Overtjener Olsen fra 'Matador': Folk tror jeg er død

¨Skuespiller Holger Perfort har rundet de 91, men klarer sig uden hjælp

Af Kenth G. Madsen - 9. juni 2017 kl. 15:55

At det kan være sundhedsskadeligt at ryge og drikke er ikke noget, der berører Holger Perfort.
– Jeg kan jo alligevel ikke nå at dø ung, siger den 91-årige skuespiller ironisk fra lejligheden på Frederiksberg og fortsætter:
– Selvfølgelig er det skadeligt at ryge, men hvis man går alt igennem, så er der jo mange andre ting, man burde holde sig fra. Jeg ryger pibe og har gjort det i 70 år, siger han og tænder op, så røgen breder sig i arbejdsværelset.
På nær lidt knas med benet, så går det da meget godt med Holger Perforts helbred, og han får trods sin fremskredne alder, stadig rolletilbud i ny og næ. De seneste år har budt på småroller på film og så lægger han stemme til tegnefilm.
– Folk tror, jeg er død. Men det er jeg altså ikke, slår han fast. Jeg får ingen hjælp, fordi jeg foretrækker at klare mig selv, forklarer Holger Perfort, der har fået besøg af sin jævnaldrende kusine, Jytte, fra Aarhus, og de gør sig klar til et besøg i Korsbæk på Bakken.
LÆS OGSÅ: 25 ting du (måske) ikke vidste om ‘Matador’

Postgaardens overtjener Olsen i snak med Hr. Schwann spillet af Arthur Jensen. (Foto: DR)


I den populære ”Matador”-serie har Holger Perfort rollen som overtjener Olsen, der betjener det bedre borgerskab på Postgaarden. Og restauranten er genopstået som en nøjagtig kopi på Bakken, hvor gæsterne i sæsonen kan spise og drikke kaffe, mens karaktererne fra ”Matador” trisser rundt og underholder.
– Stedet her er glimrende. Det er godt lavet, konstaterer Holger Perfort kort efter ankomsten til forlystelsesstedet, mens Tante Møghe og Misse ruller forbi hans bord for at hilse på en ægte ”Matador”-skuespiller. Under indspilningerne tilbage i 1978 var Holger Perfort i 40-årsalderen.
– Jeg husker tydeligt tiden fra optagelserne. Det var en stor fornøjelse at medvirke, men rollen kom ikke til at betyde noget særligt for min karriere, og jeg er aldrig blevet sat i bås som tjener – heldigvis for det, siger han.
LÆS OGSÅ: 15 sjove smuttere i ‘Matador’
Aktiv modstandsmand
Holger Perfort har haft en lang og uafbrudt karriere siden sin debut tilbage 1948. Han begyndte på Århus Teater i byen, hvor han er født, og var i en relativ lang periode også tilknyttet Odense Teater. Under krigen var han aktiv i modstandsbevægelsen. Hans rolle var at instruere ”grønne” modstandsfolk i sabotage mod tyskerne. Det slap han helskindet fra. Fra midten af 1970’erne og mange år frem blev Folketeatret Perforts foretrukne scene.
– Det har været mit held altid at have haft beskæftigelse indenfor mit fag. Det er svært at sige, hvilke roller der har betydet mest. Den rolle man er i gang med lige nu, er altid den væsentligste. Der kan være roller, man har været mere glad for end andre, men jeg har generelt haft det godt med at have medvirket i mange musicals, siger Holger Perfort, hvis hustru Lillian Tillegreen døde tilbage i 2002.
Sønnen Morten på 51 år er elektroingeniør og har job som scenetekniker på Folketeatret, hvor faderen har slået sine folder som skuespiller. For 2 ½ år siden blev Holger Perfort bedstefar til lille Peter, og det er en stor glæde for ham.
– Når han er på besøg snakker vi og det er en stor fornøjelse hver gang at opleve hans udvikling, forsikrer Holger Perfort, der har sommerhus og en lille sejlbåd beliggende ved Roskilde Fjord.
– Og sidstnævnte råber på istandsættelse. Båden skal have lidt maling her til sommer. Det har den krav på, smiler den aldrende overtjener fra ”Matador”.
LÆS OGSÅ: Malene Schwartz om Maude-rollen: jeg er så stolt
Følg med på vores Facebookside og vores Instagram, så du hele tiden er opdateret med nyheder fra diverse underholdningsprogrammer og kendisser.