Sara Blædel udfordrer sig selv: På gyngende grund

Succesforfatteren har købt sig en båd.

Af Helle Bill Madsen - 18. juli 2021 kl. 09:58

Solen bager ned over Hornbæk havn, og stranden bag lystbådehavnen er som fluepapir. Succesforfatteren Sara Blædel har gjort alvor af en nyopstået drøm og har købt sig en båd, som ligger i Hornbæk havn, et stenkast fra hendes sommerhus.

– Jeg har aldrig sejlet, og ingen i min familie eller venner sejler. Men mit sommerhus ligger ud til vandet, og jeg har tit siddet og kigget på bådene, mens jeg skrev på mine bøger, og tænkt, at det må være den ultimative frihed, fortæller Sara Blædel, 56, som lige nyder den danske sommer i sin 25 fods Aquador HT.

– Det gik rigtigt godt for mig i New York og for mine bøger generelt i USA. Da jeg kom hjem, tænkte jeg: ”Hvad er der så mere? Fjerner det så lysten til at fortsætte med det, jeg allerede synes er fedt, nemlig at skrive?”, fortæller Sara over en jordbærtærte.

LÆS OGSÅ: Rasmus Seebach jubler: Lillebror er kommet

– Det er noget båd-
relateret i den næste Louise Rick-krimi, nu hvor jeg selv er blevet bådejer. Alle læsere kommer med mig på vandet (Foto: Bo Nymann)

Fand’me ja

Der skal være plads til at kaste sig ud i noget, man ikke har prøvet før. Jeg har aldrig sejlet, så det med at starte fuldstændig fra nul uden nogen erfaring eller noget kendskab har jeg ikke gjort, siden jeg begyndte at ride som helt ung. Så da jeg begyndte at blive draget af bådene på vandet, tænkte jeg: ”Fand’me ja!”, siger Sara med et stort grin.

Sara, der har reddet i mange år, kørt med hestetrailer og har motorcykelkørekort, var i ukendt farvand, da hun købte båd.

– Man skal virkelig lære at sejle. Du skal have respekt for, at der er mange hestekræfter i båden, når du rykker i håndtaget, og der er kræfter i vinden, når den kommer ind, mens du er i gang med at lægge til. Hvis båden bliver taget af vinden, så skal du være cool til at håndtere det. Man skal kunne sin knob og vide, hvordan fenderne skal sidde. Jeg opfatter den overhovedet ikke som legetøj, siger forfatteren, som heller ikke på sejlfronten gør noget halvt.

LÆS OGSÅ: CHOK: Remee testet positiv for corona

– Jeg har fået forståelse for motorkraften, og hvornår båden gør hvad. Jeg kan godt bakke ind på plads og har fået ros af mine båd-naboer (Foto: Bo Nymann)

Faktisk har hun sørget for, at hun kan have sine kære med på havet.

– Jeg startede faktisk sidste år med en mindre båd, en 21-fods, da jeg tog mit speedbådskort. Og jeg har foræret mine tætteste, som min søn, Adam, og hans kæreste, min bror og en flok gode venner, som jeg gerne vil have med ud at sejle, et speedbådskort, så alle kan sejle den.

LÆS OGSÅ: Nu griber Kronprinsparret ind: Beskytter Isabella

– I august starter Mads Peder Nordbo og jeg op på at skrive efterfølgeren til ”Opløst”, for vi har en sindssyg god idé (Foto: Bo Nymann)

Sammenhold i havnen

Det er ikke nemt at få en havneplads i Hornbæk, så Blædel skrev sig op i god tid. Og det er et fællesskab, hun er glad for at være inde i.

– Jeg har bare fået en vildt positiv modtagelse her i lystbådehavnen. Her vil alle hinanden det bedste. Jeg har prøvet med den første båd i en havn, jeg besøgte, at folk bare stod og ventede på, at man kvajede sig. Og det gør man jo som ny sejler.  Men her står folk bare klar og spørger: ”Er der noget, vi kan gøre?”. Det er et vildt sammenhold, siger hun.

LÆS OGSÅ: Alexandras skønne dag: Overrasket af kæresten

For Sara er der en kæmpe frihed i at have båd.

– Her skal jeg ikke bevise en skid. Jeg skal bare forsøge at lægge til uden at banke ind i for mange pæle, siger hun og griner.

– Her handler det om alt andet end at være forfatter. Der er så meget praktisk at gå op i, og her er der mange, som er bedre til både, end jeg er. Selvom jeg faktisk er ret god til det nu. Jeg kobler fuldstændigt af hernede. Jeg er vild med det her bådliv, slår hun fast.

LÆS OGSÅ: Bendtner overvejer at droppe ud: Kan ikke finde ud af det

Læs mere om