Dronning Margrethes store glæde: Hylder Henrik

Danmarks største lyrikpris får navn efter prinsen.

Af Nikolaj Vraa - 16. april 2022 kl. 11:55

Fire år efter prins Henriks død har dronning Margrethe sagt ja til, at en ny dansk lyrikpris opkaldes efter ham.

Prisen består af en bronzestatuette af prins Henriks egen skulptur ‘Fabeldyr’ samt 300.000 kroner, som er sponsoreret af ventilproducenten AVK. Ejeren af AVK, Niels Aage Kjær, er mangeårig ven af prins Henrik og har selv en stor samling af hans skulpturer. Beløbets størrelse gør, at ‘Prins Henrik Prisen’ bliver den største litteraturpris i Danmark.

LÆS OGSÅ: Robert Hansen efter afvænning: Afslører ny kæreste

Ifølge kongehuset er prisen en hyldest til poesien og dens betydning for dansk litteratur, og hædersbevisningen gives til en etableret dansk digter, der har bidraget særligt til dette fagområde.

Prins Henrik beskæftigede sig gennem livet aktivt med en række kunstneriske udtryksformer, både som digter og skulptør. Fra 1982 til 2014 udgav han en række digtsamlinger, og flere af prinsens skulpturer er opstillet rundt omkring i Danmark, blandt andet foran AVK Holdings hovedsæde på Søndergade i Galten.

LÆS OGSÅ: Løj om hjernetumor: Ville ikke skabe drama 

Det er de to danske forfatterforeninger, Danske Skønlitterære Forfattere og Dansk Forfatterforening, der har taget initiativet til prisen, og det er samtidig disse to foreninger, der har nedsat en uafhængig jury, som skal kåre vinderen. Den første overrækkelse vil finde sted på prins Henrik fødselsdag den 11. juni 2022. Dronningen har i den anledning sagt ja til at overrække statuetten til prismodtageren.

LÆS OGSÅ: Skiftede mening: Derfor hedder vores datter Lelou