Mesterkokkens kniv er stadig skarp: Livsglæden bobler

Selvom mesterkokken runder 75 år, er der stadig gang i hans hverdag.

Det gastronomiske multitalent med en fortid som køkkenchef, restaurantejer, kogebogsforfatter, tv-kok og nu smagsudvikler Søren Gericke har ikke skruet ned for blusset.

Artiklen fortsætter under videoen, hvor Kenneth Hansen afslører, hvordan han endte i ‘Luksusfælden’...

LÆS OGSÅ: ‘Paradise’-babe om at blive mor: Jeg glæder mig

Ordene står stadig i kø, nu hvor tallene på fødselsdagslagkagen siger 75.

– Jeg er da ved sprænges i min krop stadig, fordi jeg ikke kan få det ud. Jeg snøvler og babler, men det er jo livsglæden, der bobler i mig, siger Søren Gericke ivrigt, mens han til ære for fotografen svinger sin største kokkekniv over lagkagen.

Søren med hustruen, Anne, som han har været gift med i 18 år, foran deres lille hyggelige rækkehus i Rødovre (Foto: Peter Hauerbach)
Søren med hustruen, Anne, som han har været gift med i 18 år, foran deres lille hyggelige rækkehus i Rødovre (Foto: Peter Hauerbach)

Søren Gericke har blandt andet arbejdet på Michelin-restauranten Søllerød Kro, men amagerdrengen viser sin sande sjæl med en anekdote om amagermaden.

LÆS OGSÅ: WOW: Så tæt kommer man på Wozniackis fødsel

– Forfatteren Klaus Rifbjerg og sangeren Kim Larsen havde en voldsom diskussion om, hvorvidt rugbrødet skulle være under eller over i en amagermad, og det skulle jeg afgøre. I min barndom brugte vi det hvide sukker i hverdagen, for vi havde ikke for mange penge, og i weekenderne fik vi den med puddersukker, fortæller Søren Gericke grinende og afslører opskriften:

– Franskbrødet skal være nederst, så et tyndt lag puddersukker og så rugbrødet øverst. Smagens mester er ikke så vild med at gå ud at spise, men han har absolut ikke lagt kokkekniven i skuffen.

LÆS OGSÅ: Deltagere afslører hemmelige regler i ‘Sommerdrømme’

- Jeg har det rigtig fint, og jeg laver noget hele tiden. I perioder arbejder jeg meget, og så hviler jeg mig bagefter. Jeg kan godt mærke i mine ben, at jeg har stået op på hårde køkkengulve, siden jeg var 16 år.

I 1990'erne bragede Søren Gericke ind i stuerne i tv-reklamerne for 'Mesterhakket'-fars. (Foto: PR)
I 1990'erne bragede Søren Gericke ind i stuerne i tv-reklamerne for 'Mesterhakket'-fars. (Foto: PR)

Pas på planeten

Helt i tråd med tiden har Søren som smagsudvikler skiftet kødfarsen fra 'Mesterhakket' ud med plantefars, og så bliver han igen meget ivrig.

– Jeg har lige lavet en masse for Naturli', som laver plantebaseret mad. Dem er jeg meget fascineret af. Man kan godt lave stordrift af plantebaseret mad med masser af smag i. Det har ikke noget med mit eget køkken herhjemme at gøre, siger Søren, der absolut ikke fornægter hverken kød eller mælk.

LÆS OGSÅ: Lene Beier om nyt tv-program: Grænseoverskridende

– Hvis du kører helt ud af et sidespor, står folk af. Folk skal kunne forstå maden. Jeg er meget fascineret af, hvad vi kan lave med planterne. Naturen er jo ikke uudtømmelig, vi skal træde varsomt på planeten.

Søren Gericke laver stadig mad til selskaber, blandt andet sammen med tv-kokken Claus Holm, og han værdsætter det nære.

(Foto: Privat)
(Foto: Privat)

– Jeg sylter meget, og jeg laver aftensmad hver dag. Jeg bruger meget tid på at tænke over, hvad vi skal have. Jeg køber ind efterhånden, og går meget op i at udnytte hele varen. Man skal gøre sig umage.

Hustruen, Anne, har inviteret Søren, hans tre børn, Henrik, Susanne og Pernille, og de to børnebørn, på frokost på Søllerød kro for at fejre Sørens 75-års dag. Selv er han ikke i tvivl om, hvad hans livs to bedste måltider er.

LÆS OGSÅ: Reality-deltager hemmeligt gift

– Et af de magiske måltider, jeg har fået, handler igen om enkelheden. Det var en skrubbe, der var stegt meget hårdt på en pande, og så havde den været i kakkelovnen, så skindet boblede op som

flæskesvær. Og det andet var et måltid hos Chi-Yun Eskelund i Hareskoven, hvor hun gik ud i haven og plukkede bønner, da duggen var faldet. Det er et af de største mirakler, jeg har oplevet.