Marys rørende aften på Kastellet: Soldaterkammerater

Kronprinsesse Mary viste de faldne respekt med to minutters tavshed foran monumentet.

Af Nikolaj Vraa - 13. maj 2022 kl. 11:55

Kronprinsesse Mary, 50, kom med en velfortjent hyldest af sine soldaterkammerater ved Hjemmeværnets 4. maj-parade på Kastellet.

LÆS OGSÅ: AFSLØRING: Sådan går det med Christie og Jimmi i dag

På årsdagen for Danmarks befrielse nedlagde Mary, der selv er kaptajn i Hjemmeværnet, også en krans ved monumentet over Danmarks internationale indsats på Prinsessens Bastion.

Artiklen forsætter under billedet…

Mary rettede det rød-hvide bånd på den flotte krans. (Foto: Anthon Unger)

– I aften mindes vi befrielsesdagen og de tunge ofre for fred og frihed, som blev bragt af mange danskere under de fem mørke besættelsesår. Denne aften for 77 år siden var både blæsende og ret så kølig, men da budskabet om, at krigen nu endelig var forbi, kom, blev det den varmeste aften i mange år. En aften, hvor der både i sindene og vinduerne igen kom lys over land, sagde Mary i sin tale.

LÆS OGSÅ: Kongehuset reagerer: Vi er dybt rystede

– Befrielsen lagde også kimen til Hjemmeværnet med udspring i den forsvarsvilje og frivillíghed, der alle dage har været dets kendetegn. At være være frivillig i Hjemmeværnet kan ikke sammenlignes med et medlemsskab af en hvilken som helst anden forening.

Artiklen fortsætter under billedet…

I stedet for sin uniform var Mary i en lyseblå Søren Le Schmidt-kjole. (Foto: Anthon Unger)

– I, der er her på Kastellet i dag, har altid været en del af Danmarks forsvar og i yderste konsekvens at ville kæmpe for vores lands frihed. Det er et valg og en indsats som fortjener respekt og anerkendelse. Det samme gør jeres meget omfattende og vigtige indsats i en lang forskellige opgaver til støtte for samfundet i det daglige, lød det fra kronprinsesse Mary, der afslutningsvis fremhævede hvor stolt, de gør hende.

LÆS OGSÅ: Er Lasse og Line sammen igen?

– I og jeres bidrag hver især er vigtigt for Danmark. En meget stor tak for jeres indsats. Det kan I godt være stolte af. Det er jeg.

Efter paraden fik en begejstret kronprinsesse Maryoverrakt en forsinket fødselsdagsgave af Hjemmeværnets generalmajor Jens Garly. (Foto: Anthon Unger)

LÆS OGSÅ: Mary i Bangladesh: Spreder håb og glæde