Marys nye liv: Dropper veninderne

Mary sætter gang i sin internationale karriere uden veninderne.

Med ansættelsen af en ny rådgiver har kronprinsesse Mary sat turbo på den internationale karriere, hun allerede har godt gang i. Dermed har Mary brudt traditionen med at ansætte veninder som sin nærmeste rådgiver.

LÆS OGSÅ: Tvillingernes søde gestus: Vincent og Josephine hyldede Mary 

I september tiltrådte Henriette Ellermann-Kingombe som hendes nye privatsekretær. Ellermann-Kingombe kommer fra en stilling som kontorchef i Udenrigsministeriets kontor for Multilateralt Samarbejde og Politik, hvor hun har haft særligt ansvar for blandt andet Danmarks samarbejde med FN’s organisationer.

Artiklen fortsætter under videoen, hvor Kronprinsessen møder børnene på Vigerslev Allés Skole.

LÆS OGSÅ: SE BILLEDERNE: Mary i sit livs form

Henriette Ellermann-Kingombe har knap 20 års erfaring fra Udenrigsministeriet, herunder udstationering ved Danmarks faste repræsentation ved EU og har derudover arbejdet i statsministeriet og folketinget. Hun er derfor det perfekte valg som rådgiver for kronprinsesse Mary, når den internationale karriere skal op i gear. Det bliver der mere tid til efterhånden, som børnene bliver voksne og flytter hjemmefra.

Tidligere var det kutyme, at kronprinsessens hofdamer og privatsekretærer blev fundet i adlen og i kronprinsparrets vennekreds. Det startede i 2004, hvor den amerikanskfødte lensgrevinde Victoria Bernstorff-Gyldensteen besad posten i to år. Sammen med sin mand, lensgreve, kammerherre og hofjægermester Frants Erich Bernstorff-Gyldensteen er hun en del af kronprinseparrets inderkreds. Bernstorff-Gyldensteen blev i 2006 afløst af Caroline Heering, der er gift med Peter Heering, som har kendt kronprins Frederik siden ungdomsårene.

LÆS OGSÅ: Isabella imponerer: I fars fodspor

Tydelig, ny strategi

I perioden 2007-2014 havde kronprinsesse Mary to hofdamer, Caroline Heering og Tanja Doky, som på det tidspunkt var gift med kronprins Frederiks gode ven, Jazzbassisten Chris Mihn Doky. Parret blev skilt i 2014, hvor Tanja Doky fandt sammen med kronprinsparrets hofchef Christian Schønau.

Ved Tanja Dokys fratrædelse i 2015 lagde kronprinsparrets hof en tydelig, ny strategi for Marys hofdamer og privatsekretær med ansættelsen af cand. jur. med møderet for landsretten Christine Pii Hansen, der kom fra en stilling som souschef i Udenrigsministeriets Folkeretskontor.

LÆS OGSÅ: Karsten Ree sikker: Har kun uger tilbage

Strategien er tydeligvis at have kvinder tæt på kronprinsessen, som kan hjælpe hende med udvikle og fastholde sin internationale profil.

Artiklen fortsætter under videoen, hvor Mary er til legatuddeling i Hjerteforeningen.

Især FN-arbejdet har gennem mange år haft kronprinsesse Marys store bevågenhed. Hun blev i 2010 udnævnt som protektor for FN’s Befolkningsfond UNFPA og har siden rejst i hele verden for at tale og arbejde for børn og kvinders sag og ikke mindst arbejdet for at komme i mål med FN 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling og de tilhørende 17 verdensmål.

LÆS OGSÅ: Blev kærester efter ‘Robinson’

– Fra barnsben har jeg altid haft en stærk retfærdighedssans, og der er jo mange uretfærdigheder i verden. Og det er jo dybt urimeligt, at ens køn som kvinde skal betyde, at man får et dårligere liv end mænd, har kronprinsesse Mary forklaret Berlingske om grunden til, at hun er gået ind i det internationale arbejde.

Kronprinsesse Mary er ifølge Berlingskes kongehus-kommentator, Jakob Steen Olsen, ikke den første kongelige til at bruge position og gennemslagskraft også i internationale sammenhænge.Her har både prinsesse Diana haft succes med kamp mod landminer til svenske dronning Silvias utrættelige indsats for børns vilkår.

LÆS OGSÅ: Det så du ikke på TV: TV-vært fik nok

- Kronprinsessen har i sit virke allerede vist, at også hun er interesseret i den internationale scene. Hun har for eksempel talt om kvinders rettigheder i FN-bygningen i New York og om klimamål ved det økonomiske topmøde i Davos i Schweiz.  Det er da nærliggende at tro, at nyansættelsen med en særdeles internationalt erfaren kvinde som hendes nærmeste medarbejder er med til at forstærke den profil. Mange af de sager, Mary har gjort til sine - kvinders rettigheder, LGBT+—vilkår, børns velbefindende, væsentligheden af at passe på klimaet - er jo internationale dagsordener, der kræver samarbejde på tværs af landegrænser, siger Jakob Steen Olsen til HER&NU.

- Kronprinsessen vil i det hele taget gerne bruge sin status mere aktivistisk, end vi kender til det fra for eksempel Dronning Margrethe, der har været mere optaget af for eksempel historie, kunst og kultur. Mary vil gerne gøre en synlig forskel inden for dagsordener, tiden er stærkt optaget af. Også ude i den verden, hvor hun med den naturlige interesse, der samler sig om hende, samtidig kan slå et slag for værdier, vi holder højt i Danmark, slutter han.