Pelle Hvenegaard mindes afdøde Max von Sydow: Han var mit forbillede - Her & Nu

Pelle Hvenegaard mindes afdøde Max von Sydow: Han var mit forbillede

Pelle Hvenegaard var kun 10 år, da han spillede sammen med Max von Sydow i ‘Pelle Erobren’, men minderne er ikke til at slippe.

Af Helle Bill Madsen - 22. marts 2020 kl. 09:58
Det var et farvel til en af svensk films allerstørste stjerner, da 90-årige Max von Sydow i sidste uge sov ind i sit hjem i Paris hos hustruen Catherine Brelet.
Verdensstjernen, der har medvirket i tæt ved 200 film og tv-serier samt utallige teaterstykker, var aktiv helt frem til 2018, hvor han medvirkede i Thomas Vinterbergs ‘Kursk’, og de senere år bl.a. i ‘Star Wars: The Force Awakens’ i 2015 og som The Three-eyed Raven i ‘Game of Thrones’ fra 2016, som han blev Emmy-nomineret for.
LÆS OGSÅ: Ung mor deler rørende billeder af sin datter: Vi skal undgå smitte
I Danmark huskes han nok allerbedst for sin rolle som Lassefar i Bille Augusts gribende drama ‘Pelle Erobreren’ fra 1987. Filmen vandt en Oscar for bedste udenlandske film, og Max von Sydow var ligeledes Oscar-nomineret for sin rolle, som han i øvrigt fik både en Bodil- og en Robertpris for.

Minderne vækkes til live

Det var en dengang kun 10-årige Pelle Hvenegaard, som spillede over for Max von Sydow i ‘Pelle Erobrere’, og selvom det er så mange år siden, så er det en meget rørt Pelle Hvenegaard, HER&NU taler med, da nyheden om Max von Sydows død kommer ud.
– Puha, det skulle lige lande for mig. Jeg er meget rørt, og jeg har grædt i dag. Jeg har ikke talt med ham i 35 år, men alle mine minder med ham blev lige genvækket i dag, fortæller Pelle Hvenegaard, 44, mens stemmen knækker over.
LÆS OGSÅ: CHOK! ‘Big Brother’-deltagere uvidende om corona-epidemi
– I min nyeste bog ‘Bare stik ham en!’ fortæller jeg om forskellige episoder i mit liv, og her står en episode med Max von Sydow under optagelserne til ‘Pelle Erobreren’ meget tydeligt for mig, siger Pelle Hvenegaard og fortsætter:
– I stedet for at spise på en café sammen med resten af filmholdet og skuespillerne, så spiste han på paptallerken og med plastikbestik sammen med 300 statister i et telt, mens han talte med en lokal bornholmsk statist, efter at have stået i kø til maden. Max var helt nede på jorden, rummelig og kærlig som filmens Lassefar.

Sendte julekort hvert år

– 10 år efter vi optog ‘Pelle Eroberen’ sendte han mig julekort til jul hvert år. Den følsomhed og kærlighed, som han viste som Lassefar, den kom fra ham selv. Han var et forbillede for mig i ordentlighed, og det var der en meget stor længsel og kærlighed i, siger Pelle Hvenegaard.
LÆS OGSÅ: Corona-bekymret Blachman: Mine forældre er gamle

Max von Sydow efterlader sig hustruen Catherine Brelet, som han var gift med siden 1997, og de har to sønner, Cédric og Yvan, sammen. Fra sit første ægteskab med Christina Olin fra 1951-1979 har han sønnerne Clas og Henrik. Max von Sydow blev født i Lund i Sverige, men blev fransk statsborger i 2020.
LÆS OGSÅ: Gavmilde Mikkel Beha: Køber hus til familien