Foto: Michael Stub)

I sine 30 år som livvagt rejste han meget med regentparret og satte især stor pris på prins Henriks gode humør.

Under ophold på Château de Cayx spiste prins Henrik ofte med livvagterne, og her oplevede Vigh også dronningen helt privat. Majestæten overraskede ham med en gave på hans fødselsdag og gav ofte is, når han var chauffør.

LÆS OGSÅ: SE VIDEOEN: Tvillingerne i byen med mor

Bonds kollega

Under et ophold i London boede de på samme hotel som Pierce Brosnan. ‘Bond’-skuespilleren fik øje på Torbens særlige livvagtsnål og spurgte, hvad den betød.

LÆS OGSÅ: Tvillingernes søde gestus: Vincent og Josephine hyldede Mary 

– Jeg svarede kækt tilbage, at den sad der, fordi vi var kolleger. ”Du er i den engelske dronnings tjeneste, men jeg er i den danske dronnings tjeneste.” Så grinede han højt og inviterede mig med ind i et lille bibliotek, hvor han sad og øvede replikker til sin kommende film, afslører Vigh i bogen.

Det blev til en timelang snak, der fortsatte i baren samme aften.