Nikolaj Coster-Waldau fylder 50: Genert dreng fra Langeland

På mandag runder en verdensberømt dansker et skarpt hjørne.

Af Kurt Stjernholm Riisberg - 25. juli 2020 kl. 13:58

Nikolaj Coster-Waldau fylder et halvt hundrede år, og han kan se tilbage på en kometagtig karriere, der gjorde ham kendt i Danmark allerede som 24-årig.

Nikolaj blev født i Rudkøbing 27. juli 1970. Han voksede op i Tybjerg på Sydsjælland, og hans barndom var en rodet affære med et forældrepar, der blev skilt, gift og siden skilt igen. Den generte dreng drømte sig væk fra den hjemlige ballade, hvor der var en del alkohol indblandet, og han troede fuldt og fast på, at han kunne blive skuespiller.

LÆS OGSÅ: Linse om at bo i campingvogn: Det er balsam for sjælen

Efter at være blevet student flyttede han til København for at forfølge sine skuespillerdrømme, og i 1993 var han flyvefærdig skuespiller fra Statens Teaterskole. Allerede året efter fik han sit gennembrud i filmen ‘Nattevagten’, og siden har han ikke set sig tilbage.

Med skuespillet fik han bugt med sin generthed, og efter at have medvirket i en række danske film blev han lige efter årtusindskiftet hentet til USA for at medvirke i krigsfilmen ‘Black Hawk Down’. Og der blev så sandelig lagt mærke til den flotte, talentfulde dansker i det store filmland.

Nikolaj Coster-Waldau havde hustruen, Nukâka, og døtrene, Filippa og Safina, med i DR-studiet til en omgang ‘Her er dit liv’ i 2012 (Foto: PR)

LÆS OGSÅ: SE BILLEDERNE: ‘Kandis’-Johnny og familien nyder sommeren på toppen

På det tidspunkt var Nikolaj Coster-Waldau blevet gift med den smukke Sascha Nukâka Motzfeldt, som han havde mødt og var faldet for til prøverne på et radiospil i 1997. De fik datteren Fillippa i 2000, og Safina tre år senere.

I 2011 kunne amerikanerne første gang se den danske skuespiller i rollen som Jaime Lannister i den stort opsatte tv-serie ‘Game of Thrones’. Karakteren blev hans alter ego i otte sæsoner og satte en tyk streg under, at den generte dreng fra Langeland er blevet en verdensstjerne. Det er værd at fejre, og det er den runde fødselsdag på mandag så sandelig også.

Rollen som Jaime Lannister i ‘Game of Thrones’ sparkede til danske Nikolaj Coster-Waldaus verdensberømmelse (Foto: PR)

LÆS OGSÅ: Mary og Frederik dropper udlandet: Tager corona alvorligt

LÆS OGSÅ: Kenneth fra ’Hjem til gården’ klar til bryllup