SE BILLEDERNE: Kongehuset elsker Grønland

Du kan læse hele historien og se alle de smukke billeder i denne uges HER&NU.

Af Helle Bill Madsen - 16. januar 2021 kl. 11:56

Dronning Margrethe afslørede i sin nytårstale, at hun til sommer planlægger et besøg i Færøerne og i Grønland.

I Grønland skal de fejre 300 året for den dansk-norske præst Hans Egedes ankomst.

– Jeg glæder mig til at gense Grønland og til atter at mødes med grønlænderne både i Nuuk og mange andre steder, sagde dronningen, der har elsket besøgene højt mod nord, siden hun første gang var på besøg med sine forældre, kong Frederik IX og dronning Ingrid, i Upernavik i 1960 som 20-årig.

20-årige prinsesse Margrethe til kaffemik med sine forældre, dronning Ingrid og kong Frederik IX, i Upernavik (Foto: Allan Moe/Ritzau Scanpix)

LÆS OGSÅ: Det siger stjernerne om Kongehusets år: Fnidder i familien

Siden besøgte tronfølgeren Grønland med sin mand, prins Henrik, første gang i 1970, og dermed var hans fascination af Grønland grundlagt. Siden har regentparret været tilbage adskillige gange, og for prins Henrik blev sommertogtet med Dannebrog i 2015 hans sidste besøg. Rejserne til Grønland betød meget for ham.

Både prins Joachim og kronprins Frederik har også Grønland i deres hjerter og har haft deres familier med.

Dronningen virkede stolt af sin nye svigerdatter, da en del af kronprinsparrets bryllupsrejse gik til Grønland i 2004 (Foto: Peter Hauerbach)

LÆS OGSÅ: Ekspert om prins Henrik: Danskerne vidste ikke, hvad han var for et menneske

Kronprins Frederik valgte efter sin tid i frømandskorpset at tage på en fire måneder lang tur med hundeslædepatruljen Sirius i 2000, og de tilbagelagde 2800 km fra Qaanaaq til det øde polarområde Daneborg i Nordgrønland. Det gav kronprinsen et meget tæt forhold til Grønland og de grønlandske fangere.

I 2005 inviterede han dronning Margrethe på en tur på Østkysten på en af Sirius-slæderne med deres hunde.  Kronprinsesse Mary skulle have været med, men hun var gravid med prins Christian. Det blev fem dage med hundeslæde og overnatning i telt. En stor oplevelse for både mor og søn.

Prins Joachim og prinsesse Marie var på hundeslædesafari ved Ilulissat sammen med prins Felix og prins Nikolai i 2011 (Foto: Peter Hauerbach)

LÆS OGSÅ: Grevinde Alexandra sætter huset til salg: Derfor flytter hun

Prins Joachim havde i 1997 sin første hustru, Alexandra, med i Grønland, og siden prinsesse Marie i 2008 – og ligesom det har været tradition for resten af familien, så har alle fået syet de flotte nationaldragter.

Den helt store tak til Grønland viste kronprins Frederik i 2014, da han sammen med kronprinsesse Mary og deres fire børn besøgte øen. Parrets tvillinger Vincent og Josephine har begge fået et populært grønlandsk navn: Vincent hedder Minik, og Josephine hedder Ivalo.

Læs resten af historien og se alle de smukke billeder i denne uges HER&NU