Derfor var Mary rigsforstander: Frederik festede - Her & Nu

Derfor var Mary rigsforstander: Frederik festede

I nogle dage var Mary Danmarks rigsforstander, mens hendes mand gav den gas med vennerne.

Af Nikolaj Vraa - 21. december 2019 kl. 11:55

Der blev festet i tre dage, da Johan Wedell-Wedellsborg i sidste uge fyldte 50 år. Det skarpe hjørne markerede den stenrige skibsreder og erhvervsmand ved at invitere familie og venner til en uforglemmelig fest Verbier i Schweiz.
De næsten 100 gæster, der blandt andre talte kronprins Frederik, Caroline Fleming og Ellen Hillingsø, var fløjet ind fra nær og fjern for at fejre Johan, der som en af få danske adelsmænd er god for milliarder. Som 36-årig overtog han Weco-koncernen efter sin far, Ebbe Wedell-Wedellsborgs, død i 2005. 
LÆS OGSÅ: Efter vanvidsprogram: Nu trækker Mary stikket
Her er hovedindtjeningen ikke længere kerneforretningen, shipping-aktiviteterne i Dannebrog Rederi og Weco Bulk, men Johans investeringer i bioteknologi, ejendomme, kunst samt detailhandel som Joe & The Juice og bagerkæden Emmerys.
Især biotekselskabet Y-mabs Therapeutics, der udvikler antistofbaserede immunterapier til behandling af kræft hos børn, har bidraget positivt til bundlinjen. Ejerandelen på 21 procent gav ham sidste år et overskud på 714 millioner kroner og bragte dermed egenkapitalen i hans Weco A/S op på knap 1,8 milliarder kroner.
LÆS OGSÅ: Derfor flytter Kronprinsparrets børn til udlandet
Der var da heller ikke sparet på noget som helst ved festen i Verbier, hvor han ejer sit eget chalet. Gæsterne var indkvarteret på de bedste hoteller, og der var planlagt aktiviteter hele weekenden. Også sin 40-års fødselsdag fejrede Johan Wedell-Wedellsborg i Verbier, men da hans hustru, Rebecca, i 2011 fyldte 40, foregik det under varmere himmelstrøg.
Her var hele selskabet i Marrakech i Marokko, og mange af gæsterne blev også her fløjet ud og hjem i privatfly. Kongehuset har over for HER&NU afvist at besvare spørgsmål om kronprins Frederiks tur til Verbier.
Selv om kronprinsesse Mary ikke havde nogle officielle arrangementer i den kongelige kalender i de tre dage, hun var rigsforstander, havde hun alligevel en del på programmet. Hun godkendte to lovforslag og en del anordninger fra Grønland. Det skete ved, at hun underskrev med signaturen ‘i Dronningens navn Mary, kronprinsesse, rigsforstander’. Kronprinsesse Mary udnævnte også Børne- og Undervisningsministeriets nye departementchef og tog afsked med to dommere, der af aldersmæssige årsager fratrådte deres stillinger.
LÆS OGSÅ: Kronprinsesse Mary overrasker: Smider vielsesringen