‘X Factor’-deltager åbner op om psykiske lidelser

Julie Konstantin har lidt af anoreksi og senere overspisning. Det krævede en stor overvindelse at stille op til audition i årets første program.

Af Kenth G. Madsen - 9. januar 2021 kl. 10:56

Siden Julie Konstantin var otte år, har hun kæmpet med psykiske problemer – angst, anoreksi og tvangsoverspisning. Så det var en stor overvindelse, da hun stillede op til ‘X Factor’-audition i årets første program.

Julie har haft sit at kæmpe med igennem livet (Foto: Privat)

LÆS OGSÅ: Så du det? Realitybabe med i ‘X Factor’

Har næsten ikke været ude i to år

I ‘X Factor’ trådte Julie ud af angstboblen, selvom det bare at skulle forlade sit værelse hjemme i Taulov ved Fredericia, normalt volder hende problemer.

– Jeg har nærmest ikke været ude af huset i to år, så det var virkelig stort for mig, siger den 17-årige til HER&NU.

Julie har lidt af anoreksi og siden tvangsoverspisning, så det var en stor sejr for hende at stille op i ‘X Factor’ (Foto: Privat)

LÆS OGSÅ: ‘Bagedyst’-vinder åbner op om diagnose

Hjemmeskole

Til sin audition i premiereprogrammet fremførte hun nummeret ”Love You Better” af Oh Land. Netop den sang beskriver det sted, hvor hun er i dag. Efter mange års lidelse er hun begyndt at kunne se en vej ud af den voldsomme angst.

– Det var så fedt, at de kunne lide det. Jeg har ikke haft en normal ungdom, fordi jeg ikke har kunnet gå i skole. Omvendt har jeg måske fået noget andet ud af det, siger Julie, hvis skolelærer-mor har hjulpet hende godt på vej med hjemmeundervisning, siden hun gik ud af tredje klasse. Til sommer starter hun i øvrigt op på mediegrafiker-uddannelsen.

Familien har været en stor støtte for Julie (Foto: Privat)

LÆS OGSÅ: Jeg skreg af smerte: ‘X Factor’-stjerne mistede to kropsdele i arbejdsulykke

Anoreksi og tvangsoverspisning

I en alder af 12-årig led Julie af anoreksi og var tynd som et siv. Siden har hun fordoblet vægten, men det hæmmes hun også af.

– Jeg var tilknyttet psykiatrien på Odense Sygehus, men da jeg to år efter stoppede forløbet, så blev anoreksien afløst af tvangsoverspisning. Da jeg var meget tynd, kunne jeg nemmere komme ud af huset, da jeg var tilfreds. Nu har jeg til gengæld svært ved at acceptere min vægt. Angsten påvirker mig stadig, forklarer hun videre.

Julie har ad to omgange været indlagt på psykiatrisk afdeling (Foto: Privat)

LÆS OGSÅ: Kassedamen blev Blachmans favorit: Du vinder hele lortet

Musikken hjælper

Kun én ting har kunnet dæmpe symptomerne en smule: Musik og sang.

– Musikken har hjulpet mig med at fokusere. Det har været en flugt væk fra angsten, siger Julie, der spiller på flere instrumenter efter gehør og skriver sange.

– Jeg vil gerne vise, at der er lys på den anden side. Det hele kan ligne lort, men alligevel kan man overvinde sig selv og gøre noget godt. Nogle dage har jeg tænkt: “Åh nej, min audition kommer i fjernsynet”. Jeg får tanken om, at mine gamle klassekammerater vil grine af det. Men jeg har lært at sige til mig selv, at det bare er strøtanker og ikke virkelighed, siger hun.

Julie gav den gas i ‘X Factor’ og fik tre gange ja fra dommerbordet (Foto: TV2)

LÆS OGSÅ: Ny ‘X Factor’-dommer har grineren på: Hvor er det pinligt

LÆS OGSÅ: ‘X Factor’-vinder i chok: Frygtede at miste sin hustru