Lars Lilholts personlige historier: Det kommer tæt på

Musikeren har skrevet et personligt album, der kommer helt tæt på.

Af Helle Bill Madsen - 15. maj 2021 kl. 13:58

Det fornærmer på ingen måde Lars Lilholts afdøde far, Per Lilholt, at kalde ham en sindig jyde. Lars’ nye album ‘Decameron’ er mere personligt end nogensinde og har også en hilsen til faderen i sangen ‘Til min far’.

– Sangene har jeg siddet og skrevet i ensomhed oppe på loftet, og de kom sgu lidt tæt på. Men det var sådan, det blev. Min gamle nordjyske far og jeg mødtes omkring musikken, fortæller Lars om sin far, arkitekten og violinisten Per Lilholt, der døde i 2016 som 93-årig.

LÆS OGSÅ: Oliver Bjerrehuus og kæresten: Vi vil stifte familie

HER&NU møder 68-årige Lars Lilholt hjemme i hans og hustruen, Ninas, fine orangeri.

– Første gang, jeg gav min far en krammer, var den dag, min mor døde. Vi havde lige sunget hende ud, og han stod på demensplejehjemmet, hvor hun døde, og lignede en 87 år gammel fugleunge. Så sagde Nina: ”Nu giver du ham altså en krammer”, og jeg sagde til hende: ”Det kan du sgu da ikke mene. Han har det da dårligt nok i forvejen!”. Det var jo sådan, det var, siger Lars.

– Vi har spillet sammen, siden jeg var fire år og frem til 14 dage før, min far døde. Vi spillede mere sammen, end vi talte sammen (Foto: Privat)

LÆS OGSÅ: Ditte Julie taler ud: Det gør rigtig, rigtig ondt

I sangen ‘De to røde stole’ tager Lars os med tilbage i tiden hos hans bedsteforældre i Aalborg.

– Min farfar blev født på et husmandssted oppe ved Hjørring, der hed Lilholt. Efter sin karriere i militæret startede han en danseskole, som min farbror senere overtog. Så jeg er vokset op på en danseskole.

Lars’ bedsteforældre Signe og Kresten ved deres guldbryllup i 1959. Signe var husmor, Kresten var tidligere officer og havde den største danseskole i Aalborg (Foto: Privat)

LÆS OGSÅ: Bendtner og Philine sammen igen

Lars Lilholt har gået stille med sit forhold til tro og bøn. Det er første gang, han fortæller om det i ‘En lille bøn’.

– Jeg har altid bedt aftenbøn, det lærte jeg af min mor som lille. Og for en sikkerheds skyld, så gør jeg det stadig. Min mor var meget belæst, og jeg har mit fortæller-gen fra hende. Bønnen har for selvfølgelig forandret sig gennem tiden, men nu er den rettet mod mine børn og børnebørn. Jeg beder om, at min hustru overlever mig. Det giver mig ro til at falde i søvn, fortæller Lars eftertænksomt.

– Som 19-årig tog jeg i kibbutz i Israel. Her sidder jeg på muren i Jerusalem i 1973 lige efter min 20-års fødselsdag. Min stamcafé hed Uncle Moustache og har nu fået et nummer på albummet (Foto: Privat)

LÆS OGSÅ: Kendispar chokerer: Derfor sover vi ikke sammen

Lars Lilholt har tre børn, hvoraf den ældste, datteren Lærke, er født i 1983, samme år som Lilholt-band tog på sin første turné. Lærke er en fast del Lars’ orkester og med på ‘Decameron’.

– Min datter Luna er mønsterbryderen i vores musikalske familie. Hun studerer medicinalkemi på universitetet. Endelig en, der gør noget rigtigt. Vi andre er barfodsgøglere, siger Lars med et stort grin.

Lars’ børn, Lærke, 37, Luna 26, og og Sofus, 23, havde givet ham billetter til musikforestillingen ‘The Rocky Horror Picture Show’ på Aarhus Teater (Foto: Privat)

LÆS OGSÅ: Ung mor slår fast: Jeg er blevet den bedste udgave af mig selv

– Sofus spiller guitar, skriver sange og er optaget af fodbold, siger Lilholt og tilføjer, at han nok ikke har opdraget det store på sine børn.

– Det vigtigste for mig har egentligt været, at de skulle føle sig elsket og velkommen til verden, også hjælpe dem på vej. Jeg har kørt meget om natten og hentet dem. Jeg syntes ikke, at de skulle rende rundt alene. Vi har haft dem med, når vi har rejst rundt med orkestret, især de to små. Luna blev født midt på en turné i 1994, og ugen efter var hun med i et lille fly til København, hvor jeg skulle spille og hendes mor skulle sælge t-shirts. Men de har aldrig brokket sig, siger han.

LÆS OGSÅ: Johannes Møllehave er død

LÆS OGSÅ: WHAT! To deltagere taget i snyd: Smidt ud af realityprogram

Læs mere om