Dronning Margrethe og kronprins Frederik (Foto: Scanpix Danmark)
Dronning Margrethe og kronprins Frederik (Foto: Scanpix Danmark)

Opgør med mor: Frederik siger fra

Kronprins Frederik og dronning Margrethe er uenige om klimakrisen.

Det lader til, at der er lagt op til spændende, men måske også til tider heftige diskussioner, når kongefamilien er samlet om middagsbordet. I hvert fald blev det i sidste uge klart, at kronprins Frederik ikke deler samme holdning som sin mor, når det kommer til et af tidens mest brandvarme emner: klimaet.

Danmarks kronprins deltog i den virtuelle konference 'The 2030 Countdown' i København, hvor han holdt åbningstalen. Som protektor for partnerskabet 'State of Green' gennem snart 13 år, lagde kronprinsen ud med at mindes den spæde start.

- Dengang var der ikke en så bred anerkendelse af, at klimaforandringerne var og er menneskeskabte. Det er der heldigvis i dag, og alle har indset nødvendigheden af en kursændring. Dermed også sagt, at vi står over for en massiv global udfordring, lød det fra talerstolen.

LÆS OGSÅ: CHOK: Bubber opereret for kræft

 Kronprinsen brugte sin taletid på den grønne konference til at rose Danmark for alle de fremskridt, der hele tiden bliver taget for at passe på vores klima (Foto: Ingeniørforeningen IDA)

Den udmelding står i skarp kontrast til det, som kronprinsens mor, dronning Margrethe, sagde i et interview med Politiken i forbindelse med sin 80-års fødselsdag sidste år.

- Jamen, at mennesker spiller en rolle i klimaforandringer, det er der nok ingen tvivl om. Men om de er skabte – direkte – det er jeg ikke ganske overbevist om, lød det fra dronningen, der samtidig brugte lejligheden til at mane til ro i klimakampen:

- Det er ganske givet meget væsentligt og vigtigt at være opmærksom på. Men altså... at panikke er en meget dårlig måde at tage fat på problemer på. Det går ikke. Det skal man ikke, slog hun fast.

LÆS OGSÅ: Mary i kamp for klimaet: Vi må blive klogere

Udtalelsen mødte hård kritik, blandt andet fra SF's klimaordfører, som kaldte det ”helt på månen”, at landets dronning ”såede tvivl” om klimaforandringerne

 Otte måneders tid efter det debatterede fødselsdagsinterview glattede dronningen lidt ud i sin nytårstale. - Vi har en fælles forpligtelse for vores smukke klode, så myldrende fuld af liv. Det er en væsentlig opfordring for os alle i dag, og det gælder om, at vi alle er opmærksomme på, hvordan vi lever, og hvad vi gør, lød det fra majestæten (Foto: Keld Navntoft)

LÆS OGSÅ: Marie hædret for sit arbejde: Stræberprinsessen

Anderledes kontant var meldingen fra kronprins Frederik ved konferencen sidste uge. Budskabet var, at den grønne omstilling kræver en kæmpe indsats, som han mener, at Danmark fortsat skal gøre alt for at være frontløber på.

- Danmark har igennem rigtig mange år haft en førende position inden for grøn omstilling, og vi bliver ved med at sætte barren højt. Senest med målet om en 70 pct. reduktion af vores CO2-udledning i 2030. Vi er stadigvæk i front, men flere og flere lande er kommet ind i kampen, og det er godt, lød det fra Frederik.

LÆS OGSÅ: Derfor stråler Joachim: Hun gør ham lækker

LÆS OGSÅ: Frederiks svære barndom: Hun var vores reservemor
Det lader til, at der er lagt op til spændende, men måske også til tider heftige diskussioner, når kongefamilien er samlet om middagsbordet. I hvert fald blev det i sidste uge klart, at kronprins Frederik ikke deler samme holdning som sin mor, når det kommer til et af tidens mest brandvarme emner: klimaet. Danmarks kronprins deltog i den virtuelle konference 'The 2030 Countdown' i København, hvor han holdt åbningstalen. Som protektor for partnerskabet 'State of Green' gennem snart 13 år, lagde kronprinsen ud med at mindes den spæde start. - Dengang var der ikke en så bred anerkendelse af, at klimaforandringerne var og er menneskeskabte. Det er der heldigvis i dag, og alle har indset nødvendigheden af en kursændring. Dermed også sagt, at vi står over for en massiv global udfordring, lød det fra talerstolen. LÆS OGSÅ: CHOK: Bubber opereret for kræft Kronprinsen brugte sin taletid på den grønne konference til at rose Danmark for alle de fremskridt, der hele tiden bliver taget for at passe på vores klima (Foto: Ingeniørforeningen IDA) Den udmelding står i skarp kontrast til det, som kronprinsens mor, dronning Margrethe, sagde i et interview med Politiken i forbindelse med sin 80-års fødselsdag sidste år. - Jamen, at mennesker spiller en rolle i klimaforandringer, det er der nok ingen tvivl om. Men om de er skabte – direkte – det er jeg ikke ganske overbevist om, lød det fra dronningen, der samtidig brugte lejligheden til at mane til ro i klimakampen: - Det er ganske givet meget væsentligt og vigtigt at være opmærksom på. Men altså... at panikke er en meget dårlig måde at tage fat på problemer på. Det går ikke. Det skal man ikke, slog hun fast. LÆS OGSÅ: Mary i kamp for klimaet: Vi må blive klogere Udtalelsen mødte hård kritik, blandt andet fra SF's klimaordfører, som kaldte det ”helt på månen”, at landets dronning ”såede tvivl” om klimaforandringerne Otte måneders tid efter det debatterede fødselsdagsinterview glattede dronningen lidt ud i sin nytårstale. - Vi har en fælles forpligtelse for vores smukke klode, så myldrende fuld af liv. Det er en væsentlig opfordring for os alle i dag, og det gælder om, at vi alle er opmærksomme på, hvordan vi lever, og hvad vi gør, lød det fra majestæten (Foto: Keld Navntoft) LÆS OGSÅ: Marie hædret for sit arbejde: Stræberprinsessen Anderledes kontant var meldingen fra kronprins Frederik ved konferencen sidste uge. Budskabet var, at den grønne omstilling kræver en kæmpe indsats, som han mener, at Danmark fortsat skal gøre alt for at være frontløber på. - Danmark har igennem rigtig mange år haft en førende position inden for grøn omstilling, og vi bliver ved med at sætte barren højt. Senest med målet om en 70 pct. reduktion af vores CO2-udledning i 2030. Vi er stadigvæk i front, men flere og flere lande er kommet ind i kampen, og det er godt, lød det fra Frederik. LÆS OGSÅ: Derfor stråler Joachim: Hun gør ham lækker LÆS OGSÅ: Frederiks svære barndom: Hun var vores reservemor