Dronningen står til søs

Dronning Margrethe sætter kurs mod Grønland, Færøerne og Jylland.

Af Helle Bill Madsen - 9. maj 2021 kl. 11:58

Da dronning Margrethe holdt sin seneste nytårstale, var der mange i både Grønland og på Færøerne, der begyndte at glæde sig.

– Til sommer er det mit håb igen at kunne besøge både Færøerne og Grønland, sagde Dronningen i sin tale.

– Jeg glæder mig til gensynet med Færøerne, de dejlige øer og det stolte folk i Nordatlanten. Jeg glæder mig til at se den rivende udvikling, som samfundet har gennemgået siden mit seneste besøg i 2016, lød det fra dronning Margrethe.

LÆS OGSÅ: Prins Christian klar til konfirmation: Til alters med farmor

Det er med kanonsalutter og røg, når dronningen indleder årets sejlsæson ved at gå ombord i Kongeskibet Dannebrog fra Toldboden i København (Foto: Michael Stub)

Det er et flot syn, når hele Dannebrogs besætning står opmarcheret på dækket ved ankomsten til en ny havn. Her i Aarhus i 2019 (Foto: Niels Henrik Dam)

Kongehuset har netop annonceret, at dronningen rejser til Færøerne og Grønland i juli og august med Kongeskibet Dannebrog, og også gensynet med Grønland har stor betydning for dronning Margrethe. I år er det netop 100 år siden, at det første kendte kongebesøg fandt sted i Nuuk, som dengang hed Godthåb.

Den første sejltur i år med Kongeskibet Dannebrog er indledningen til en sejlsæson, der fører dronningen til Genforeningsfejring i Sønderjylland i juni, på togt til Færøerne og Grønland og på sommertogt til kommunerne Thisted, Esbjerg og Fanø i august.

I 2011 besøgte dronningen Grønland med prins Henrik, der elskede Grønland lige så meget som hun (Foto: Klaus Bo Christensen)

LÆS OGSÅ: Udlænding kom tæt på: Frederik flygtede

Den 13. juni deltager dronningen i markeringen af 100-året for Genforeningen af Danmark og Sønderjylland. Sidste år blev kongehusets planlagte genforeningsaktiviteter i juli måned aflyst, og derfor finder aktiviteterne, inspireret af det arrangement, som fandt sted i 1920, sted i år. Kronprins Frederik og prins Christian vil også deltage i dele af markeringen.

En måned senere stævner Kongeskibet Dannebrog mod nord på et Rigsfællesskabstogt. Dronningens besøg på Færøerne finder efter planen sted i midten af juli, og undervejs vil hun besøge byer og bygder på de nordatlantiske øer. Rejsen til Grønland bliver sidst i juli og ind i august.

Sidst på sommeren besøges Thisted den 30. august, Esbjerg den 31. august og Fanø den 1. september, og på sommertogterne vil dronning Margrethe, som hun plejer, besøge en række virksomheder og kulturinstitutioner.

LÆS OGSÅ: Joachim om blodproppen: Far passede på mig

Sidste gang, Dannebrog var på Færøerne var i 2018, hvor kronprinsfamilien besøgte de nordatlantiske øer (Foto: Anthon Unger)

Verden rundt

Sommertogter med Kongeskibet er en tradition, der går over 100 år tilbage. Gennem årene har Dannebrog besøgt hovedparten af havnene i Danmark, på Færøerne og i Grønland. Herudover har Dannebrog i tidens løb besøgt havne i Middelhavet, Caribien og på USA’s østkyst.

(Foto: Klaus Bo Christensen)

Ud over at tjene som officiel og privat residens for dronningen og den kongelige familie tager skibet også del i farvandsovervågning og søredningstjeneste. Derudover fungerer Kongeskibet Dannebrog som uddannelsessted for skibets 38 værnepligtige. Uddannelsen, der varer ni måneder, giver de værnepligtige en basisuddannelse, der gør det muligt at fortsætte uddannelse eller karriere i Søværnet.

LÆS OGSÅ: Mary om prins Christians beslutning: Vi støtter ham

LÆS OGSÅ: Derfor stråler Joachim: Hun gør ham lækker