'Paradise'-Kimies mor alvorligt syg

Den smukke ‘Paradise’-babe er inde i en dyster tid. Hendes mor er nemlig alvorligt syg, og skal snart til Schweiz for at modtage aktivt dødshjælp, som er ulovligt i Danmark.

Af Maiken Støvring - 4. november 2013 kl. 10:26

Rikke Kimie fra ‘Paradise Hotel’ sæson 8 er lige nu inde i en frygtelig tid. Hendes mor er alvorligt syg af sygdommen ALS.
ALS står for Amyotrofisk lateral sklerose, som er en motorisk nervecellesygdom, der angriber nervecellerne i rygmarven og hjernen og gradvist lammer kroppens funktioner. Nu har hun taget en beslutning om at rejse til Schweiz for at modtage aktiv dødshjælp, da det ikke er lovligt i Danmark.
– Hurra for Google, som min mor sagde. Hun har nemlig fundet frem til foreningen ’Dignitas’ i Schweiz, der hjælper døende med at forlade sygdommen og desværre også verden. Døende, der ønsker at ”dø med værdighed”. Du kan altså komme til Schweiz, hvor det er lovligt at udøve aktiv dødshjælp. Kan og kan … Det er naturligvis ikke bare lige noget, man gør. Det giver sig selv. Processen er  meget lang, da du skal godkendes. Lægeerklæring, papirer og mange andre ting skal gennemlæses, analyseres og oversættes. Det koster en vis sum penge, og så sørger foreningen for det hele, skriver Kimie på sin blog. (bloggen har Kimie senere fjernet red.)
LÆS OGSÅ: ‘Paradise’-Mette lever som alenemor 
Processen er i gang

kjk

Kimie deltog i ‘Paradise Hotel’ sæson 8 sammen med blandt andet Tina Maria. (Foto: TV3)


Hele familien har mange ting at forholde sig til, men processen er sat i gang, og de har allerede snakket med talsmanden bag foreningen.
– I tirsdags mødte min bror, min kæreste og jeg manden, som formidler kontakten mellem den døende og foreningen ’Dignitas’ i Schweiz. Processen er sat i gang, hvilket betyder, at denne her mand kommer til at være stor del af min mors sidste tid, og det betyder endvidere også, at os tæt på min mor ligeledes skal have en eller anden form forhold til ham. Desuden er det min mors ønske, at han læser talen op til hendes begravelse. Talen, som min mor selv har forberedt og skrevet. Han var rigtig rar og besvarede alle de spørgsmål, vi måtte have, skriver Kimie og fortsætter:
-Det gav mig lidt tryghed omkring processen, og bare det at vide, at min mor er ”i gode hænder så at sige, gav også en eller anden langt ude form for tryghed. Han er så sød, at han stiller sig til rådighed hele døgnet. Min bror og jeg er velkomne til at ringe til ham altid, når vi har brug for det.
Men selvom de får god, professionel hjælp, er det alligevel svært at forholde sig til, at ens mor skal dø snart.
– Jesus, hvor er jeg bare splittet, for ja! Han var flink, men det er jo i bund og grund ikke et bekendskab, jeg ønsker at have. Hvor er det bare svært at forholde sig til. Lige pludselig kommer virkeligheden tæt på.
LÆS OGSÅ: Amalie om salg af brudekjole: Jeg er kommet videre 
Arbejder med forståelse
Selvom den smukke pige har forståelse for moderens valg, er der alligevel mange tanker oppe at vende, når ens mor vælger at modtage aktiv dødshjælp.
– Lev med værdighed. Dø med værdighed. Så sagen er den, at min mor ikke ønsker at sidde i en kørestol med respirator, hvor det eneste hun kan er at blinke med øjnene. Hun ved – vi ved – alle med kendskab til sygdommen ved, at der ingen vej er udenom. Hun dør af det her. Spørgsmålet er bare hvornår, og burde hun ikke selv være herre over, hvornår hun ikke finder livet værdigt at leve mere? Det er hendes liv, og når hun er så magtesløs i forvejen, så er det mindste vel, at hun selv må bestemme, hvornår nok er nok.
Lige nu venter familien stadig på yderligere informationer. Der er endnu ikke valgt en dato.
Følg med på vores Facebook-side, så du hele tiden er opdateret med nyheder fra diverse reality-programmer og kendisser.