‘Luksusfælden’-deltagere raser: Det hele er skuespil

Parret mener ikke, de har fået den hjælp, som de forventede, da de tilmeldte sig programmet. I stedet går alt op i at underholde seerne.

Af Rikke Lynge - 7. september 2021 kl. 20:59

I aftenens afsnit af ’Luksusfælden’ på TV3 hjælper Jan Swyrtz og Louise Frost deltagerne Jacob på 29 åg og hans kone Henriette på 35 år. Parret har i den grad brug for hjælp, da de med 52 forskellige lån skylder 1.210.000 kroner væk.

De når bare ikke så langt, da der ikke kan blive enighed om, hvorvidt parrets bil skal sælges, og eksperterne går uden at have lagt et nyt budget til det unge par.

LÆS OGSÅ: ‘Luksusfælden’-deltager raser over eksperter

Et andet TV3-program, der netop har haft premiere er ‘Robinson’. Artiklen fortsætter under videoen. 

LÆS OGSÅ: CHOK! Derfor blev Pitzner kylet ud af natklub

Efterfølgende har Jacob og Henriette selv været i gang med at regne sammen, og de er både utilfredse med eksperternes hjælp og frustreret over, at eksperternes fakta ikke hang sammen. Derudover er de utilfredse med, at programmet tænker underholdning for seerne, før de tænker på at hjælpe dem i gældsnød.

– Der er ingen kontakt med os og eksperterne, end det man ser på tv. Der er ingen forklaring på de ting, de fremlægger. Det er ikke Jan og Louise, der sidder med regnskabet, det er en i baglandet, der sidder med det. Jan og Louise har bare et papir, hvor tingene står på, hvor der står, hvad de skal sige, og det er egentlig det, som Jan og Louise er ansat til – det er sådan set bare at være to skuespillere, der får nogle replikker. De har ikke en skid styr på, hvordan tingene hænger sammen, fortæller Jacob frustreret.

LÆS OGSÅ: Deltager i voldsom ulykke: ‘Robinson’ har taget alt fra mig

En reality-serie frem for alt

Jacob og Henriette havde regnet med, at der i højere grad var dialog, og at eksperterne så på familiens behov og muligheder.

– Det nytter jo ikke noget, at de skaffer Henriette en jobsamtale i den anden ende af landet i forhold til, hvor man er bosat, og hvor hun ikke kan komme til med offentlig transport. De vil have os til at rive alt, hvad vi har bygget op over, og så skal vi placeres i en ghetto lejlighed i storbyen, det er det, de fremlægger, og det bliver jeg irriteret over, fortæller Jacob og fortsætter:

– Det er jo ikke andet end en reality-serie, det er jo ikke en hjælp til folk. Det handler kun for dem om at få seere, og det er vi sure over, for det var ikke det, vi havde skrevet os op til. Vi havde derfor også skrevet til dem, at de ikke skulle sende det. Vi vil slet ikke have det vist, fortæller Jacob, der mener, at de bliver fremstillet forkert i programmet.

LÆS OGSÅ: Julie Ølgaard om Robert Hansen: Vi snakker sammen hele tiden

– Det er irriterende og træls, og det er jo som at blive snydt. Det, de viser, er jo ikke sandheden. De viser, vi er nogle dårlige mennesker, der ikke vil arbejde, de tager ikke med i programmet, at Henriette har haft et sygdomsforløb på 5-10 år, og det er derfor, hun har svært ved at finde arbejde, da hun har brugt mange år på at være syg og derfor ikke har arbejdserfaring, fortæller Jacob og Henriette supplerer:

– Jeg har haft nogle psykiske diagnoser, så jeg har overvejet at søge pension, fortæller Henriette til HER&NU.

LÆS OGSÅ: Nynne afslører: Vil gerne tilbage

Ifølge Henriette skyldes de psykiske diagnoser, at hun blev misbrugt som helt ung, og så har hun været i voldelige forhold, hvilket produktionen også var klar over.

– Det blev også optaget, men det er jo ikke sjovt at give en forståelse af, hvorfor jeg ikke har arbejdet. Det er sjovere at få det til at fremstå som, at jeg ikke gider, fortæller Henriette, der ikke er stolt af den måde, hun blev fremstillet på.

