(Foto: Bo Nymann)
(Foto: Bo Nymann)
– De to papirer fra 9. april 1940 er vigtige, for det er jo en dato,
som enhver dansker, der har levet under krigen, kan huske, siger Rane. (Foto: Bo Nymann)
– De to papirer fra 9. april 1940 er vigtige, for det er jo en dato, som enhver dansker, der har levet under krigen, kan huske, siger Rane. (Foto: Bo Nymann)
– Vi vil gerne fortælle danmarkshistorien gennem folks personlige ting. Historien skabes jo ikke kun af konger og magthavere, men også
af os almindelige
mennesker. (Foto: Bo Nymann)
– Vi vil gerne fortælle danmarkshistorien gennem folks personlige ting. Historien skabes jo ikke kun af konger og magthavere, men også af os almindelige mennesker. (Foto: Bo Nymann)
– Jeg gemmer særlige ting. Tæpperne, som børnene blev svøbt i som små, håndskrevne breve, talen Anders holdt til vores bryllup, en ring, som Anders har flettet til mig på en strand.  (Foto: Bo Nymann)
– Jeg gemmer særlige ting. Tæpperne, som børnene blev svøbt i som små, håndskrevne breve, talen Anders holdt til vores bryllup, en ring, som Anders har flettet til mig på en strand. (Foto: Bo Nymann)
(Foto: Bo Nymann)
(Foto: Bo Nymann)

Lene Beier gemmer særlige minder: Ting skal have sjæl

Tv-værten Lene Beier og direktøren for Nationalmuseet, Rane Willerslev, kan i 2020 opleves på TV 2 i 'En skat til Danmark'.

Både tv-værten Lene Beier og direktøren for Nationalmuseet, Rane Willerslev, havde været i gemmerne, da de mødtes hos Rane for at vise hinanden deres historiske genstande.

Lene, som er uddannet historielærer, skal til foråret 2020 være vært på TV 2-programmet 'En skat til Danmark', og Rane er en af eksperterne, der skal kigge på danskernes genstande, som fortæller vores alles historie.

– Min baby-lyseblå kondicykel er fra 1950’erne, hvor rigtigt mange fik kondicykler i hjemmet. Den hører til i danmarkshistorien, for den fortæller noget om hele den træningskultur, der opstod dengang. Cyklen stod tilbage fra Hr. Andersen, som boede i et hus før os, han var cykelrytter, fortæller Lene, 42, som sammen med sin mand, Anders, lige har bygget et nyt hus.

– Kondicyklen er husets sjæl i det nye hus, vi bor i i dag, og derfor har vi har gemt den. Anders og jeg købte et hus ude i Søvang, da vi også gik i gang med at bygge, og det var en tidslomme. Ejeren havde ladet alt stå. Der var hessian på væggene, vægtæpper og salondør i køkkenet, og så kondicyklen i soveværelset. Jeg tillægger ting personlighed og sjæl, og kondicyklen er Hr. Andersen. Det er helt mærkeligt at se den her på Nationalmuseet. Tænk, hvis huset er faldet sammen, når jeg kommer hjem, siger Lene grinende.

LÆS OGSÅ: Karsten Rees hårde tørn: Forbereder sin død

En skat på loftet

Rane Willerslev har flyttet mange gange i sit liv, boet i udlandet i mange år, bl.a. i Sibirien, så mange gamle ting er gået tabt for ham. Men en tur på loftet for nylig afslørede en skat efter hans far.

– Min far var meget gammel, født i 1914 og døde i 1996, hvor jeg var 25 år. Jeg fandt en gammel kuffert med gamle fotografier af ham og min familie helt tilbage fra min tipoldefar, og to stykker papir fra 9. april 1940, hvor Danmark blev besat. Det ene er det tyske fly-blad, med ”Opråb til det danske folk”, hvor der står, at hverken hæren eller det danske folk må yde modstand.

LÆS OGSÅ: Mascha Vang løfter sløret: Skal Troels og jeg have et fælles barn?

- Og så forsiden fra Berlingske Tidende fra 9. april, hvor statsminister Stauning melder ud, at Danmark er blevet besat. Min far blev fængslet under krigen. Han var involveret i transport af jøder, og min farfars hus på Frederiksberg blev bombet af tyskerne som straf, fortæller Rane, 48.

– Vi vil gerne fortælle danmarkshistorien gennem folks personlige ting. Historien skabes jo ikke kun af konger og magthavere, men ogsåaf os almindeligemennesker. (Foto: Bo Nymann)
– Vi vil gerne fortælle danmarkshistorien gennem folks personlige ting. Historien skabes jo ikke kun af konger og magthavere, men ogsåaf os almindeligemennesker. (Foto: Bo Nymann)

Han har en hel del arvestykker i sit eget hjem, bl.a. møbler efter sin farfar, som var møbelsnedker i slutningen af 1800-tallet.

– I mange år havde vi et gammelt, forvredet ur, som var det eneste tilbage fra min farfars bombede hus. Det har jeg desværre mistet gennem tiden i en af mine mange flytninger. Det fortryder jeg.

LÆS OGSÅ: Oliver ligeglad med Gunnvør: Jeg har kneppet så mange kællinger siden

Har du en skat liggende?

HER&NU’s læsere har nu mulighed for at få deres personlige genstande med i 'En skat til Danmark'.

TV 2 søger især roliganudstyr fra 80’erne eller EM i 92, dine børns samlinger af alt fra hønseringe, gamle glansbilleder til samlekort som Diddle, Pokémon og så videre, og har du det liggende, så kig på www.natmus.dk eller skriv en mail til TV 2 på voreshistorie@blu.dk

LÆS OGSÅ: Janni Rees store operation: Jeg føler, jeg har fået tæsk med en jernstang