'De unge mødre': Sådan holder vi jul i år

Her kan du læse, hvordan flere af de nuværende og tidligere deltagere i reportageserien skal fejre julen.

Af Jonas Sand - 24. december 2017 kl. 9:55

December nærmer sig afslutningen, og traditionen tro betyder det, at julen i disse dage bliver fejret rundt omkring i de danske hjem. Det kan gøres på mange forskellige måder, men hvordan foregår det egentlig hos ‘De unge mødre’-deltagerne?
Det har vi spurgt en række nuværende og tidligere deltagere fra reportageserien om, og herunder kan du læse, hvordan de og deres børn skal tilbringe juledagene.
LÆS OGSÅ: Amalie afslører: Josephine skal have en lillebror
LÆS OGSÅ: Ærlig ung mor: Jeg har fået julehjælp

I videoen under kan du se nogle skønne, gamle klip fra ‘De unge mødre’.

FOTO: SBS/Krestine Havemann


Louise Papanicolas Femhøj
– Lillejuleaften skal vi op til min svigerfamilie og julehygge og bytte gaver. Det foregår med en gåtur rundt om Langesø, hvis vejret er til det, og derefter med æbleskiver og aftensmad.
– Juleaften kører vi så til Kolding og bytter gaver med min bror og søster, og så fortsætter vi til Horsens for at holde jul hos min mor.  Jeg skal arbejde 2. juledag og de resterende dage mellem jul og nytår. Den 27. december tager de to store så på juleferie hos deres far, hvor de bliver til 1. eller 2. januar, fortæller Louise Papanicolas, der i år har alle tre børn hjemme.
De unge mødre

Foto: Krestine Havemann/SBS


Melissa Ploug
– Det er faktisk mig, der skal holde jul i år i det nye rækkehus. Det er jeg rigtig spændt på, da det virker så voksent. Normalt tager vi jo alle afsted – enten hjem til min mormor eller svigerfar, og så er der jul. Men ikke i år. Der er det os, der er dem, der skal sørge for, at julen er klar til familien. Det er ret spændende og måske os lidt stressende at tænke på, fortæller Melissa, der ikke har nogle specielle traditioner.
– Vi holder egentlig ikke en særlig jul. Vi går alle ind for danske traditioner og klassisk julemad – and og flæskesteg med alt, der hører til. Så plejer vi at spille og rafle gaver og åbne gaver, og så til desserten, som selvfølgelig er Momses hjemmelavede risalamande.

(Foto: Janus Nielsen)


– Jeg ved ikke, om vi skal synge julesange og gå om juletræ. Det var noget, min svigermor insisterede på, inden hun døde, men ellers er det ikke noget, vi har gjort i min familie førhen. Men måske børnene synes, det er vildt hyggeligt. Der kommer kun Joshua og Justin, siger Melissa.
Natascha Linea Kaup
– Vi skal fejre jul herhjemme. Vi bliver mig, Lia, Novah, min far og så min lillesøster og hendes kæreste, fortæller Natascha Linea og slår fast, hun i den grad elsker julen og ser frem til at fejre den.
SE BILLEDET: Hannah Melissa har født

(Foto: Discovery Networks Danmark/Janus Nielsen)


Sandra Jespersen
– Hos os holder vi jul den 26. december. Timo er allerede taget på juleferie. Det gjorde han den 18 december. Jeg kørte ham til Jylland til hans søde farmor, og der skal han holde jul med farmand og co. Det gjorde han også sidste år. Farmor ser ham ikke så tit, så jeg under virkelig farmor og Timo at have så mange dage sammen. De elsker hinanden så højt.
– Så igen i år arbejder jeg hele julenat. Men den 26. december står den på hygge og gaver herhjemme med det nærmeste familie, siger Sandra, der ikke har nogle problemer med at undvære sønnen for anden jul i træk.

(Foto: Janus Nielsen / Kanal 4)


– Det er helt okay. Jeg har ham jo meget af resten af året.  Og da jeg spurgte Timo, ville han meget gerne over til farmor. Jeg ved, han har det godt og får en fantastisk jul. Men til gengæld har jeg ham jo igen til nytår.
Maria Sebens
– Vi skal holde jul med min mors og den side af familien, fortæller Maria Sebens, der glæder sig til at hygge med familien, selv om det ikke er noget, de går specielt meget op i.
– Jeg synes ikke, vi går meget op i julen. Vi hygger os med julen og nyder den gode tid, vi har sammen. Vi skal spise noget god mad, danse om træet, pakke gaver op, spille raflespil, spise risalamande og en tur i kirken

(Foto: SBS)


Nanna Mia Persson
– I år skal ungerne og jeg holde jul for første gang alene – eller næsten, da min lillebror også er her. Vi skal bare hygge og ud at fodre ænder, inden vi skal have and, flæskesteg, gaver og alt det, siger Nanna Mia og fortæller, at de holder en meget traditionel jul.
– Og så har vi jo pyntet op, lavet kalenderlys, bagt og haft en nisse på besøg hos mig og ungerne her i december. Så lidt går jeg da op i jul, men det er mest for ungernes skyld, griner hun.
LÆS OGSÅ: AFSLØRING: Disse ‘De unge mødre’-deltagere medvirker i nyt program

