Prins Joachims nye liv i Frankrig: Vi bliver i Paris

Under Covid-19 flyttede prinsefamilien tilbage til Danmark, men til september tiltræder han en treårig stilling som forsvarsattaché ved den danske ambassade i Paris.

På opfordring af Forsvarsministeriet har prins Joachim søgt og fået den ledige stilling som forsvarsattaché ved den danske ambassade i Paris. Stillingen, der er treårig med mulighed for forlængelse, tiltræder han den 1. september.

Prins Joachim, 51, flyttede sidste år til Frankrig med familien, da han blev optaget på Frankrigs højst rangerende militære lederuddannelse på École Militaire i Paris. Da han og prinsesse Marie, 44, for nylig blev spurgt, om de regnede med at vende hjem til Danmark, når han havde taget sin eksamen, afviste de at svare konkret. De lod forstå, at de havde planer, men følge prinsesse Marie var det for tidligt at sige, om de kunne blive en realitet, før frygten for Covid-19 havde lagt sig, og hverdagen vendte tilbage.

LÆS OGSÅ: Princess Natascha overvejer sterilisation

I forbindelse med udnævnelsen får prins Joachim varig grad af brigadegeneral, og som forsvarsattaché vil han referere til Forsvarsministeriet i København. Ambassadøren i Paris, Michael Starbæk Christensen, bliver dog hans daglige chef.

- Prins Joachim har en lang tilknytning til Forsvaret og afslutter i denne måned Frankrigs højst rangerende militære uddannelse inden for ledelse i bl.a. internationale forhold. De kompetencer vil blive bragt i spil sammen med hans indgående kendskab til landet, kulturen og et stærkt lokalt netværk. Derfor har han også stærke forudsætninger til posten som forsvarsattaché, siger forsvarsminister Trine Bramsen.

LÆS OGSÅ: Mai Manniche raser over gravid-kommentar - nu tager hun hævn

Både i Sahelzonen i Afrika, Hormuzstrædet mellem Iran og den arabiske halvø og i Estland arbejder det danske og franske forsvar sammen. I forbindelse med sin igangværende uddannelse har prins Joachim blandt andet besøgt de franske baser i Chad, Niger og Mali.

Ifølge Forsvarsministeriet vil prins Joachim varetage visse opgaver for kongehuset i det omfang, fuldtidsstillingen tillader det. Han vil fortsat modtage sine 3,8 millioner i årpenge, og derfor får han ikke løn i stillingen eller i øvrigt dækket udgifter til bolig, skole eller lignende, som normalt hører med til stillingen. Folketinget skal dog formelt tage stilling til, om prins Joachim, ligesom prinsesse Benedikte, må få lov at føre sine årpenge ud af Danmark.

Kongehuset har afvist at kommentere på prins Joachims nye stilling, og i hvilket omfang han vil repræsentere kongehuset, så længe spørgsmålet om årpenge behandles i Folketinget.

LÆS OGSÅ: Joachim Knop udgiver jazzalbum: Det er grænseoverskridende

LÆS OGSÅ: 'Robinson'-stjerne om ægteskabsrygter: Det var da meningen