Husker du skuespilleren Poul Reumert? Han var den største

Mange har hørt om ‘Årets Reumert’, men hvem var skuespilleren, der har lagt navn til den eftertragtede teaterpris

Af Kurt Stjernholm Riisberg. - 19. juni 2022 kl. 15:55

Hvis man mange årtier efter sin død får opkaldt en teaterpris efter sig, så må man selv have været en stor personlighed ved teatret. Og det var Poul Reumert.

LÆS OGSÅ: Prins Nikolais kæreste deler stor nyhed

Artiklen fortsætter under videoen, hvor Janni og Karsten leger “Hvem er” med Realityportalen fra deres hjem i Vedbæk…

I den forgangne weekend blev Danmarks største scenekunstpris, ‘Årets Reumert’, uddelt. Det er den blevet siden 1998 – mere end 100 år efter, at Poul Reumert blev født.

LÆS OGSÅ: Landmand Ole skilt fra Gitte: Savnede swingerklubben

Hans fulde navn var Poul Hagen Reumert. Han kom til verden i København 16. marts 1883 som søn af en balletdanserinde og en skuespiller.

Poul var som stor dreng lærling på orlogsskibet Helgoland. Han blev student i 1901 og blev straks efter optaget på Det Kongelige Teaters elevskole. Den unge mand var flittig, blev cand.phil i 1902 og fik samme år debut på nationalscenen.

Poul Reumert gjorde et stort indtryk på alle de scener, han stod på, og som han fyldte fornemt ud. I 1915 indledte han et makkerskab med dansk teaters store kvindeskikkelse, Bodil Ipsen, og deres samspil fortsatte helt frem til 1960’erne.

LÆS OGSÅ: Fie Laursen er i fødsel: Smerten er det vildeste!

I privatlivet var der til gengæld udskiftning af partnere. Poul Reumert giftede sig som 23-årig med Helga Ingeborg Meyer, som han fik tre børn sammen med. Deres ægteskab blev opløst i 1918, men året efter gik han til alters igen, denne gang med kollegaen Rigmor Emmy Julie Dinesen. Deres samliv holdt i 11 år, indtil det fik en brat ende. Poul Reumert havde nemlig forelsket sig i en ung islandsk skuespillerinde. Hende skal vi vende tilbage til.

Artiklen fortsætter under billedet…

Poul Reumert fotograferet i 1927.(Foto: Scanpix Danmark/Nf-Nf/Ritzau Scanpix)

Erotisk dans

De første danskproducerede film kunne vises i 1897, da Poul Reumert var teenager. Og i 1910 dukkede han selv første gang op på biograflærredet sammen med Danmarks – og verdens – største filmstjerne, Asta Nielsen.

Hendes senere ægtemand, Urban Gad, instruerede den erotiske stumfilm ‘Afgrunden’ med den legendariske scene, hvor Asta Nielsen og Poul Reumert danser så vovet, at de får 1980’er-filmen ‘Dirty Dancing’ til at ligne en børneudsendelse.

LÆS OGSÅ: Christiane efter stort tab: Totalt kampklar

‘Afgrunden’ blev en verdenssucces, og Asta Nielsen emigrerede til Tyskland, hvor hun blev kendt som ‘Die Asta’. Poul Reumert blev hjemme i Danmark og fortsatte med at triumfere på teaterscenerne – først og fremmest på Det Kongelige Teater.

I 1930 tog Poul Reumert to drastiske beslutninger. Det Kongelige Teater fik ny direktør, skuespilleren Adam Poulsen, som ved sin indtrædelse holdt en så diktatorisk tale, at det Sammen med en række kolleger sagde han op og gik til Dagmar Teatret, som slog alle rekorder i den følgende sæson.

Asta Nielsen vrider sig og gør sig til i en fræk dans med unge Reumert i filmen ‘Afgrunden’. (Foto: Egmonts Historiske Arkiv)

Voldsom ulykke

På privatfronten blev der også skiftet ud. I en af sine sidste roller på nationalscenen inden det dramatiske brud spillede Reumert hovedrollen i ‘Galgemanden’. Over for sig havde han en ung debutant, den yndige Anna Borg.

Poul Reumert faldt for den 20 år yngre islandske kvinde, og hans ægteskab med Rigmor Reumert blev afsluttet. Samme år døde Poul og Rigmors datter, Anne Mette, kort før sin femårs fødselsdag.

LÆS OGSÅ: ‘Årgang 20’-stjerne i grim ulykke

5. august 1932 giftede Poul Reumert sig med Anna Borg i Reykjavik. Og det år, Poul Reumert fyldte 51 år, blev han far til en søn. Året efter fik han en søn mere.

Han havde fået sig en ny familie, og sammen med sin hustru spillede han mange teaterstykker og et par film.

I marts 1963 kunne Poul Reumert lade sig hylde i anledning af sin 80-års fødselsdag. Men glæden over al den beundring, dansk teaters store mand stadig nød godt af, blev afløst af en voldsom sorg fire uger senere. Et passagerfly styrtede 14. april ned ved Oslo Lufthavn, Fornebu, og alle ombord mistede livet. Blandt dem var Poul Reumerts kone, Anna Borg.

LÆS OGSÅ: Prins er blevet single

Med ønsket om at ære sin hustru fik Poul Reumert i 1964 udgivet ‘Anna Borgs erindringer’ med tekster fra hendes dagbøger, breve og nogle båndoptagelser.

I maj 1967 spillede Poul Reumert en af sine gamle glansroller som Christian 4. i ‘Elverhøj’. Det foregik på Det Kongelige Teater, hvor hans imponerende karriere var begyndt 65 år tidligere.

Efter forestillingen, som skulle blive hans sidste, blev han hyldet af Frederik 9.

19. april 1968 sov Poul Reumert ind i en alder af 85 år. Han havde fået alle de ordener og priser, der var værd at få, og han var så respekteret, at mange af hans yngre kolleger i mange år efter bukkede ærbødigt, når man bragte hans navn på bane.

To konger. Christian 4.og Frederik 9. i Reumerts sidste teaterforestilling. (Foto: Allan Moe/Nf-Nf/Ritzau Scanpix)

Læs mere om