Sandy Esko om reality-deltagernes arbejdsforhold: Hvorfor skulle vi have løn?

Det er ikke første gang, at tv-producenterne bliver kritiseret for at udnytte realitydeltagere og undlade at betale dem løn, men det er ikke alle, der er enige i den kritik.

Paradise hotel
Af Mikkeline Andersen - 13. august 2015 kl. 8:12

TV-anmelder Ditte Okman langede for nylig ud efter reality-producenterne, fordi de lader deltagerne arbejde 24 timer i døgnet. Uden løn. Sidste års vinder, Sandy Esko, kan til dels forstå kritikken – og så alligevel ikke.
LÆS artiklen med Ditte Okman her.
– Man er fuldstændig indforstået med, hvad det er, man går ind til som deltager. Samtidig får man tilsendt sin kontrakt, og er man utilfreds, så kan man jo blot takke nej til deltagelsen, siger Sandy Esko til Realityportalen.dk.
LÆS OGSÅ: Sandy Esko afslører: Syv ting som piger drømmer om
Man skal udnytte kendisfaktoren
Selvom reality-deltagelse i Frankrig bliver anset som et arbejde, så forstår Sandy Esko udmærket, at TV3 ikke sætter deres deltagere på lønningslisten.
– Hvorfor skulle de? Det ville da være en kæmpe gode at få løn samtidig, men der står tusindvis af andre, der vil gøre det gratis, siger hun og understreger, at det er hårdt arbejde at deltage i reality-programmerne, fordi man konstant er på.
I dag findes der mange reality-programmer og ikke mindst deltagere, så derfor skal producenterne ikke lokke nogen for at udfylde deltagerlisten, lyder det fra TV3.
– Ser man på reality-deltagere generelt, så melder de sig frivilligt og har mulighed for at vinde en masse penge. De melder sig, fordi de har lyst til at deltage, og derfor betaler vi dem ikke løn, siger pressechef ved TV3, Søren Hedman, til Realityportalen.dk.
Derfor gælder det for deltagerne efterfølgende om at udnytte den kendis-status, som de har fået gennem deres medvirken. Personligt har Sandy Esko startet sin egen blog op, men man kan også tjene penge på eksempelvis bartenderjobs og modeljobs, fortæller hun.
LÆS OGSÅ: Sandy Esko springer ud som tv-vært
“TV3 er meget large”
Når man eksempelvis melder sig til ‘Paradise Hotel’, indgår man en kontrakt med TV3 om, at man ikke “bare” må takke ja til de tilbud, som man efterfølgende får. Alligevel mener Sandy Esko ikke, at TV3 begrænser deltagerne.
– Jeg har ikke oplevet, at TV3 har begrænset mig i nogen af mine projekter. Man er bundet til TV3, det er rigtig nok, men jeg har fået lov at deltage i alle de ting, som jeg har spurgt om lov til. Det gælder både programer for TV2, DR1 og radioprogrammer. Jeg synes, de er temmelig large, slår Sandy Esko fast.
TV3 understreger også, at man ikke laver kontrakter for at begrænse deltagerne, men derimod for at rådgive og beskytte dem på bedste vis. Det er også det indtryk, som Sandy Esko har, men med forbehold.
– Jeg forestiller mig, at de sorterer i, hvilke kanaler og programmer, der er i direkte konkurrence med deres eget segment. Jeg tror, de ville afvise, hvis det handlede om et andet reality-program på en konkurrerende kanal, fortæller hun, og den pointe bliver bakket op af Søren Hedman:
– Vi stiller selvfølgelig ikke deltagere til rådighed for andre programmer, som kan lukrere på den status, deltagerne har fået gennem os. Det er ikke billigt at lave reality-programmer, understreger han.
LÆS OGSÅ: Sandy Esko springer ud som foredragsholder
Følg med på vores Facebook-side og vores Instagram, så du hele tiden er opdateret med nyheder fra diverse reality-programmer og kendisser.