Rosa efter afslørende tv-program: Tilbage til Grønland - Her & Nu

Rosa efter afslørende tv-program: Tilbage til Grønland

‘Den store bagedyst’-deltageren vender snart tilbage til Grønland.

Af Helle Bill Madsen - 12. januar 2019 kl. 13:55

Da Rosa Kildahl var med i ‘Den Store Bagedyst’ og ‘Vild med dans’ var der mange, der tænkte: ”Jamen, hun ligner da en grønlænder!”. Og det var ikke nyt for Rosa, for det havde hun hørt hele sit liv, men hendes mor affejede det med, at Rosas morfar også var mørk i huden, at det stammede fra kartoffeltyskerne, og det accepterede Rosa.
Men allerede da hun var med i ‘Bagedysten’ var Rosa klar over, at far Børge, som dengang var 95 år, ikke var hendes biologiske far. Det var dog først i sommer, efter at Børge var død, at Rosa var klar til at grave i familiehemmeligheden, som afslørede, at hendes mor i 1956 havde haft en affære med en grønlandsk mand, Titus Karlsen, under et ophold på et tuberkulosesanatorium.
– Efter turen til Grønland har jeg fået meget på plads, men det har ikke revolutioneret mit liv. Jeg har ikke lagt mit liv om, for det har ikke fyldt så meget for mig før turen. Jeg er jo stærk på alle måder og tager ikke bare ting til mig. Heller ikke selvom jeg har skilt mig ud udseendemæssigt, fortæller Rosa hjemme i Glyngøre. Rosas biologiske far, fandt hun ud af, er død for mange år siden, men det var hun indstillet på.
LÆS OGSÅ: ‘Bagedyst’-Rosas store sorg: Min mand døde på ti minutter

Artiklen fortsætter under videoen, hvor du kan komme med Lars Brygmann og krigsveteranerne til Grønland.


LÆS OGSÅ: Kia raser efter ny udskrivelse: Jeg føler mig svigtet

Betyder ikke alverden

Turen til Grønland i august med datteren Trine har netop været vist på TV 2.
– Det betød faktisk ikke alverden for mig, da vi skulle af sted. Der er nogen, som kun lever halvt, fordi de mangler visheden om deres ophav, men det gjorde jeg ikke. Det var rart at få fakta på plads, og det fik jeg der. Altså, det havde jo været nemmere for 40 år siden, når folk spurgte: ”Hvor kommer du fra”, at jeg ikke havde skullet svare: ”fra Himmerland”, men i stedet kunne have sagt: ”Jeg er halvt grønlænder. Det er der, de mørke farver kommer fra”.
Rejsen til Nuuk og Julianehåb, hvor Rosa besøgte sin fars hus og mødte sin kusine og en halvsøster ud af en flok på mange børn, var rørende og oplysende for Rosa, men det har ikke ændret hverdagen i Glyngøre.
– Jeg synes ikke, at mit liv er ændret. Hvis jeg havde været 17 år, så havde det været en hel anden situation. Men jeg er 61 år og er vokset op i Danmark og har ikke haft kontakt til Grønland, så jeg kan ikke lige se, hvad jeg skulle lave deroppe, eller hvordan jeg skulle tage det til mig.
LÆS OGSÅ: ‘Bagedyst’-vinder afslører stort nytårsforsæt

Carsten med til Grønland

Det betyder dog ikke, at Rosa har glemt Grønland, for om en uges tid pakker hun vinterjakken og tager til Grønland igen, denne gang sammen med sin mand, Carsten.
– Jeg skal op og holde to foredrag. Et om iværksætteri og et om ‘Den Store Bagedyst’ på Kulturnatten i Nuuk. Grønland har også fulgt med i ‘Bagedysten’, ligesom alle andre danskere, og de tænkte: “Nu siger Rosa snart, at hun er grønlænder”. Men det gjorde jeg ikke, for der havde jeg ikke taget hul på at opklare det hele. Men da jeg kom derop i sommer, så sagde alle jo: ”Hej Rosa”. De kendte mig deroppe alle sammen.
Det er også naturligt at spørge til Rosas mors rolle i opklaringen af det grønlandske eventyr.
–Min mor har slet ikke haft noget kontakt med Titus efter sanatoriet. Hun lagde låg på det dengang for 60 år siden, og nu er hun snart 90 år. Det siger hende ikke noget. Hun er fra en generation, hvor hun ikke kan forstå, at vi skal til at rode med det nu. Jeg gjorde det også mest for mine børns skyld. Men da jeg kom derop, kunne jeg godt se, at jeg har aktier i det hele. Det er mine rødder og en del af mig.
LÆS OGSÅ: ‘Bagedyst’-stjerne dybt forarget: Her er bagsiden af medaljen