LÆS OGSÅ: ‘Vild med dans’-deltager skal skilles

Falsk jobannonce

Ifølge Henriette var den jobsamtale, hun var til, bare spil for galleriet.

– Jeg kom derud, og de ville have, jeg skulle starte med det samme, og det virkede meget troværdigt. Men da jeg så ringer og spørger, hvornår jeg skulle starte, så fortæller de, at det bare var en del af showet, og at det hele var opsat. Så blev jeg endnu mere muggen, fortæller Henriette.

Henriette har flere gange taget fat i produktionen for at få en forklaring på den falske jobannonce, men hun får aldrig noget svar.

LÆS OGSÅ: ‘Robinson’-Astrid om at se sig selv på tv: Det er pinligt

Filmet uden samtykke

Efter Jan og Louise forlod parret i Brørup, hvor optagelserne sluttede, kom de ikke tilbage. De tog til gengæld et skype møde for at lave en opfølgning, men dette møde burde ifølge Henriette ikke være blevet filmet.

– Vi blev tilbudt en snak med Jan og Louise, men de nævnte ikke noget med, at de ville filme det og sende det på tv. Vi var utilfredse og ville gerne have nogle svar, men vi blev ikke oplyst, at det blev filmet og kom med i showet, hvilket jeg blev ret muggen over, fortæller Henriette.

LÆS OGSÅ: Tine ude af ‘Robinson’: Jeg var psykisk pillet ned

Ifølge Henriette ville de gerne have den opfølgende snak for at få nogle svar på de fakta, som eksperterne havde fundet.

– Jeg havde gået to år tilbage på alle vores kontoer og havde lagt alt sammen. Det var her jeg fandt ud af, at budgettavlen ikke passede, fortæller Henriette, der mener, at alt det væsentlige er klippet ud af programmet.

LÆS OGSÅ: Ung mors datter er indlagt: Vi er meget bange for at miste

TV3: I sidste ende op til deltagerne

HER&NU har været i dialog med TV3 omkring de mange påstande fra Jacob og Henriette, og deres svar er følgende:

– Vi er ærgerlige over, at Jacob og Henriette har den opfattelse af deres medvirken i ‘Luksusfælden’. I ‘Luksusfælden’ forsøger de økonomiske eksperter at rådgive samt hjælpe de medvirkende med at få bedre styr på økonomien; det er et program, der kan hjælpe de modige deltagere med at danne et overblik, få aftaler med kreditorerne samt lægge en plan for, hvordan man evt. kan komme ud på den anden side af en stor gæld, fortæller Kenneth Kristensen, programdirektør hos NENT Group til HER&NU og fortsætter:

– Dét kræver en stor indsats af eksperterne i programmet, som altid sætter sig grundigt ind i de medvirkendes økonomi, men også en indsats fra de medvirkende. ‘Luksusfældens’ eksperter viser de medvirkende en mulig vej ud på den anden side af gælden, men det er helt op til deltagerne at vælge, om de vil følge den vej.

LÆS OGSÅ: Gravid realitydeltager sygemeldt

Sådan går det i dag

Siden optagelserne blev filmet i starten af 2021, har Henriette fået job, og parret er flyttet et stykke væk fra Brørup, men tættere på familien, så de har noget mere netværk og trække på.

Parret ønsker ikke at oplyse, hvor de er flyttet hen, eller hvor Henriette har fået job.

– Vi vil egentlig bare gerne have, at folk hurtigt glemmer os. Vi er ikke stolte af at være med, som programmet er på, fortæller Henriette og afslører, at de også siden har skilt sig af med deres computere.

LÆS OGSÅ: Amalie om børnenes far: Vi elsker hinanden!

– Vi var jo samarbejdsvillige. Vi ville bare gerne have en forklaring på, hvorfor det var en bedre løsning med offentlig transport, forklarer Henriette, der havde været i dialog med DSB, og ifølge hende ville det blive flere penge at få et pendlerkort end at have bilen.

I dag har parret lagt en plan med deres kreditorer, og hvis deres budget holder, så er de gældfrie om 20 år.

– Det eneste, vi har fået ud af programmet, er en liste over vores kreditorer, slår Henriette fast.

SE BILLEDERNE: Janni og Karsten på luksusferie