Malene Schwartz om Maude-rollen: Jeg er så stolt

Kvinden bag ‘Matadors’ skrøbelige Maude var tæt på at sige nej til rollen.

Af Kenth G. Madsen - 26. maj 2017 kl. 18:55

En af de mest elskede ­figurer i ‘Matador’ er Maude Varnæs, der spilles med glans af Malene Schwartz.
– Jeg bliver aldrig træt af Maude, men føler mig heldig og stolt over at have fået rollen. Hun har betydet umådeligt meget for mit liv, selv om jeg i første omgang var tæt på at sige nej til rollen, afslører den 80-årige skuespiller i et nyligt interview i DR-udsendelsen ‘Lærke møder Malene Schwartz’. Her fortæller hun om sit liv, ‘Matador’ og en 60 år lang karriere med film- og teaterarbejde.
LÆS OGSÅ: 25 ting du (måske ikke vidste om ‘Matador’
– Efter at have læst den første del af manuskriptet for Maude, syntes jeg umiddelbart, at hun virkede lidt kedelig, fordi hun hele tiden gik op og lagde sig. Men netop den vane endte jo med at blive det store sus i serien, konstaterer Malene Schwartz i portrætsamtalen med Lærke Kløvedal. Men instruktøren Erik Balling fik overbevist Malene om rollens kvaliteter fremadrettet.

Maude, i skikkelse af Malene Schwartz. (Foto: DR/Rolf Konow)


‘Den udvikler sig hen ad vejen, og du bliver glad for den’, lovede han, så hun tog rollen oven på den forsikring. Oprindeligt var det Helle Virkner, der skulle have spillet Maude, og Malene Schwarz skulle placeres i rollen som søsteren Elisabeth Friis, men det blev omvendt.
– Balling var nemlig overbevist om, at man ikke skulle spille den figur, man selv minder om, men derimod sin modsætning. Så jeg fik rollen som Maude, fortsætter Malene Schwartz.
LÆS OGSÅ: Sådan endte det med ‘Matador’-stjernerne
– Seerne brød sig i starten ikke specielt meget om Maude, når hun støvsugede nøglehullerne og konstant gik op og lagde sig. Men pludselig vendte det til begejstring, og siden dengang har jeg ikke kunnet vise mig på gaden uden at folk har vendt sig om efter mig.
Og selvom Malene Schwartz ikke optrådte ­særligt meget, da hun gennem 22 år fungerede som  teaterdirektør, blev hun aldrig glemt af danskerne. Det sørgede de mange genudsendelser af Matador for.
– Folk ville gerne opleve mig på scenen – også efter ­tiden som direktør. Så
Maude fik igen stor betydning for min karriere, siger Malene Schwartz, der stadig optræder, og som er i gang med at skrive en bog om sin opvækst i Tisvilde.
LÆS OGSÅ: 15 sjovere smuttere i ‘Matador’
LÆS OGSÅ: Pallesen tvunget til at kæderyge
Følg med på vores Facebookside og vores Instagram, så du hele tiden er opdateret med nyheder fra diverse underholdningsprogrammer og kendisser.