Kronprinsesse Mary

Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary er Danmarks kronprinsesse og fremtidige dronning grundet sit ægteskab med Kronprins Frederik.

Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary er Danmarks kronprinsesse og fremtidige dronning grundet sit ægteskab med Kronprins Frederik.

Baggrund

Mary er født 5. februar 1972 og opvokset i Hobart, Tasmanien, Australien. Hun har skotiske rødder, da både hendes far John Dalgleish Donaldson og hendes mor Henrietta Clark Donaldson kommer fra Edinburg. De emigrerede dog til Australien i 1963, og i 1975 fik de australsk statsborgerskab.

Uddannelse

Mary blev indskrevet og har genneført alle sine studier i Australien.

Fra 1974 til 1975 startede Mary Elisabeth sin skolegang på Clear Lake City Elementary School i Houston, Texas. Herefter forsatte hun på Sandy Bay Infants School i Hobart, hvor hun gik fra 1975-1977. Fra 1978 til 1982 gik Kronprinsessen på Waimea Heights Primary School, og fra 1983 til 1986 gik hun på Taroona High School. Herefter fortsatte hun med studier på Hobart Matriculation College i de næste to år, hvor hun også var meget aktiv med sport.

Fra 1989 til 1994 tog Kronprinsesse Mary en bachelorgrad i handel og jura på University of Tasmania. Mary var derefter tilknyttet reklamebranchen og ejendomsfirmaer i sit hjemland.

Fra 1994 til 1996 fik Kronprinsesse Mary et certifikat fra reklamevirksomhed fra Advertising Federation of Australia (AFA), og efterfølgende til et certifikat for markedsføring fra Australian Direct Marketing Association.

Erhversliv

Fra 1996 til 1998 arbejdede Mary som kundeansvarlig leder i reklamebureauet Mojo Partners i Melbourne.

I 1998 rejste Kronprinsessen til USA og Europa, hvor hun fik en 3 måneders kontrakt med Rapp Collins Worldwide i Edinburgh som kundeansvarlig leder.

I 2002 flyttede Kronprinsessen til København i Danmark, hvor hun blev ansat som projektkonsulent hos Microsoft Business Solutions. Hun stoppede dog, da hun officielt blev forlovet med Kronprinsen i 2003.

I 2020 blev Kronprinsesse Mary den nye præsident for WWF Verdensnaturfonden. Hun var efterfølger af H.K.H. Prins Henrik.

Det Danske Kongehus

Mary mødte Kronprins Frederik i 2000 på pubben Slip Inn i forbindelse med OL i Sydney. I 2003 gav Dronning Magrethe tilladelse til at kronprinsen måtte gifte sig med Mary, og i maj 2004 blev Mary gift med kronprinsen og blev hermed Kronprinsesse af Danmark.

D. 5 oktober 2005 fik Frederik og Mary deres første barn, Prins Christian. I 2007 d. 21 april fik Prins Christian en søster, Prinsesse Isabella. Og d. 8. januar 2010 blev 2 børn til 4, da Kronprinseparret blev forældre til tvillingerne Prins Vincent og Prinsesse Josephine.

​Kronprinsparret har bopæl både i Frederik VIII’s Palæ på Amalienborg og i Kancellihuset ved Fredensborg Slot.

Kronprinsesse Mary tager del i kongehusets mange officielle pligter. Hun er også protektor for en række foreninger og fonde. En af disse fonde er Mary Fonden, hvis indsats primært fokuserer på tre områder: Mobning og Trivsel, Vold i Hjemmet og Ensomhed. Mary stiftede fonden i 2007.

Hjemmeværnet

I 2008 begyndte Kronprinsesse Marys karriere i Hjemmeværnet som menig. Da hun ikke har aftjent sin værnepligt, gennemførte hun i stedet grunduddannelsen. Hun har senere videreuddannet i hjemmeværnet  til sergent (2009), løjtnant (2009) og premierløjtnant (20015).

I begyndelsen af marts 2019 gennemførte hun et chefkursus på Vordingborg Kaserne, som førte til at Kronprinsessen blev udnævnt kaptajn.

Priser og kåringer

I 2014 modtog Mary den tyske ‘Bambi’-pris for velgørenhed i forbindelse med sit arbejde mod hustruvold gennem ‘Mary Fonden’. Derudover blev hun kåret som den mest elegante kvindelige kendis eller kongelige i 2013 af det britiske magasin ‘Hello!’.

I 2015 blev Kronprinsesse Mary kåret som verdens mest stilfulde prinsesse for andet år i træk af ‘Hello!’.

I 2016 modtog Kronprinsesse Mary Den Berlingske Hæderspris for sin sociale indsats.

 

 

Fakta

Navn Kronprinsesse Mary
Fødselsdag 5. februar 1972
Alder 50 år
Partner
Børn
Højde 1.72 cm
Kronprinsparret presset af Herlufsholm-sagen: Sat på plads
Danskerne raser over kongehuset: Det er utroværdigt
Marys flotte Kaptajn Kronprins: Stak til søs
Herlufsholm-sagen plager Mary: Tynger os som familie
Danskernes opråb til kongehuset: Tag børnene ud
Marys rørende aften på Kastellet: Soldaterkammerater
Mary i Bangladesh: Spreder håb og glæde
Kongehuset reagerer: Vi er dybt rystede
Frederik og Mary i byen: Jetsetfest
Derfor stak Mary af: Savnede familien
I mors fodspor: Flittige Frederik
Mary i Herning: Hemmelig hestetur
Mary elsker den unikke natur: Grønlands svigerdatter
Livvagternes vilde afsløringer: Smadrede Frederiks Tesla
Frederiks rørende gensyn: Han har passet på mig
Marys glædelige gensyn: Hertuginde Kate i København
Royalt besøg gik i fisk: Dus med dyrene
Mary og Marie fejrede fødselsdag sammen: Festede hele natten