Simi Jan om tiden i Kabul: Det var pissefarligt

På trods af hendes families bekymring tog Simi Jan alligevel til Afghanistan. Den voldsomme tur har sat evige spor i hende.

Af Helle Bill Madsen - 2. januar 2022 kl. 13:55

En krisepsykolog og en kropsterapeut var noget af den hjælp, som TV 2’s korrespondent Simi Jan måtte have efter den voldsomme tur til Afghanistan i august, hvor Taliban rykkede ind i landet, og hovedstaden Kabul faldt for øjnene af hele verdens tv-seere.

Artiklen fortsætter under videoen, hvor Simi Jan fortæller om sin tid i Afghanistan…

– Det var en hård tur. Så vild, at jeg her flere måneder efter stadig ikke har samme energi som før, jeg tog af sted. Den var nedslidende, og det var tragisk at være vidne til verdenshistorie, hvor mennesker stod og blev mast ihjel for øjnene af mig, og babyer blev kastet over pigtråd, fordi folk var så desperate.

LÆS OGSÅ: Landmand Svend lykkelig: Se min kæreste

Det krævede meget store overvejelser for hende at tage til Kabul i august.

– Det var en svær beslutning, for det var pissefarligt. Frygten var jo, at hvis talibankrigerne kom ind i Kabul, ville der blive deciderede gadekampe og blod i gaderne, og måske ville de begynde at halshugge journalister, fortæller Simi Jan, der besluttede sig for at tage af sted en dag tidligere end planlagt. Det kostede på familiekontoen.

LÆS OGSÅ: Landmand Svend lykkelig: Se min kæreste

– Vi skulle holde stor syvårs fødselsdagsfest for Adam den søndag. Det var mit dilemma, fortæller Simi, der trods kærligheden til sit job og Afghanistan naturligvis elsker sin lille søn højere, så det var en hård besked at give ham.

– Han blev simpelthen så ked af det og sagde: ”Jeg kan altså bedre li’ fars arbejde! Hvorfor kan du ikke være med, mor, hvorfor skal du rejse hele tiden?” fortæller Simi Jan, der lige nåede ind med det sidste fly, inden Kabul lufthavn blev lukket ned.

LÆS OGSÅ: Efter ‘Singletown’: Sådan går det med parrene i dag

– I storbyerne er de unge på Facebook og Instagram. De går på caféer, har håb og drømme, de har set ud i verden, og dem har det internationale samfund svigtet ved at overlade dem til Taliban (Foto: Privat).

Tvivlede i Istanbul

Hun gik også imod sin mand, Allans, ønske, da hun tog af sted. Han var med rette bange for, at hun skulle blive fanget i landet.

– Jeg stod faktisk i Istanbul lufthavn og var i tvivl, om jeg skulle rejse videre. Og så gjorde jeg det fand’me alligevel. Historien trak bare i mig, siger hun.

LÆS OGSÅ: Henrik Qvortrup skadet under ‘Fangerne på fortet’: Det så man ikke så tv

Skal ikke se mor på tv

Uden fotograf knoklede hun helt alene med få timers søvn om natten, og allerede første dag måtte hun, af frygt for de fem tusinde militante, der var sluppet ud af et stort fængsel, flygte fra ét hotel til et andet iført fuld burka i de tomme gader, mens talibankrigere var overalt.

Simi boede i Pakistan og Afghanistan i fem år fra 2007, og hun taler sprogene. Især Afghanistan betyder meget for hende, fordi alle er så gæstfrie. Hun har mange venner, men de fleste er nu flygtet (Foto: Bo Nymann, TV2 og privat).

– Det hele var virkelig uhyggeligt, fortæller Simi Jan, som alligevel udskød sin evakuering flere gange, fordi hun ikke følte, hun var færdig.

Hun kom ud med det sidste amerikanske transportfly til Doha i Qatar, hvor hun blev i en uge for at arbejde videre og komme sig mentalt, før hun var helt klar til at rejse hjem.

LÆS OGSÅ: ÅRETS SKANDALER: Chok på chok

– Jeg glædede mig rigtigt meget til både at se Allan og drengene igen. Drengene troede bare, at mor havde været på ferie med strand og pool. For dem er at rejse jo ferie, siger Simi Jan.

I hjemmet i Gentofte er nyhederne noget, der ses på telefonen, eller efter børnene er puttet.

– Børnene behøver ikke at se, at verden er forfærdelig. Og når jeg er af sted, så er tv’et ikke tændt. Adam skal jo ikke se mor stå på tv i en farlig situation, så han bliver bange, slår hun fast fuld af kærlighed trods sin evigt brændende udlængsel.

LÆS OGSÅ: Silas Holst skjulte stor hemmelighed for kæresten

Den voldsomme oplevelse til trods er Simi Jan lykkelig for, at hun tog til Kabul i august.

– Jeg udførte jo bare mit arbejde, og det er overvældende, at det har rørt så mange mennesker. Som journalist er det her den vigtigste historie, jeg nogensinde har dækket.

Læs mere om