X Factor

X Factor

‘X Factor’ er den danske version af det britiske tv-program ‘The X Factor’. Oprindeligt er programmet skabt af Simon Cowell, men i Danmark var det DR, der først sendte det. Programmet havde premiere på dansk tv i 2008.

Programmet er en sangkonkurrence, hvor deltagerne kan stille op i tre kategorier: De unge på 15-22, de voksne på 23 eller ældre og grupperne. De tre dommere fik tidligere en kategori hver, men i 2021 blev konceptet ændret, så dommerne fik én deltager fra hver kategori.

Dommerne har en dobbeltrolle, idet de både skal agere coach og også dømme deltagerne, når der er liveshows. I sidste ende afgøres programmet og deltagernes skæbne dog af seerne.

Mere end 2 millioner seere

‘X Factor’ tog Danmark med storm, og i de første år fulgte mere end 2 millioner tv-seere med hver uge. Efter fem sæsoner begybndte seertallet dog at falde drastisk, og i 2016 havde programmet i gennemsnit 1,5 millioner seere.

Året efter valgte DR at tage de indledende spadestik til at droppe programmet.

Mange forskellige danske dommere

De første dommere i programmet var Thomas Blachman, Remee og Lina Rafn. Den trio fortsatte i de første to sæsoner. Herefter blev Lina Rafn gravid og meddelte, at hun ikke vendte tilbage til sæson 3. Thomas Blachman meldte efterfølgende ud, at han også ville forlade programmet.

Remee fortsatte som dommer i sæson 3, hvor han fik følgeskab af pladeproduceren Soulshock og sangerinden Pernille Rosendahl.

Det blev kun til en enkelt sæson for Soulshock, som i 4. sæson blev droppet af DR, mens Blachman i stedet vendte tilbage til programmet. Til gengæld stoppede Remee i programmet og blev 4- sæson erstattet af produceren Cutfather.

Sæson 5 havde samme dommertri som sæson 4 bestående af Thomas Blachman, Pernille Rosendahl og Cutfather.

I sæson 6 fik Thomas Blachman atter nye kollegaer i form af sangerinderne Anne Linnet og Ida Corr.

I sæson 7 og 8 gik DR tilbage til udgangspunktet, og dommertrioen bestod endnu en gang af Blachman, Remee og Lina Rafn. I sæson 9 og 10 blev Lina Rafn erstattet af sangerinden Mette Lindberg.

Den 11. sæson var den sidste på DR, og her

Thomas Blachman slår alle rekorder

Der har været mange forskellige dommere, men det er Blachman, der har været dommer i flest sæsoner. Det er ikke kun i Danmark, at han er den længst siddende dommer. Thomas Blachman er den længst siddende dommer i hele ‘X Factor’-conceptet.

I 2021 overhalede Blachman Louis Walsh, der har siddet ved dommerbordet i den britiske udgave af programmet The X Factor UK i 13 sæsoner.

TV 2 overtog ‘X Factor’

‘X Factor’ kørte i 10 år på DR1, men efter flere år med faldende seertal valgte DR i 2017, at de ville stoppe med at producere programmet efter den 11. sæson, som blev sendt i 2018. Beslutningen skyldtes de dalende seertal og de høje produktionsomkostninger.

Der gik dog ikke lang tid, før TV 2 købte rettighederne til programmet, og i 2019 blev det for første gang sendt på TV 2.

Der er stadig tradition for, at en ny ‘X Factor’-sæson skydes i gang på årets første dag den 1. januar.

Thomas Blachman om Sofie Linde: Utrolig opmærksomhedskrævende
AFSLØRING: Derfor dropper Lise Rønne sit job
‘X Factor’-deltagere afslører landsholdskarriere
‘X Factor’-deltagere: Derfor sang vi falsk til 6 Chair Challenge
Sofie Linde udnyttet i falsk reklame
IKKE SET PÅ TV: Sådan fik Nambahlou styr på nerverne
Dommerne blæst bagover i ‘X factor’: Konkurrencen startede lige nu
‘X Factor’-deltager trodser sceneskræk, og så…
Vraget af Remee: Derfor er Arilde tilbage i ‘X Factor’
Annikas svære teenageår: Derfor skrev jeg en sang til mor
‘X Factor’-Lasse: Jeg troede, jeg ville blive glemt
‘X Factor’-Elivia om kønsskifte: Derfor har jeg stadig skæg
‘X Factor’-Luka om tragisk fortid: Derfor er mit øje lukket
‘Paradise’-deltager med i ‘X Factor’
Blachman er vild med Simon Kvamm: Han er klog
Kvamm og Blachman svinger godt: Underlige snakke
Oh Land tilbage på skærmen: Ikke til at kende
Remees fremtidsplaner ødelagt: Tonedøve beslutninger