OPRÅB: Sandy Esko vil have små børn væk fra nettet

‘Paradise’-vinder Sandy Esko er forarget over, at forældre lader deres børn under 10 år færdes på nettet uden opsyn.

Af Jeanet Rosenkjær Horstmann - 6. november 2014 kl. 11:55

21-årige Sandy Esko har startet en rivende debat på sin blog om børns færden på internettet, særligt de sociale medier som Facebook og Instagram. Hun er bekymret for, at tonen blandt voksne på nettet kan være skadelig for børnene, men også at disse børn alt for tidligt bliver en del af en selviscenesættelseskultur. Faktisk er paradisoen efter børnenes forældre, ifølge hende ligger ansvaret her.
– Hold kæft, det pisser mig af, at forældre stikker en smartphone i hånden på en 9-årig pige og hjælper hende ind i en verden med cyberbullying, selviscenesættelse og ind i en “voksenverden”, hvor livet på nettet er fuldstændigt ucensureret, skriver hun og fortsætter:
– Jeg brækker mig over forældrene. Jeg brækker mig.
LÆS OGSÅ: ‘Paradise’-Sandy: Jeg er ikke tynd af natur
Lav regler for børnene
Men med forargelsen sat til side har Sandy også et reelt forslag til, hvordan man konstruktivt kan sætte regler for børn på nettet. Hun har nemlig selv prøvet noget lignende, da hun gik i folkeskole.
– Her blev der diskuteret og aftalt, hvilke regler der skulle gælde for vores klasse, når det kom til alkohol. På den måde var vi alle enige om hvornår, hvad og under hvilke omstændigheder, der måtte drikkes, og ingen blev holdt udenfor, skriver hun og fortsætter:
– Sådan kunne man holde børn væk fra nettet, men samtidigt også undgå at børnene bliver holdt udenfor. Det føler jeg er nødvendigt.
Smartphones og tablet som en del af hverdagen er nok en svær tendens at kæmpe imod, men Sandy er alligvel ikke bleg for at indrømme, at hun mener, at smartphones ikke hører til i hænderne på et 8-10 årigt barn.
LÆS OGSÅ: Sandy Esko vælter sig i dating-tilbud
Jeg vil ikke opdrage dine børn
Sandy Esko fortæller om en episode, hvor en pige på blot 9 år sendte en video, hvor pigen grædende tikker Sandy om at følge hende på Instagram. Det skulle ifølge pigen beskytte hende imod sine plageånder i skolen. Men her trækker Sandy stregen i sandet. Hun vil gerne bekæmpe mobning, men hun vil ikke tage ansvar for andres børn.
– Hvorfor er det lige, at jeg skal stilles i det her dilema? Nårrh jo. Fordi der er noget fuldstændig galt med hendes forældre! – Og når det er sagt, hvorfor ser deres 9-årige pige overhovedet ‘Paradise Hotel’?
Sandy mener, at hun i denne situation bliver stillet overfor valget, om hun vil give et midlertidigt fiks til pigen ved at følge hende på Instagram eller at overlade pigen til mobberne.
– Hun er jo igang med at bilde sig selv ind, at hvis ‘Paradise’-Sandy følger hende på Instagram, så vil hun blive populær i skolen, og hun vil derfor identificere sig selv med, hvem der følger hende, og ergo iscenesætte sit eget liv udadtil og derudfra måle sit eget værd, skriver paradisoen.
Hun mener, at forældrene har en vigtig opgave i at tale med deres børn om deres færden på internettet. Læs de to indlæg fra bloggen her og her.
Følg med på vores Facebook-side, så du hele tiden er opdateret med nyheder fra diverse reality-programmer og kendisser.