Lina Rafn fylder 40: Ingen alderskrise her

‘Topmodel’-værten og ‘X Factor’-dommeren har ingen problemer med at runde de 40 år.

Af Nikolaj Vraa/HER&NU - 12. august 2016 kl. 10:55

I mandags havde Lina Rafns datter, Karmen, første skoledag. Hun er allerede blevet seks år gammel – noget som hverken Lina eller Karmens far, Kasper, kan forstå. Tiden flyver bare af sted, og i dag kan Lina selv markere en milepæl med sin 40års fødselsdag. Og næste år har Infernal såmænd 20års jubilæum.
– Fødselsdage tænker jeg slet ikke over længere. Jeg glemmer dem faktisk, hvis andre ikke minder mig om det. Men jeg føler mig ikke som en på 40. Når jeg ser min datters venindes forældre, føler jeg mig mere på bølge med dem på 25-30 år end dem, der faktisk er mine jævnaldrende, siger Lina.
Hun er dejligt solbrun efter en skøn sommer i Portugal. Et job som dommer i den nye, skandinaviske udgave af “Topmodel” betød, at hun skulle tilbringe næsten halvanden måned i Cascais – en lille kystby, godt en halv times kørsel fra Lisabon. Lina havde dog aldrig sagt ja, hvis hun ikke kunne tage familien med.
– Så længe ville jeg ikke være væk fra “lillemusen”. Hun har aldrig været så længe væk fra sine legekammerater og sine ting, men det gik rigtig godt. Hun nåede også at blive venner med de andre børn i den bygning, hvor vi boede. De kunne ikke tale sammen, men fandt ud af det alligevel. Hun ved også godt, at hun nok ikke kommer til at se dem igen, så der blev fældet nogle tårer, da vi skulle hjem, fortæller Lina.
LÆS OGSÅ: Lina Rafn om kvindeidealer: Det, man får hjemmefra, er grundstenen
Ikke flere børn
For mange kvinder kan en 40-års fødselsdag være som at bestige et bjerg. Men Lina Rafn har aldrig haft kriser med sin alder eller runde fødselsdage som sådan.
– Jeg mærkede overhovedet ikke noget, da jeg fyldte 30. Og der er heller ikke noget nu, tværtimod. Der kommer en ro med alderen, og man får noget erfaring, der giver en anden tilgang til at løse opgaver, og hvad livet nu byder på. Jeg vil bestemt ikke ønske mig tilbage til at være ung igen, være forvirret og famlende og spilde tiden på ligegyldigt snot, fastslår Lina
Hun ved også, at hun ikke skal have flere børn. Spørgsmålet, om Karmen skal have søskende, dukker op med jævne mellemrum, men Lina er helt afklaret.
– Kasper og jeg er enige om, at det skal vi ikke. Jeg tror, det ville være mere betændt, hvis vi ikke var enige. Eller hvis jeg ikke kunne få flere og gerne ville. Men sådan er det ikke, siger hun.
Til gengæld er der meget, hun gerne ville have gjort anderledes, hvis hun kunne ændre på omstændighederne, da Karmen blev født.
– Jeg arbejdede alt for meget. Vi skulle på turné med Infernal kort tid efter, og der føler jeg, at jeg gik glip af meget, selv om hun var med. Jeg vil virkelig gerne have haft barsel, jeg under dem, der tager det, at de bare kan nyde det første år med barnet. Som mit liv er lige, nu vil jeg stadig ikke kunne gøre det, så det er meget godt, at vi ikke skal have flere.
LÆS OGSÅ: Lina Rafn om sin nye ‘Topmodel’-rolle: Pigerne betyder alt
Hårdt at være model
I modsætning til ‘X Factor’, hvor Lina også havde “børn” i form af deltagere, hun kom følelsesmæssigt meget tæt på, er der en distance til deltagerne i “Topmodel”.
– Jeg sagde ja, fordi jeg er fan af den danske udgave af showet. I modsætning til den amerikanske er det meget fagligt, og der er meget lidt realitypladder. Jeg ville bringe en faglighed til bordet og være med til at understrege, at det er et håndværk at være model. Det handler ikke bare om at være smuk.
– Jeg har selv stået meget foran et kamera, så jeg ved, hvor hårdt det er. Jeg har næsten altid ondt i ryggen efter et photoshoot. Man står og vrider ryggen for at stå i positioner, der ikke er normale. Og det er ikke kun fysisk hårdt. Også mentalt. Det er nok også kommet bag på mange deltagere, hvor hårdt det egentlig er, siger Lina.
Hun er er enig i den distance, man som dommer skal have til deltagerne for bedre at kunne bedømme dem.
– Man skal ikke investere sig selv for meget. Vi skal jo bedømme deres billeder, og hvordan de er på et photoshoot; om de kan tilpasse sig. Og når du kommer for meget ind under huden på folk, påvirker det dig, og man finder undskyldninger for ikke at være for hård. Men man ender jo alligevel med en form for kærlighed til deltagerne. Det er bare på en helt anderledes måde en ‘X Factor’.
LÆS OGSÅ: Lina Rafn om sit udseende: Jeg er mindre glad for mit ansigt
Følg med på vores Facebookside og vores Instagram, så du hele tiden er opdateret med nyheder fra diverse reality-programmer og kendisser.