'Liberty'-stjernen legede med trommer og spyd: Fik Afrika ind med modermælken

Afrika er langt fra et ukendt land for Carsten Bjørnlund.

Af Helle Bill Madsen - 11. marts 2018 kl. 19:55

For mange danskere strækker kendskabet til Afrika sig til charterdestinationerne Marokko, Tunesien og Egypten, men DR giver med søndagsserien ‘Liberty’ mulighed for et lidt større indblik i afrikanske forhold.
‘Liberty’, der af praktiske grunde er optaget i Sydafrika, foregår i det østafrikanske land Tanzania, og det er ikke ukendt land for seriens idealistiske nødhjælpsarbejder Niels, spillet af Carsten Bjørnlund.
– Min onkel opholdt sig syv år i Tanzania. Mine forældre var nede at besøge ham flere gange, før jeg blev født, og de opholdt sig dernede et stykke tid. Det vil sige, at vores hjem var plastret til med alle mulige genstande dernede fra, og mit legetøj var trommer, spyd, halskæder og knive fra Masaierne. Så jeg fik så at sige Afrika ind med modermælken, fortæller 44-årige Carsten Bjørnlund, som efter at have været på tv-skærmen søndag aften som Frederik i ‘Arvingerne’ nu er tilbage og for alvor har ladet både hår og skæg gro til rollen som Niels Knudsen, der flytter til Tanzania med hele familien.
LÆS OGSÅ: Mascha Vang taler ud om kæreste-rygter
LÆS OGSÅ:

En støvet fornemmelse

Lige som mange andre danskere, så er det de typiske turiststeder, som Carsten selv har besøgt i Afrika.
– Jeg var selv i Afrika på ferie for to år siden, hvor jeg rejste rundt på Madagaskar, og så nu igen, da vi var i Sydafrika for at optage ‘Liberty’, siger Carsten, som var glade for de oplevelser som holdet fik under optagelserne til ”Liberty”.
– Afrika for mig er en støvet fornemmelse. Man kan næste smage støvet, den røde jord. Men under optagelserne boede vi jo typisk europæisk. Vi boede i et højhus i noget, der mest af alt ligner Ørestaden. Så det var kun, når vi var ude på filmsettene, at vi fik den der fornemmelse af Afrika. Og sydafrikanerne kalder jo selv Sydafrika for ”det forkerte Afrika”. Det rigtige Afrika ligger nord for dem.
LÆS OGSÅ: Connie Nielsen trodsede sine agenter: Jeg VILLE lave ny DR-serie
I ‘Liberty’ behandles problematikken med, at ”den hvide mand rejser ned for at redde de sorte og tjener en masse penge på det”, og det er et forhold, som Carsten Bjørnlund har en stærk holdning til efter at have været dernede flere gange.
– Jeg ser anderledes på Europa nu, efter at vi har optaget ‘Liberty’. Især Sydafrika er et lysende eksempel på, hvordan vi har – ja, undskyld mig – røvpulet et kontinent gennem 100 år. Europæeren har jo rejst ned til det afrikanske kontinent og er bare begyndt fra en ende af med at rane til sig. I første omgang guld, elfenben og arbejdskraft, men nu også mineraler og diamanter. Nu er kineserne så også på vej ind på mineralmarkedet, og det er jo ikke noget, der kommer lokalbefolkningen til gode.
LÆS OGSÅ: Sofie Gråbøl aktuel i ny DR-serie: Jeg har Afrika i hjertet