'Robinson Ekspeditionen' anklages for dyremishandling

Hos TV3 tager man kritikken med ophøjet ro: Sådan er formatet, lyder det.

Af Lars Sejr - 7. september 2016 kl. 20:55

Mandagens afsnit af ‘Robinson Ekspeditionen’ vakte ikke kun opsigt ved, at botoxkongen Kim Novaa blev smidt på porten. En bestemt scene hvor deltagerne forsøger at aflive en rotte, skaber nu forargelse og opfordring til boykot.
I scenen ser man, hvordan mændene på Hold Nord forsøger at aflive en rotte ved at stikke den med en machete og en slebet træpind, imens den ligger forsvarsløs i en kasse.
– Jeg har ikke prøvet at slagte noget før. Men jeg har set ‘Nak & Æd’, og det er ud fra det, at jeg gør det, siger 36-årige Henrik inden forsøget på aflivning indledes af de sultne deltagere.
LÆS OGSÅ: Er det her det mest kiksede exit i ‘Robinson’-historien?

Robinson dyr1

Her er den stakkels rotte i kassen. (Foto: TV3)


Det lykkes rotten at slippe ud af kassen, men friheden varer kort for rotten, der herefter bliver hamret i hovedet med en bambus, hvorefter Henrik kommer med macheten og hugger hovedet af dyret. Og scenen vækker harme hos blandt andre ‘Vild med dans’-stjernen Silas Holst og Kira Eggers.
– Det er jo helt forfærdeligt, at man i bund og grund viser dyremishandling på tv og normaliserer det. Det er primitiv underholdning, og det kan aldrig retfærdiggøres, at dyr skal lide for at underholde mennesker, siger Silas Holst, der opfordrer til boykot af programmet.
– Ja, det kan du bande på. Jeg er ikke kerneseer, men jeg så det i går, og det kommer ikke til at ske igen.
LÆS OGSÅ: Det så du ikke på tv: Derfor blev Botoxkongen smidt ud af ‘Robinson’
Også Kira Eggers har på sociale medier ytret sin afsky.
– Jeg mener bestemt ikke, at dyr skal være rekvisitter i underholdning. Jeg ved ikke, om der sidder et helt produktionshold, som tænker, at de vil finde på måder at stresse dyr mest muligt, men det er utroligt, at folk vil være med til det. De skal være glade for, at jeg ikke var med i den produktion, siger Kira Eggers til HER&NU.
– Jeg vil gerne have en personlig snak med den person, der har fundet på idéen. De må jo ikke være rigtig kloge, fortsætter hun.
LÆS OGSÅ: Botoxkongen raser over exit: Jeg var jo bare for stærk en spiller
Hos TV3 er man ikke helt enig i kritikken fra Silas Holst og Kira Eggers.
– Jeg mener ikke, det er over stregen, at de får en levende rotte, de kan spise. Vi instruerer jo deltagerne i, hvordan man skal slå dyret bevidstløst, inden hovedet hugges af med en machete. Her er det uheldigt, at rotten stikker af, men den får det afgørende hug lige efter, de fanger den, siger TV3’s redaktør på programmet Jesper Kynde.
Men de står jo først og hugger i den med en træpind og en machete?
– Ja, jeg kan også forestille mig, at de har fået at vide, at det var forkert.
LÆS OGSÅ: ‘Paradise’-Caroline trak sig fra ‘Robinson’: Jeg gav ikke op
Kunne man ikke have givet deltagerne tre døde rotter i stedet. Hvorfor skal rotterne være levende?
– ‘Robinson’ handler jo om, hvorvidt man kan overleve på en øde ø uden hjælpemidler. Tre levende rotter er da meget mere autentisk end tre døde rotter. Husk på at “Robinson” skal prøve i så høj grad som muligt at afspejle, hvordan virkeligheden ville være på en øde ø. Sådan er formatet simpelthen, siger Jesper Kynde.
Men er det virkelig nødvendigt for “Robinson”, at deltagerne skal aflive levende dyr?
– Jeg vil da mene, at det ville være en rigtig ærgerlig ting at tage alle levende dyr ud af ‘Robinson’. Skal de så heller ikke fange fisk med fiskenettet og tilberede de insekter, de finder?, spørger han.
LÆS OGSÅ: Jakob Kjeldbjerg er træt af quittere: Det er så tarveligt
HER&NU har bedt om tilladelse til at bringe klippet, hvor rotten aflives, men det har ikke været muligt at skaffe af tidsmæssige årsager, oplyser TV3’s presseafdeling.
Artiklen er oprindelig bragt hos HER&NU.