‘Vild med dans’-stjerne: Jeg kom op at slås med min mand

Anne-Grethe Bjarup Riis er aktuel med en ny bog, hvor hun ærligt fortæller om det svigt, som hun oplevede fra venner og familie, da hendes søn blev ramt af kræft, og hvordan ensomheden gik ud over forholdet.

Af Rikke Lynge - 28. august 2020 kl. 8:55

Skuespiller, forfatter og instruktør Anne-Grethe Bjarup Riis, der også har medvirket i ‘Vild med dans’ er aktuel med en udløs ærlig bog, som er skrevet ud fra den periode i 2015, hvor Anne-Grethes otte-årige søn får konstateret leukæmi.

– Det kommer jo som et forfærdeligt chok, fordi vi allesammen havde drøn på karrieren, vi havde det dejligt, og det hele spillede, og så får han denne her cancer-diagnose. Vi bliver isoleret på Rigshospitalet og er der på skift mig og min mand, men der kommer ikke nogen. Familien kommer ikke, vennerne kommer ikke, og det er svært at række ud, når man er i så voldsom en krise, så jeg føler, at vi bliver mere og mere isolerede og mere og mere ensomme, fortæller Anne-Grethe live i ‘Aftenshowet’ på DR, hvor hun er inde for at fortælle om sin nye bog ‘I Guds rige’.

LÆS OGSÅ: Populær tv-dommer hemmeligt gift

Artiklen fortsætter efter billedet.

Interview med Anne-Grethe Bjarup Riis ved udgivelsen af hendes fjerde bog “I Guds rige” (Foto: Peter Hauerbach)

LÆS OGSÅ: HOT NEWS! Sofie Linde bekræfter: Jeg er gravid

For Anne-Grethe og hendes mand har det været svært selv at skulle række ud, når de samtidig har stået med sorgen.

– Set over dette 2,5 års forløb, så kom der da nogen i ny og næ, men de hænder, man har brug for, de skuldre, man har brug for at græde ud ved, og de øre, man har brug for at fortælle noget til, de er der ikke, og så ender det simpelthen galt, fortæller Anne-Grethe fortsat.

LÆS OGSÅ: Søren Ryges familietragedie: Mit livs sorg

Angst og frygt gik ud over forholdet

Det endte med, at Anne-Grethe og hendes mand ryger i totterne på hinanden, hvilket hun prøver at undgå sker for andre ved at lave bogen, der er med til at sætte fokus på emnet og skabe åben dialog.

– Der sker det, at vi nærmest udvikler en form for Posttraumatisk stress. Mange tror, at når man har en syg dreng, så går kurven op i forhold til at blive rask, men hele tiden får han kemo, og hele tiden risikerer vi, at han kan dø af de her bivirkninger, og det slider altså på et ægteskab, og vi har kun hinanden. Og så prøver man at selvmedicinere sig med lidt sprut om aftenen eller noget vin som et brændtæppe for at slukke noget af alt den stress. Samtidig skal man holde det hele kørende og tage en sjov hat på, men når lyset er slukket, så har vi ikke mere energi, og så går det ud over hinanden, fortæller Anne-Grethe fortsat i ‘Aftenshowet’.

LÆS OGSÅ: Det så du ikke på tv: Lene Beier rydder op efter Stines fest

Artiklen fortsætter efter billedet.

Interview med Anne-Grethe Bjarup Riis ved udgivelsen af hendes fjerde bog “I Guds rige” (Foto: Peter Hauerbach)

Ender i slåskamp

En aften er det ikke blot småskænderier, der flyver igennem stuen, men angsten, sorgen, frygten og det at være alene om det hele kulminerer for Anne-Grethe og hendes mand.

– Vi drikker os fulde, og en aften kan vi bare ikke mere og kommer op og slås. Og der tænkte jeg – “det her det stopper lige nu”, og jeg gik så til præsten, som ikke kunne forstå, at vi ikke havde fået hjælp. Og jeg kan bare mærke, at jeg ikke gider komme med et glansbillede af mig selv, for vi har været ude i noget, hvor der ikke var en støtte, og jeg ved fra alle de historier, som folk sender mig, at de oplever det samme, og vi er derfor nødt til at få åbnet det her bal og snakke om det, fortæller Anne-Grethe ærligt, som i bogen i detaljer fortæller om den aften, hvor hun og manden slås.

LÆS OGSÅ: ‘Hjem til gården’-Kasper viser flaget: Vi er alle lige

Artiklen fortsætter efter billedet.

Interview med Anne-Grethe Bjarup Riis ved udgivelsen af hendes fjerde bog “I Guds rige” (Foto: Peter Hauerbach)

LÆS OGSÅ: UH! Linse og Didde afslører nye detaljer

Anne-Grethe har ikke skrevet bogen for at pege fingre af folk, men hun er interesseret i at undersøge, hvorfor vi er i en kultur, der er bange for at gå ind i et kriserum.

– Vi bliver syge af ensomhed, fortæller Anne-Grethe, der er nervøs for at prikke hul på en tabubobbel, men som alligevel håber, at bogen vil gavne andre familier og ikke mindst pårørende til de familier, som vil opleve noget af det samme, son hun har oplevet.

I dag er Anne-Grethes søn heldigvis rask igen, og han drøner rundt som andre jævnaldrende drenge, og Anne-Grethe og hendes mand er stadig gift. Bogen ‘I Guds rige’ kan købes fra den 27. august.

LÆS OGSÅ: Mangler du også et ‘Vild med dans’-overblik? Få det her