Realitystjernernes Folketingsvalg-guide: Sådan finder du ud af, hvad du skal stemme

Realitystjernerne deler her ud af deres gode råd til, hvordan man bliver klar til det kommende Folketingsvalg

Af Lykke Buhl - 17. maj 2019 kl. 10:55

Statsminister Lars Løkke har udskrevet valg til Folketinget, og det betyder, at vi alle sammen skal til stemmeurnerne Grundlovsdag onsdag d. 5. juni. Det gælder også alle realitystjernerne!
LÆS OGSÅ: Realitystjerner hjælper Inger Støjberg i valgkampen
Men det kan være en jungle at finde ud af, hvilket parti og eventuelt hvilken kandidat, man skal stemme på. Derfor har vi bedt nogle af jeres yndlingspersonligheder fra tv give nogle gode råd til, hvordan man finder ud af, hvor man skal sætte sit kryds.

Spørg andre til råds

Der er tit en tendens til, at vi mener omtrent det samme – og dermed også tit stemmer omtrent det samme – som de mennesker, vi omgiver os med. Derfor kan der være god hjælp at hente blandt familie og venner, der allerede har en idé om, hvad de skal stemme.
Selv hvis det viser sig, at man er uenige, så er man stadig blevet mere afklaret omkring sine egne politiske overbevisninger.
LÆS OGSÅ: WOW! Sigmund stillede stort krav for ‘Divaer i junglen’-deltagelse
Sådan lyder rådet fra ‘Paradise Hotel 2018’-baben Trine Holdgaard Skjollander.
– Nu har jeg kun stemt en gang før. Der hørte jeg lidt på, hvad min familie stemte og hvorfor, de stemte sådan for at finde ud af, hvad holdninger de har. Så det er helt sikkert mit råd til andre, at de skal høre deres familie og venner, og så skal de gøre, hvad de selv har lyst til i sidste ende, fortæller Trine.

Tag en kandidattest

Mange medier har allerede lavet såkaldte kandidattester for Folketingsvalget 2019. Her besvarer man ud fra sine egne holdninger en stak politiske spørgsmål, og til slut svarer testen på, hvilket parti og gerne også hvilke kandidater, man er mest enig med.
LÆS OGSÅ: Kim Kardashian skjuler fødslen for sin mor
Kandidattester er også en populær metode til at afklare hvad eller hvem, man skal stemme på, hos realitystjernerne.
– Hvis du ikke vil stemme, fordi du ikke ved så meget om politik eller synes, det er en jungle at finde rundt i, så synes jeg, det er bedre, at du tager en test på internettet. Det er det mest overskuelige for mig, fortæller ‘Mig og min mor’-stjernen Jessica Priscilla, der fortæller, at hun altid bruger god tid i valgkampen til at sætte sig ind, hvor hun skal sætte sit kryds.
LÆS OGSÅ: HOT NEWS: ‘Mig og min mor’-stjerne er gravid
Også Jessicas realitykollega Liv Frandsen fra ‘Ex On the Beach 2019’, mener, at en kandidattest er et rigtig godt udgangspunkt, hvis man ikke ved, hvad man vil stemme på.
– Jeg tager altid tester inden valg, så jeg er helt klar. Det er det, jeg primært gør, og så for lige at være sikker, så bør man gå ind og læse om de enkelte partiers værdier og så videre, så man ikke begår fejl, forklarer Liv.
Endda selv hvis du godt ved, hvilket parti, du er mest enig med, så kan kandidattester alligevel være en god måde at skabe tryghed omkring, hvor du skal sætte dit kryds.
LÆS OGSÅ: Utilfreds Kia raser mod Princess Natascha: Hvordan kan hun tillade sig det?
– De tester, man kan tage, er faktisk ret gode. Der var nogle punkter, jeg ikke havde tænkt på, som jeg 100% er enig i. Jeg tog en test og resultatet matcher det parti, jeg vil stemme på, forklarer ‘For lækker til love’-hunken Jeremy ‘Panda’ Ace.
En god kandidattest kunne være denne fra DR.
LÆS OGSÅ: Populær ‘Paradise’-babe vender tilbage til skærmen

