'X Factor'-stjerne taler ud: Ville tage mit eget liv - Her & Nu

'X Factor'-stjerne taler ud: Ville tage mit eget liv

En tidligere ‘X Factor’-deltager har bestemt ikke haft det for nemt.

Af Nikolaj Vraa - 11. januar 2019 kl. 17:04

Mobning havde allerede sat sine dybe spor, inden Lusanda Poulsen i 2013 deltog i ‘X Factor’. Det hårde pres i tv-showet, hvor de ofte arbejdede fra klokken 8 til klokken 02.00 om natten, var med til at give den dengang 16-årige en voldsom nedtur. Sidste år kulminerede det med en fire måneder lang indlæggelse på psykiatrisk afdeling, hvor hun efter selvmordsforsøg fik diagnosen paranoid skizofren.
LÆS OGSÅ: Drama hos ‘X-Factor’-dommer: Overrasket af indbrudstyv
Folkeskolen hjemme i Horsens var ikke altid et rart sted for den lille pige med det store, krusede hår, og fordi Blachman i tv-showet også blev meget personlig i sine kommentarer til hende og makkeren Anna, græd hun sig ofte i søvn.
Inden deres mentor, Anne Linnet, selv sendte de to piger ud af ‘X Factor’ var Lusanda også begyndt at skære i sig selv i ren afmagt. Arrene bad hun sminkefolkene i DR Byen dække, så ingen kunne se, hvor galt det egentlig stod til med hende.
– Jeg fortryder overhovedet ikke ‘X Factor’. Jeg ville bare ønske, at jeg havde været ældre. Jeg havde det dårligt allerede inden ‘X Factor’, men det forstærkede det hele, og jeg følte, at alle kunne se mine fejl, fortæller den nu 22-årige Lusanda til HER&NU.
LÆS OGSÅ: Remee og Blachman i kamp om ‘X Factor’-løn

Artiklen fortsætter under videoen, hvor Brian Mørk deler sin sorg:

LÆS OGSÅ Thomas Blachmans nye flamme er 24 år yngre: Vi er forlovede

Isolerede sig

Det var svært at komme tilbage til skolen i Horsens, hvor de andre elever ikke ville snakke med hende mere. Også på Oure Kostgymnasium stod den tvivlsomme ‘X Factor’-berømmelse i vejen for nye venskaber.
– Da jeg var blevet student, flyttede jeg i 2016 til Aalborg for at læse. Det gik fint i starten, men jeg fik det dårligere og dårligere. Til sidst skippede jeg undervisningen og isolerede mig på mit værelse.
Hun flyttede for en tid hjem til Horsens igen, men her var de mørke tanker en nat ved at få så godt fat i Lusanda, at personale fra Livslinien, som hun havde ringet til, tilkaldte politiet.
LÆS OGSÅ: Remees toårige datter har været i mere end 50 lande
– Min far var chokeret over at blive vækket af politiet, der ringede på midt om natten. Han anede ikke, at jeg havde det så dårligt. Betjentene foreslog, at jeg skulle tale med nogen på psykiatrisk afdeling på Horsens Sygehus, siger Lusanda, der dog takkede nej til lægernes tilbud om at overnatte på sygehuset.
– Jeg var bange for at blive indlagt. I stedet aftalte vi, at jeg skulle ringe til min egen læge om morgenen. Her fik jeg så en henvisning til en psykolog og var bagefter til rigtig mange samtaler.
LÆS OGSÅ: Remee og Mathilde: Derfor holdt vi forholdet hemmeligt
LÆS OGSÅ: ‘X Factor’-vindernes nedtur: Place on Earth droppet af pladeselskabet

Måtte ikke være alene

Lusanda følte sig til sidst på så sikker grund, at hun flyttede til København for at fortsætte sit studie i erhvervsøkonomi. Her var der dog meget lang ventetid på den psykiater som hendes nye, praktiserende læge gerne ville sende hende til.
– I stedet snakkede jeg med lægen en gang om ugen. Og til en af de snakke vurderede hun, at det var bedst, at jeg ikke tog hjem og var alene. Jeg kom i akutmodtagelsen på Psykiatrisk Center Amager, og dagen efter fik en psykiater mig for første gang til at åbne op. Jeg havde på det tidspunkt gået med selvmordstanker og selvskadetanker i mange år, men jeg havde holdt det for mig selv, fortæller Lusanda, der endte med at være indlagt det meste af foråret sidste år.
LÆS OGSÅ: Sønderjyske ghettopiger indtager ‘X Factor’: Vi er det, Danmark har brug for
LÆS OGSÅ: Dansk realitypar frygter orkan: Flygter fra luksuhotel

Ikke længere flov

Inden hun blev diagnosticeret, måtte hun i en periode også døgnovervåges, efter personalet havde afværget et selvmordsforsøg.
– Jeg blev medicineret, så jeg endelig kunne sove. På det tidspunkt fik jeg kun tre-fire timers søvn hver nat, fordi tankerne bare kørte. Jeg hørte stemmer og så skygger, der ikke var der. Det var ret skræmmende at få diagnosen paranoid skizofren. Jeg forbandt jo skizofreni med nogen, der slog andre ihjel. Sådan så jeg ikke mig selv. Men jeg fandt hurtigt ud af, at der findes mange former for skizofreni, fortæller Lusanda, der siden udskrivelsen for otte måneder siden har været tilknyttet behandlingsstedet OPUS.
– I en lang periode var jeg flov. Hvad vil folk ikke tænke, når jeg siger, at jeg er psykisk syg? Men det har jeg lagt fra mig. Mit fokus er, at jeg skal få det bedre. Og jeg har det bedre. Jeg er stadig syg, men nu får jeg den rigtige medicin og har meget glæde af de gruppesamtaler, jeg går til. Her taler vi meget om sociale færdigheder, og mine blev dårlige af ‘X Factor’, siger Lusanda, der med sin beslutning om at tale åbent om sig sygdom håber at få lettere ved at møde nye og gamle venner. Og at de med hendes åbenhed kan håndtere det hele med en bedre viden om psykiske lidelser.
LÆS OGSÅ: ‘Divaer i junglen’-stjerne er blevet single

Lusanda, da hun medvirkede i ‘X Factor’ i 2013.