Margrethe slår fast: Frederik arver slottet - Her & Nu

Margrethe slår fast: Frederik arver slottet

Det bliver Kronprinsen, der får Marselisborg Slot, når dronning Margrethe engang dør.

Af Jan Körner - 12. januar 2019 kl. 15:55

Kronprins Frederik og prins Joachim behøver ikke at slås om, hvem der skal overtage Marselisborg Slot i Aarhus, når deres mor en dag dør. For Margrethe slår nu fast, at det er Frederik, der skal arve slottet, som har været i kongehusets besiddelse siden 1902.
– Gaven blev givet til den daværende Kronprins Christian, og det ligger i gaven, at den skal gå videre fra regent til regent. Det bliver Kronprinsen – til den tid Kongen – der skal beslutte, hvad der skal ske med Marselisborg. Jeg vil ikke blande mig i det, men helt overlade det til den yngre generation, siger Margrethe i et nyt interview med Aarhus Stiftstidende.
LÆS OGSÅ: CHOK! Fotograf lå i skjul: Topløs Mary beluret

Artiklen fortsætter under videoen, hvor du kan høre dronning Margrethe fortælle om Kongehusets specielle forhold til Livgarden.


LÆS OGSÅ: Mary afslører: Sådan friede Frederik
Oprindeligt var slottet folkets gave til det senere kongepar Christian den 10. og dronning Alexandrine, der indførte traditionen med at bruge det som sommerresidens. Og i forbindelse med brylluppet med prins Henrik overtog Margrethe slottet.
– Jeg nyder at være her, og at der ikke er en masse, man skal. Jeg er ret god til at lave ingenting. Lige nu har jeg ikke gang i et sytøj, men ellers sidder jeg ofte og syr, når vi er her. Når man ankommer til slottet, skal man se, om alt er kommet på rette plads, og man skal finde sig selv, men efter en dags tid sænker roen sig over én.
LÆS OGSÅ: Det siger stjernerne om Kongehusets år: Fnidder i familien

Tomrum efter Henriks død

Ud over sommeropholdet bruger den kongelige familie også slottet i julen, hvor specielt Kronprinsparret gør brug af skovene.
– Her i julen har både Kronprinsen og Kronprinsessen løbet ture i skoven, for de kan ikke sidde stille så længe ad gangen, siger Margrethe. Det er dejligt, når de alle sammen er her, men det er også dejligt, når de er rejst igen, for så bliver her ro, siger hun med et smil.
Hun var glad for, at alle troppede op til jul.
– Det blev jul stort set, som det plejer at være, selv om det var første jul uden min mand. Men vi havde en dejlig jul. I virkeligheden var den mærkeligste jul nok julen i 2017, for da var min mand og jeg alene, og det havde vi ikke prøvet før. Denne gang var der et tomrum efter min mand, men fordi alle vi andre var her sammen, og fordi vi holdt vores sædvanlige jul, føltes det ikke så tomt, som man kunne have frygtet, siger Margrethe, der trygt overlader slottet til sin efterfølger på tronen.
LÆS OGSÅ: Her er Kongehusets forbrug: Margrethe har luft i budgettet