Artiklen fortsætter efter videoen, hvor Joy fra ‘Mig og min mor’ fortæller, hvad hun stemte til sidste Folketingsvalg

LÆS OGSÅ: Luksussen fortsætter: Her holder Geggo og Cengiz honeymoon

Følg med i valgkampen

Da Lars Løkke udskrev sidste tirsdags, blev valgkampen straks skudt igang. Alle fire uger frem til, at vi skal stemme d. 5. juni, vil tv derfor være spækket med politiske debatter og partilederrunder. Og den slags gør man klogt i at følge med i, hvis man gerne vil sætte et kvalificeret kryds, mener realitystjernerne.
– For at jeg selv kan danne mig et bedre overblik over partiernes værdier og mål, følger jeg med i partilederdebatterne. Her finder man hurigt ud af hvem, man deler og ikke deler synspunkter med, lyder rådet fra Helena Rasmussen fra ‘Paradise Hotel 2019’.
LÆS OGSÅ: ‘Paradise’-Camilla: Jeg er mega skuffet over Jonass og Sarah
Hun bakkes op af sin medparadiso, Jonass Jannec Jensen, der giver samme råd, men ikke nøjes med at kun begrænse sig til selve valgkampen.
– Der er mange måder at sætte sig ind politik på. En måde er at følge med i valgkampen, men jeg holder personligt løbende øje med de forskellige politiske partier, da der ofte bliver lovet guld og grønne skove under valget, forklarer Jonass Jannec Jensen fra ‘Paradise Hotel 2019’.

Læs om partierne

Hvis man generelt ikke er så politisk interesseret, kan det være en god idé at tage Folketingsvalget som en anledning til at sætte sig lidt ind i sagerne.
LÆS OGSÅ: Fie Laursen afslører: Derfor har jeg løjet så meget
Til Folketingsvalget d. 5. juni 2019 kan man stemme på følgende partier: Socialdemokratiet (A), Radikale Venstre (B), Det Konservative Folkeparti (C), SF – Socialistisk Folkeparti (F), Liberal Alliance (I), Dansk Folkeparti (O), Venstre (V), Enhedslisten (Ø), Alternativet (Å), Nye Borgerlige (D), Klaus Riskær Pedersen (E), Kristendemokraterne (K) og Stram Kurs (P).
Man kan enten stemme på selve partiet eller man kan stemme på en kandidat fra partiet – hvilke kandidater afhænger af, hvilken valgkreds man bor i. Hvis man eksempelvis bor i København, vil der kun stå kandidater på ens stemmeseddel, der stiller op i den såkaldte Københavns Storkreds.
LÆS OGSÅ: CHOK! ‘Paradise’-hunk og hans hustru skal skilles
– Jeg stemmer selvfølgelig på det parti, jeg har mest til fælles med. Man kan jo gå ind og søge på de forskellige partier og læse om deres mærkesager, hvis man er i tvivl om, hvem man har mest til fælles med, forklarer Caroline Petersen, der vandt ‘Paradise Hotel 2016’.
Derudover har den politisk engagerede unge mor Luna Munk et råd til, hvad det næste skridt i en informationssøgning om partierne skal være, hvis man vil have absolut mest muligt ud af sin stemme.
LÆS OGSÅ: Efter skilsmisse med ‘Paradise’-babe: Nu er Anna kæreste med en mand
– Mit bedste råd til andre, der skal stemme, er: Vær kritiske og søg informationer. Lige nu er der valgkamp, og hele vejen rundt bliver der lovet guld og grønne skove. Find et parti, du er enig med og se så, hvad de egentligt har udrettet. Et eksempel er DF, der gik til valg sidste gang og gik ind for ældrepleje og bedre velfærd, men ikke en eneste gang har stemt for nogen af de ting. En kandidattest kan give en god indikation på, hvem man er enig med, men husk at være kritisk, lyder formaning fra ‘De Unge Mødres’ Luna Munk.
LÆS OGSÅ: Frederik: Det er okay, at Fie har sex med en anden
LÆS OGSÅ: ‘For lækker til love’-Panda om kæresten: En skønne dag frier jeg