Sussis malerier er et hit: Nu ringer gallerierne

Der er rift om Sussis billeder.

Af Helle Bill Madsen - 31. januar 2021 kl. 19:54

Det er længe siden, at elguitaren og harmonikaen er blevet luftet af Sussi & Leo. Men kreativiteten er ikke forsvundet fra den trelængede gård i Pandrup i Nordjylland.

For mens Leo skriver bøger (under pseudonym, red.), så maler Sussi billeder – en beskæftigelse hun startede på helt tilbage i 1991 efter at være gået ned med stress. Og i løbet af det sidste år er der for alvor blevet rift om hendes billeder.

LÆS OGSÅ: Janni Ree opløst i tårer: Livet er sårbart

– Så vidt jeg kan komme til det, så maler jeg hver dag. Jeg har solgt en hel del malerier i løbet af året, og det er dejligt. Det giver jo blod på tanden. Især når vi ikke har været ude at spille længe, fortæller Sussi, 65, der lige nu maler til en udstilling i Galleri Milo i Rynkeby på Fyn, som har fernisering den 1. april.

– Altså, jeg skal sælge nogle flere malerier, hvis vi skal leve af det. Men jeg er meget positiv over, hvor mange jeg har solgt på det sidste. Jeg har været med på mange udstillinger, hvor jeg ikke har solgt noget, og så lige pludselig ringer folk og har set mine malerier og vil købe dem.

LÆS OGSÅ: Er Mikkel ven eller kæreste? Amalie Szigethy forklarer rollerne

Sussi eksperimenterer med skygger og farver (Foto: Niels Henrik Dam)

Føler sig anerkendt

Hendes stil er meget blandet, men meget farverig. Der er både mennesker, dyr, landskaber og erotik, og Sussi forærer ikke sine billeder væk.

– Jeg har fået professionel hjælp til at vurdere, hvad mine billeder skal koste, så det fungerer helt fint. Priserne ligger fra 7.000 – 28.000 kroner, fortæller Sussi, der ikke længere ser det som en fritidssyssel at male.

– Jeg føler mig faktisk anerkendt som kunstner, for nu begynder gallerierne selv at henvende sig. Og så henvender ganske almindelige mennesker sig og vil købe mine malerier til de fastsatte priser, det tager jeg som anerkendelse, slår hun fast.

LÆS OGSÅ: Hvordan gik det med kærestens knæskade?

Spiller stadig elguitar

Elguitaren er dog langt fra lagt væk, selvom det går godt med malerierne.

– Hvis jeg skal være helt ærlig, så vil jeg hellere være musikeren Sussi end maleren Sussi. Det er meget roligt og afslappende at male, og det er spændende at følge udviklingen af et maleri. Men jeg elsker jo at stå på scenen og spjætte med benene, mens folk danser og morer sig, siger hun.

LÆS OGSÅ: Janni Ree efter kritik: Fra nu af opfører vi os ordentligt

– Vi er meget ærlige, når vi giver hinanden kritik. Vi tager ikke fløjlshandsker på, sådan kan vi bedst lide det, siger Leo (Foto: Niels Henrik Dam)

Leo sidder på sidelinjen som Sussis vigtigste kritiker, og han serverer hende en kop kaffe i atelieret, som er indrettet i et hjørne af musikstudiet.

– Jeg byder ind med stilen. Jeg siger nogle gange til Sussi, at det er alt for kompliceret, det hun maler, at det skal være mere enkelt. Omvendt er Sussi jo også min første kritiker, når jeg skriver bøger. Men det sjove er, at når jeg siger til hende, at det er noget lort, hun laver, så sælger hun det altid med det samme, siger Leo grinende, og Sussi nikker smilende.

– Vi vil jo gerne begge to have noget ordentligt ud af det, vi laver, siger hun.

LÆS OGSÅ: CHOK: Katerina Pitzner anholdt

Læs mere om