Foto: Janus Nielsen / Kanal 4


Louise Brylle
– I år har vi desværre ikke Mads og Julie hjemme til jul. Så aftalen med deres far lyder på, at vi holder mini-jul med gaver og lækker mad den 23. december, hvor vores familie kommer og julehygger om dem, lyder det fra Louise Brylle.
– De skal så hjem til deres far den 24. omkring middagstid, hvor Jesper , Mattheus og jeg i år tager hjem til mine svigerforældre og holder jul med Jespers familie. Jeg tror, vi bliver omkring 11-12 mand.
De unge mødre

Foto: Kanal 4/Janus Nielsen


– Det skal nok blive super hyggeligt, men det er lidt mærkeligt, at jeg i år ikke skal hjem til mine forældre og søster. Dog tager Mattheus og jeg hjem til min familie og julehygger den 25., da Jesper nemlig skal arbejde, slår hun fast.
Victoria Damkjær
– Vi skal holde jul ved mine forældre i år – sammen med hele familien, så det bliver rigtig godt. Det er på den helt traditionelle måde med and, risalamande og selvfølgelig dansen om juletræet, siger hun og glæder sig til at holde jul med sønnen Noah, der er ved at blive en stor dreng.
– Noah har endelig nået den alder, hvor han glæder sig til jul, og han forstår det hele, så det bliver rigtig godt, slår ‘De unge mødre’-deltageren fast.
Sasja Vistisen

(Foto: Krestine Havemann/SBS)


– Vi skal holde jul sammen med Julies mor, søster, moster, onkel, mormor, fætter og kusine i år. Jeg starter dagen med at skulle arbejde klokken 6 om morgenen, så jeg håber jeg kan holde mig vågen hele aftenen, griner Sasja og fortæller, hvordan julen skal foregå hos dem.
– Julies mor og moster bor i samme hus, så vi starter med at spise nede hos Julies moster, og så rykker vi ovenpå hos Julies mor for at danse om juletræ og åbne gaver. Det er vores første jul sammen og Alvas allerførste jul, så jeg glæder mig.
– Altså, jeg vil ikke sige, jeg selv går vildt meget op i julen. Jeg gør det primært for pigernes skyld faktisk, og så synes jeg jo selvfølgelig, at det er hyggeligt at være samlet, siger Sasja og fortæller, at de ikke har nogle specielle traditioner i familien, fortæller Sasja, der tidligere i år fødte hendes og Julies første barn.

(Foto: Malene Porup)


Natali Jackline
– I år skal vi holde jul hos min storesøster i København sammen med mine to børn, min mor og min søsters mand og børn og ikke mindst min elskede mormor.
– Vi elsker julen. Vi har ikke sådan rigtig nogle specielle traditioner. For os er det bare vigtigt, at vi er samlet og får en eventyrlig dag ud af det. Børnene glæder sig meget, fortæller Natali.
LÆS OGSÅ: Vender ‘De unge mødre’ tilbage med nye sæson?
Nanna Eliasen
– Vi har været ovre hos Ditlev (Nannas ekskæreste og far til Malucca, red.) og holdt før-jul som familie derovre, og i samme ombæring holdt vi julefrokost med de af hans søskende, som havde tid. Malucca har en del onkler og tanter, og med dem er der jo så nogle fætre og kusiner, som vi så gerne ville møde. Det var virkelig stort; større end jeg troede, det ville være – for mig i hvert fald, fortæller Nanna, der får en stille og rolig juleaften.
de unge mødre

(Foto: SBS: Krestine Havemann)


– Juleaften skal vi så hjem til mine forældre og fejre jul med min side af familien. Det er det samme hvert år. Det er altid lige fantastisk derhjemme. Helt dejligt afslappet.
– Jeg ved ikke, om det er særlige traditioner, men hvert år foregår på samme vis. Vi spiser den gode mad, risalamande bagefter med mandelgave – børnene får selvfølgelig altid en mandel i deres, og det er faktisk ikke mange år siden, at mine gamle stoppede med at give mig den også, griner Nanna.
– Bagefter sætter vi også i sofaer og hyggestole, og så gives der gaver ud. Børnene deler ud. Én ad gangen, så man ser hinandens gaver. Og det er pretty much it, slår den unge mor fast.

(Foto: Janus Nielsen/Discovery Networks Danmark)


Nicoline Andersen
– Jeg skal op nordpå til mine bedsteforældre og holde jul (Josefines første jul). Der er vi altid hvert andet år.
– Vi kører den 24. og har planer om, at vi skal i kirke om dagen og så holde juleaften med dem samt andre familie medlemmer derefter. Vi bliver der til dagen efter, hvor vi hvert år holder julefrokost, hvor hele den ene side af familien plejer at være med, siger Nicoline, der igen i år holder jul to gange.

Foto: Janus Nielsen / Kanal 4


– Og så holder vi jul ved min mor den 22., som vi og nærmest altid har gjort. Vi har altid holdt to jul, da mine forældre ikke har været sammen i mange år nu, fortæller den unge mor.
Malene Bowman
– Vi skal holde jul hos min mor og hendes mand i år. Der kommer hans forældre, min lillesøster og hendes kæreste, og så er det min tur til at have pigerne juleaften, siger Malene, der i den grad har set frem til det.
– Jeg glæder mig rigtig meget, for nu er det to år siden, jeg sidst holdt jul med min egen familie.
LÆS OGSÅ: Her er beviset: Natascha Linea er en god mor