Mary på arbejde som journalist: Interviewede kriseramte piger

Normalt er det kronprinsesse Mary, der svarer på spørgsmål fra journalister, men forleden fik hun en ny rolle og afslørede hidtil usete evner som journalist.

Af Jan Körner - 18. oktober 2020 kl. 11:54

Kronprinsesse Mary deltog i FN’s Pigedag, der er den årlige markering af det langvarige arbejde for pigers rettigheder og ligestilling mellem kønnene verden over. I år blev arrangementet afholdt på Nærum Gymnasium, og da emnet er en af Marys største hjertesager, stillede hun selvfølgelig op, da Plan Børnefonden markerede dagen.

Og det var en synligt berørt Mary, der fra scenen interviewede to kvinder over Skype. Først havde hun en lang samtale med 21-årige Faridah, der via Skype fra Uganda talte med Mary, og senere var det 29-årige Lidya fra Etiopien, der blev interviewet af den danske kronprinsesse.

LÆS OGSÅ: Bortført som barn: Janus Bakrawi laver spillefilm om sit eget liv

Kvinder i den 3. verden er særlig hårdt ramt af coronavirussen, der har betydet, at mange initiativer, der er sat i gang for at hjælpe kvinder, nu står stille eller bliver rullet tilbage. Det bekymrer Mary, der har fulgt og kæmpet for de udsatte kvinder gennem mange år.

– Det er en stor glæde for mig at møde dig, Faridah. Vi ser alle frem til at høre om det fantastiske arbejde, du gør i din kamp for pigers rettigheder, lød det fra Mary, da hun havde kvinden fra Uganda igennem på storskærm.

LÆS OGSÅ: Nedringet Britt: Jeg er stolt af mit ar

Faridah fra Kampala i Uganda gjorde indtryk på Mary via Skype (Foto: Michael Stub)

En stærk kontrast til livet i Danmark

Mary bad Faridah om at fortælle, hvad pandemien havde betydet for hendes hverdag, og Mary var meget berørt, da Faridah fortalte, at mange kvinder blev nødt til at sælge sig selv til sex for at få råd til mad til dem selv og deres børn.

– Det er en meget stærk kontrast til, hvordan vores liv er her i Danmark. Det er svært for os at forestille os, hvordan Covid-19 har påvirket jer, sagde Mary til den unge kvinde.

LÆS OGSÅ: ‘Vild med dans’-stjerner i ‘Fangerne på fortet’: Rollerne bliver byttet om

Faridah kunne blandt andet berette, hvordan mange måtte forlade deres uddannelser for at arbejde for føden, og at det betød, at de ikke kunne vende tilbage til deres skole senere hen.

Både Faridah og Lidya var meget imponerede over at tale med den danske kronprinsesse og svarede beredvilligt på hendes spørgsmål, der viste, at Mary har talent som journalist. Hun kom i hvert fald ind til sagens kerne og fik med sine spørgsmål belyst, hvad det er for problemer, som unge kvinder i den 3. verden slås med i pandemiens skygge.

LÆS OGSÅ: Derfor har mor Jette sin hund i en barnevogn

LÆS OGSÅ: Janni taler ud om skænderi med Karsten Ree: Jeg bliver sindssyg