Pilgaard og Leth: Venner for livet

Venneparret har store planer for deres kommende rejser, men de starter i Danmark.

Af Nikolaj Vraa - 29. august 2021 kl. 15:55

For seks år siden lagde Hans Pilgaard og Jørgen Leth grundstenen til et nært venskab med rejser rundt i Sydeuropa i programmerne ‘Mit Spanien’ og ‘Mit Frankrig’.

Dengang var det med den 84-årige forfatter og instruktør som guide, men i den nye serie ‘Leth og Pilgaard indtager Danmark’, hvor makkerparret rejser i Danmark, er rollerne byttet.

Der var planlagt mange overraskelser undervejs. Den største var, at Leth blev inviteret hjem i køkkenet hos Tour de France-helten Jonas Vingegaard i Glyngøre for at drikke kaffe. Den ydmyge cykelrytter gjorde dybt indtryk på Leth. (Foto: ByTheBuch/TV 2)

– Det var en måde at sige tak for sidst på. Både på en kærlig og en drillende måde. Den drillende var selvfølgelig at lade det foregå i en autocamper. For det tænker man, at Jørgen Leth aldrig vil være med til. Og den kærlige tak for sidst var, at nu har Jørgen vist mig sit Frankrig og sit Spanien af flere omgange.

LÆS OGSÅ: SE BILLEDERNE: Mary i sit livs form

Artiklen fortsætter under videoen, hvor man kan høre Sus Wilkins og Freja Kirk fortælle om deres kommende bryllup.

Hans Pilgaards kræftoperation gjorde, at parret måtte aflyse en tur til Spanien i 2016.

– Det var første gang, jeg følte, at canceren havde vundet. Men jeg føler at have udlignet, for jeg har hele tiden sagt, at jeg gerne ville have en tur mere med Jørgen. Og det var at vise ham hans fædreland igen, forklarer Hans, der virkelig havde lagt sig i selen for at gøre turen i autocam- peren så behagelig som muligt for Jørgen.

Hans Pilgaard. (Foto: Michael Stub)

LÆS OGSÅ: ‘Vild med dans’-deltager droppet inden premieren

Fryseren i bilen var endda fyldt med Magnum-is til mesteren. Og Leth nød turen og ikke mindst selskabet.

– Jeg har jo ikke boet i Danmark i 30 år, så for mig var det også noget med at opdage ting, som jeg ikke kendte. Der var Hans god. Det var muntert og dejligt. Det er livsbekræftende at rejse med Hans. Vi havde det så sjovt, da vi var i Frankrig og Spanien. Vi har et godt makkerskab og kan drille hinanden. Vi morer os og glæder os over de rørende ting, siger Leth.

Indlagt med blodpropper

Inden optagelserne i april havde Jørgen været på hospitalet på Mallorca efter et spil tennis. Og et par uger efter, de var færdige med turen rundt i Danmark, blev han ramt af blodpropper i lungerne og måtte indlægges på Rigshospitalet.

– Det irriterer mig grænseløst, at fysikken er begyndt at sætte grænser. Jeg prøver at trodse det, siger Leth, der af lægerne blev anbefalet at bevæge sig mere.

(Foto: Michael Stub)

I stedet for blot at gå, har han udviklet en podcast, hvor han går med forskellige mennesker.

– Det er en forhøjelse af aktiviteten, at man går sammen og udveksler tanker og idéer. De omkring 40, som jeg har gået med, har jeg ikke kendt. Det er meget interessant at opleve en side af livet, man ikke havde regnet med.

LÆS OGSÅ: CHOK! Ny sæson ‘Paradise’ droppes

Håber på Haiti

58-årige Hans Pilgaard oplever ikke sin alder som et problem, men kan nikke genkendende til fysikkens begrænsninger.

– Der er en naturlig og forståelig vrede over forfald, som jeg deler med Jørgen. Jeg er ikke bange for at blive gammel, men jeg er bange for at forfalde. Det er jeg også på Jørgens vegne. Nu har vi jo kendt hinanden i efterhånden mange år, og når jeg ser på billeder fra for fem år siden, kan jeg se, at han ikke går, som han har gjort. Det er ubarmhjertigt og benhårdt. Den del af det har jeg faktisk slet ikke lyst til at blive konfronteret med. Men man kan jo ikke melde sig ud af livet, lyder det fra Hans.

– Jeg er ikke så meget til fine dining. Jeg kan godt lide det simple. Men det simple må jo gerne være luksus. Man kan godt sidde i en campingstol og spise østers og drikke champagne, når man kigger ud over Vesterhavet, siger Hans Pilgaard. (Foto: ByTheBuch/TV 2)

Parret har store planer for deres næste tur, når verden åbner igen

–  Mit hjem er stadig Haiti. Jeg bor der stadig, bortset fra at jeg ikke har været der i nogen tid på grund af urolighederne. Og nu er de også ramt af jordskælv lige efter at have oplevet, at deres præsident er blevet myrdet i sit hjem. Det er uhyggeligt. Mit hjerte er i Haiti. Jeg vil meget gerne vise Hans mit Haiti, og det håber jeg at få mulighed for, siger Jørgen Leth.

LÆS OGSÅ: Oliver Bjerrehuus om kæresten: Hun giver mig ro