Se de søde sommerminder: Derfor elsker dronningen Gråsten Slot

Klik galleriet igennem for billeder af Dronning Margrethes sønderjyske perle.

Af Nikolaj Vraa - 26. juli 2020 kl. 11:58

For dronning Margrethe er det først rigtig sommer, når hun tager ophold på Gråsten Slot. Også selvom der ikke altid er solskin. For den 80-årige majestæt er det lige så meget minderne fra et helt livs sommerferier i Gråsten, der betyder noget.

– Ens barndoms sommerhjem, det er der ikke noget, der kan måle sig med, når man har haft en dejlig barndom, fortalte hun i DR1-programmet ‘Dronningens slotte’.

– Når man er på Gråsten Slot, er det ikke sådan, at man savner sine forældre. Man har dem med i dagligdagen, fordi det var deres sted. Sådan har jeg det i hvert fald. Det er hyggeligt at kunne mindes sine forældre på den måde.

LÆS OGSÅ: ØV! ‘Vild med dans’ udskydes

Dronningen har arvet sin mors store kærlighed til Sønderjylland og ikke mindst sit nære forhold til de dansksindede i Sydslesvig. Derfor er det også en stor sorg, at festlighederne i anledning af 100 året for genforeningen ikke kunne gennemføres på grund af frygten for Covid-19. Gråsten Slot står næsten som dronning Ingrid efterlod det. Det samme gælder slotshaven, som sammen med haven ved Fredensborg var hendes store passion.

– Jeg har slet ikke samme kendskab til blomster, som min mor havde. På ingen måde. Min søster Benedikte har været med til at holde styr på haven i de år, det har sorteret under mig. Og hun går meget op i det også, har dronning Margrethe sagt.

LÆS OGSÅ: Vil du være med i ‘Badehotellet’? Nu har du chancen

Dronningen mener, at hendes interesse for haver først opstod, da hun fik sine egne haver. Hun har fortalt JydskeVestkysten, at det samme nok gør sig gældende for kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, som skal overtage både Fredensborg og Gråsten Slot efter hende.

– Da vi var unge, brugte vi også bare haverne. Men når man får sin egen have, så ændrer det sig. Når kronprinsparret overtager stedet her, så skal det nok komme. Det er jeg ikke i tvivl om.

LÆS OGSÅ: Mary og Frederik dropper udlandet: Tager corona alvorligt

LÆS OGSÅ: Nik fra Nik & Jays lillebror springer ud som musiker