Se dronningens journal: Frisk forstand, men kroppen knirker - Her & Nu

Se dronningens journal: Frisk forstand, men kroppen knirker

Se billedgalleriet for et overblik over nogle af de tidspunkter, hvor dronningens krop har klaget, og få det fulde overblik over journalen nederst i artiklen.

Af Helle Bill Madsen - 19. april 2020 kl. 15:58
Selvom en alder på 80 år for mange danskere vil betyde, at de i flere år har nydt en afslappet pensionisttilværelse, er det absolut ikke tilfældet for vores dronning.
Regenten rejser stadig verden rundt, senest var hun i foråret 2019 på et langt og anstrengende statsbesøg i Argentina i Sydamerika, hvor hun blev ledsaget af kronprinsen. Og i forbindelse med fejringen af hendes 80-års fødselsdag er der annonceret endnu et traditionsrigt sommertogt med kongeskibet Dannebrog rundt i kongeriget.
LÆS OGSÅ: Når majestæten tager ordet: Royale taler i krisetider
Af både nytårstaler og interviews fremgår det, at dronningen absolut stadig er knivskarp i pæren, har både humor og selvironi og masser af appetit på kunst, kultur og rejser. Til gengæld knirker det i kroppen på monarken, der især slås med ryggen og knæene. Når dronningen er ude på opgave, er der altid en stol parat til at aflaste, og dronningen ses ofte læne sig op ad ex. montrer for at aflaste ryggen, som især plager nede i lænden.
Dronning Margrethe gennemgik i 2003 en operation i lænden på Århus Kommunehospital. Hun blev behandlet for en slidgigtbetinget forsnævring af rygmarvskanalen i lænden, en såkaldt ‘spinalstenose’, som betyder instabilitet i lænderyggen og er en meget almindelig gigtlidelse. Operationen varede fire en halv time og forløb godt.
LÆS OGSÅ: Kaptajn Blachmann: Færgen udvidet
Majestætens knæ er også præget af slidgigt, og flere operationer har resulteret i, at dronningen både har siddet ned ved nytårskure og har måtte støtte sig til krykker.
Hver tredje dansker får kræft, inden de fylder 75 år, og i kongehuset er det dronningen, som blev ramt.
I juli 1994 blev den 54-årige Margrethe indlagt på Århus Kommunehospital for at blive opereret for kræft i livmoderen. Her fik dronningen fjernet livmoderen, æggeledere og æggestok. Der var tale om en lille kræftknude i livmoderens slimhinde, en relativt godartet kræftlidelse, og operationen forløb uden komplikationer. Allerede efter en uge var dronningen tilbage på Marselisborg Slot.
LÆS OGSÅ: Marys morgensang: Kronprinsessens store ønske

Dronningens journal

1992: Operation i knæ for slidgigt
1993: Operation for meniskskade i knæ
1994: Operation for kræft i underlivet
1997: Indlagt med smerter i knæet pga. overbelastning
2001: Knæoperation for slidgigt
2003: Operation for slidgigt i lænden
2006: Operation for brok
2007: Operation i knæ
2011: Høreapparater for nedsat hørelse
2018: Laseroperation for grå stær
LÆS OGSÅ: Stor drøm er sat på standby hos ‘Årgang 0’-Christian