Stilhed efter kjole-stormen: Kæmpe opbakning

Helle Thorning-Schmidt er med til at sætte gang i en vigtig debat.

Af Marie Warming - 9. oktober 2022 kl. 9:55

Helle Thorning-Schmidt er ganske vist lige flyttet tilbage til Danmark, men for nylig var hun på en længere arbejdsrejse til New York. I mellemtiden blev der i Danmark talt en del om den lyserøde kjole, som hun bar til dronningens regentjubilæum, men det har den tidligere statsminister intet problem med, fortalte hun til HER&NU i New York.

LÆS OGSÅ: Iben Hjejle scorer venindens ekskæreste

– Jeg ved, der er mange, der er blevet overraskede over debatten om min kjole og har tænkt: Er det her 2022 eller 1950? Vi kvinder gider nemlig ikke længere blive vurderet på vores tøj, siger den 55-årige tidligere statsminister.

– Vi kvinder bliver altid kritiseret for at være for tilknappede eller for nedringede, i for korte kjoler eller i for lange. Det er som om, man aldrig kan ramme rigtigt som kvinde. Lad os nu bare være, som vi er, siger den tidligere statsminister.

LÆS OGSÅ: Dronning Margrethe indrømmer: Ked af det

Hun var til adskillige fester i New York, og der peger man ikke fingre af kvinders tøjstil.

– Det ville aldrig være sket herovre i USA, for i USA kan man gøre lige, hvad man vil. Men i Danmark er der altid nogle, som er fornærmelsesparate, siger Helle ThorningSchmidt, som dog understreger, at langt de fleste henvendelser, hun har modtaget om det lyserøde skrud, har været positive.

– Langt størstedelen har skrevet til mig for at bakke mig op. Det har været en regulær lovestorm, forklarer hun.

Artiklen fortsætter under billedet…

Helle Thorning-Schmidt satte sindene i kog i Danmark med sin Soeren Le Schmidt-kjole. (Foto: Klaus Bo Christensen)

Hjem til Danmark

Efter 12 dages rejse til både New York og Chicago vender hun hjem til Danmark, hvor hun fremover skal bo i sin lejlighed i Sydhavnen. Dermed bliver hun og ægtemanden, Stephen Kinnock, igen adskilt af landegrænser, for han skal passe sit arbejde som parlamentariker i Storbritannien, mens Helle Thorning-Schmidt skal bo i Danmark og blandt andet passe en række bestyrelsesposter.

Med bopæl i Danmark glæder hun sig til at være tættere på sine børn, Johanna og Camilla Kinnock. (Foto: Janus Nielsen)

– Jeg bruger efterhånden mere tid i Danmark, end jeg gør i Storbritannien, så det giver mening at flytte hjem permanent. Det er jo også her, min mor og mine to børn bor, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: Gustav Salinas med i ny julekalender

Det er dog ikke fordi, der er knas i ægteskabet.

– Stephen og jeg elsker at bo sammen, at bo i London og at være sammen i vores hus derovre. Det har intet med det at gøre, at jeg flytter. Men jeg føler mig også meget dansk, siger Helle Thorning-Schmidt og tilføjer:

– Og så glæder jeg mig til at kunne stemme igen til Folketinget.

LÆS OGSÅ: Daniel og Birgitte fra ‘Luksusfælden’: Sådan går det i dag