SE BILLEDERNE: 'Bagedyst'-stjernes vilde mesterværker fra hele verden

Emil Obel har bygget Operahuset i Sydney og Notre Dame ud af perberkage. Kan du gøre ham kunsten efter?

Coronapandemien har sat en stopper for, at man kan rejse rundt i verden, og derfor har Emil Obel sat sig for at kreere et stort antal imponerende, smukke og

velsmagende julegaver.

– Jeg besluttede mig for at bage 24 turistattraktioner fra rundt omkring i verden og lave det til en julekalender på min Instagram. Det er ligesom en virtuel sigthseeing-tur, lyder det fra Emil, der vandt ”Den store bagedyst” i 2018.

LÆS OGSÅ: SE BILLEDERNE: Det skete efter 'Vild med dans'-finalen

Da HER&NU møder det 19-årige bagetalent i hans hjem i Lyngby, er han i fuldt sving med at bage et lille propelfly, så læserne kan flyve rundt og se alle hans turistattraktioner. Samtidig deler han sin opskrfit og slår fast, at man bare skal kaste sig ud i at gøre ham kunsten efter.

Peberkagedej

300 g blødt smør

500 g brun farin

4 æg

1 spsk. kakao

1 spsk. stødt kanel

2 tsk. bagepulver

2 nip salt

900 g hvedemel

Fremgangsmåde:

Pisk smør og brun farin sammen til en ensartet luftig masse uden klumper. Rør herefter et æg ad gangen i massen. Bland de tørre ingredienser sammen i en skål, sigt halvdelen i dejen og rør den godt sammen. Sigt og rør de resterende tørre ingredienser i. Del dejen i to dele og put dem i fryseposer. Læg dejen på køl, til den er helt kold og fast, hvorefter den er klar til brug. Dejen kan sagtens holde sig en uge på køl. Varm ovnen op til 175 grader varmluft. Rul dejen ud i lidt mel på et stykke bagepapir og skær de ønskede former ud i dejen med en skarp kniv. Fjern overskydende dej og træk bagepapiret med dejen over på en bageplade. Ælt den overskydende dej sammen, læg den på køl og rul den ud igen. Bag peberkagerne i 10-20 minutter alt efter kagernes størrelse, til dejen bliver brun langs kanten og føles fast i overfladen. Tag pladen ud af ovnen, og lad peberkagerne køle af på en plan overflade med et tungt skærebræt ovenpå.

LÆS OGSÅ: Janni Ree helt ude af den: Frygter, vi ikke kan rejse hjem

Pyntning og samling

350 g isomalt

30 g æggehvide

300 g flormelis

Pastafarve

Husblas, slik, krymmel eller lign til pynt

Fremgangsmåde:

Pisk æggehviden til en tyk og sej glasur med flormelissen, som tilsættes lidt ad gangen, indtil glasuren har den ønskede tykkelse. Tilsæt evt. farve til glasuren. Hæld glasuren i en fryse- eller sprøjtepose, klip et lille hul i enden og sprøjt mønstre på peberkagedelene. Lad herefter glasuren tørre helt, før delene samles. Brug en savtakket kniv til at skære peberkagedelene til, så de kan samles helt præcist. Smelt isomalten over middel varme i en stegepande. Dyp de kanter af peberkagedelene, der skal samles, i isomalten i stegepanden eller brug en ske til at smøre isomalten på og hold delene sammen, til isomalten har sat sig helt. Varm isomalten op løbende. Lim slik, krymmel eller anden pynt fast med ekstra glasur.

Tip: Hvis du laver et peberkagehus, kan du fylde vinduesrammerne i de bagte peberkagedele med smeltet isomalt, mens

de endnu ligger fladt på bagepapiret, så det ligner ruder.

Her er et udpluk af Emils fantastiske kreationer

Notre Dame de Paris

Rosenborg Slot

Parthenon

Operahuset i Sydney