Margrethe ville ikke være dronning: Jeg løb ud af klasselokalet og stortudede

Da dronning Margrethe i en alder af bare 13 år blev tronfølger, var det langt fra en drøm, der gik i opfyldelse.

Af Maria Bruun-Schmidt - 16. april 2021 kl. 10:37

Kom helt tæt på konger, dronninger, prinser og prinsesser i ‘De kongelige’ i Egmonts eget podcastunivers  ‘Talk Town‘. I samtaler med kongehuseksperter ser Nikolaj Vraa, journalist på HER&NU, nærmere på de kongelige og fortæller spændende og dramatiske historier om deres liv. I det første afsnit kommer man ind under huden på Dronning Margrethe, som slet ikke var meget for at få den titel i første omgang.

– Jeg løb ud af klasselokalet og stortudede midt ude på gangen, har dronning Margrethe fortalt om den dag, klasselæreren på Zahles Pigeskole sagde, at det var Margrethes opgave at blive landets kommende dronning.

LÆS OGSÅ: ‘Paradise’-Kimie taler ud: Derfor begik min kæreste selvmord

‘De kongelige – med Nikolaj Vraa’ kan høres på podcast appen Talk Town

År senere møder hun den seks år ældre franske Henrik i London og bliver stormende forelsket.

– Den aften blev jeg jo klar over, at jeg var vildt forelsket i ham. Han inviterede mig på frokost. Jeg havde aldrig før spist frokost med nogen på den måde – jeg var ude alene med en mand!, har dronning Margrethe fortalt Stéphanie Surrugue i bogen “Enegænger”.

I en podcasten fra Talk Town kommer HER&NU-journalist Nikolaj Vraa helt tæt på ni af det danske kongehus’ fremtrædende medlemmer; fra dronning Ingrid, over dronning Margrethe og prins Henrik til kronprinsesse Mary og tidligere prinsesse og nuværende grevinde Alexandra.

LÆS OGSÅ: Fem stærke podcasts, du ikke må gå glip af

Nikolaj Vraa har i mere end 20 år dækket kongehuset for diverse medier, og med sin store viden om kongefamiliens både nulevende og afdøde medlemmer tegner han ni personlige portrætter, som fokuserer på mennesket bag den flotte titel.

første episode af ‘De kongelige’ taler Nikolaj Vraa med Berlingskes kulturjournalist og teateranmelder Jakob Steen Olsen om dronning Margrethes dramatiske barndom i det besatte Danmark, hvordan hun som teenager blev tronfølger og måtte droppe sine fremtidsplaner om at blive arkæolog, om hendes ægteskab med prins Henrik og om forbandelsen ved, at der i tronfølgeloven ikke var taget højde for, at hendes mand også skulle have en titel.

Efter kort tids sygdom sov prins Henrik stille ind med dronningen, deres sønner og barnebarnet prins Felix ved sin side på Fredensborg Slot i februar 2018. Hendes nye liv som enlig blev meget tydeligt, da hun fyldte 80 år i foråret sidste år.

LÆS OGSÅ: Martin Jensen afslører: Hygger med Vermund

Pandemien havde ramt Danmark, og nedlukningen lod til at gøre det umuligt at fejre hende. I stedet blev hun igen et lys i mørket og fejret som aldrig før.

– Min fødselsdag blev ikke, som jeg havde forestillet mig, men jeg er taknemmelig for den, som den blev. Jeg har altid glædet mig over at kunne fejre min fødselsdag. At kunne mærke, helt bogstaveligt, den hjertevarme stemning, der strømmer mig i møde på selve dagen. Det har altid betydet noget ganske særligt for mig.

– I tilbageblikket vil jeg huske min 80-års fødselsdag som noget helt for sig, én af de mest mindeværdige. Også her har det vist sig, at når krisen rammer os, kan vi og vil vi forenes i fællesskabet – sammen, men på afstand, sagde hun i en tv-tale på dagen.

LÆS OGSÅ: ‘Paradise’-babe taler ud om kræftsygdom

Lyt til de bedste podcasts i appen Talk Town.
Talk Town er Egmont Publishings podcastunivers med masser af podcasts for både børn og voksne. Det er gratis for alle, der abonnerer på Egmonts ugeblade eller magasiner og koster ellers 59 kr/mdr. De første 14 dage er gratis og uden binding.
Find stærke, personlige fortællinger og masser af inspiration om alt fra parforhold og børn til mode og sundhed. Talk Town er et nyt podcastunivers med kvalitetsindhold fra velkendte brands som ALT for damerne, Euroman, FIT Living, Vores Børn, ALT.dk mm.
Prøv 14 dage GRATIS nu.
Kun 59 kr./md. efter endt prøveperiode. Ingen binding
Download via iTunes lige her
Download via GooglePlay lige her