Lars Lilholts morfin-helvede: Jeg tog en kold tyrker

Der skulle en kold tyrker til at få Lars Lilholt ud af sit morfin-helvede, som han selv omtaler det.

Af Nikolaj Vraa - 29. august 2020 kl. 19:55

For tre år siden var en tredobbelt diskusprolaps og spinalstenose ved at koste Lars Lilholt førligheden. Selvom hans venstre ben var blevet lamt, og han kun kunne bevæge sig med krykker, fortsatte den 67-årige spillemand med at turnere, indtil hans band sagde stop og sendte ham på hospitalet, hvor dygtige kirurger opererede ham i sidste øjeblik. Situation var så alvorlig, at Lilholt måtte skrive under på, at han blev opereret på eget ansvar, for ingen vidste, om han ville komme til at gå igen.

LÆS OGSÅ: ‘Vild med dans’-stjerne: Jeg kom op at slås med min mand

– Da operationen var overstået, kom kirurgen ind, begyndte at røre mine fødder og spurgte, om jeg kunne mærke dem. Det vidste de ikke, om jeg ville kunne, så jeg har været virkelig heldig, fortæller Lars Lilholt, da HER&NU møder ham forud for den nye omgang ‘Toppen af Poppen’, hvor han igen deltager.

Lars Lilholts rygsmerter viste sig at være en tredobbelt diskusprolaps og spinalstenose – en forsnævring i kanalen, der løber ned gennem rygmarven. (Foto: privat)

LÆS OGSÅ: Medina sælger sin lejlighed efter seks måneder

Skæv af morfin

– Da jeg vågnede af narkosen, var det første, jeg sagde, at jeg skulle ud og pisse. ”Så gå ud og pis,” sagde de. ”Jamen, det kan jeg ikke, hvor er mine krykker?” Så sagde han, ”prøv nu bare”, og så stod jeg ud af sengen. Og jeg kunne kraftedeme lige så stille gå ud på toilettet. Det havde jeg ikke kunnet i fire måneder uden krykker.

Rygproblemerne har Lilholt haft det meste af sit liv, men i løbet af 2017 blev de så alvorlige, at han flyttede ind i et partytelt ude i sin have i huset ved Ry. Familien og bandet begyndte at kalde ham Gaddafi, fordi alting foregik i det telt.

LÆS OGSÅ: Sarah Grünewald afslører: Sådan blev vi kærester

I den periode begyndte han også at få morfin for at klare smerterne. Det fortsatte også efter operationen, indtil han tog en rask beslutning.

– Jeg var så skæv af alt det morfin. Jeg endte med at tage en kold tyrker for at slippe af med det. Det tog et stykke tid med hallucinationer og svedeture. Jeg var jo simpelthen nærmest blevet afhængig af det. Jeg fik 60 milligram om dagen. Men jeg er ude af det nu og har ikke taget en smertestillende pille i to år, fortæller han.

LÆS OGSÅ: CHOK! Sofie Linde udsat for grov sex-afpresning i DR

– Jeg har altid lidt af dårligt ryg. Jeg blev kasseret på session, da jeg var 20, men jeg har dyrket sport hele livet. Spillet fodbold, indtil jeg var over 60 år. Jeg har udfordret det, og til sidst gik det ikke mere. (Foro: Michael Stub)

Oplevelsen var ikke noget, han ville ønske for nogen.

– Spørg enhver narkoman, der skal ud af det. Jeg tog en kold tyrker, og det tager kroppen en uges tid at komme over det. På et tidspunkt snakkede jeg med min far, der havde været død et års tid, afslører han i interviewet med HER&NU.

LÆS OGSÅ: ‘Hjem til gården’-vinder: Det vil jeg bruge pengene på

Lars Lilholt deltog første gang i ‘Toppen af Poppen’ i 2015 og fik her nye musikalske venner og ikke mindst sange, som han kunne spille for publikum. Derfor tøvede han heller ikke med at sige ja til jubilæumsudgaven.

– Jeg har fået venner, jeg stadig arbejder sammen med. Jeg har lavet plader med Oh Land og turneret med Shaka Loveless. Vi skal også af sted sammen igen efter jul, hvis ellers Gud og Coronaen vil. Det er herligt at få nye venner i en høj alder. Jeg er tre år ældre end Shakas far, men når først musikken spiller, så glemmer jeg, hvor gammel jeg er.

LÆS OGSÅ: Det så du ikke på tv: Lene Beier rydder op efter Stines fest

Shaka Loveless og Lars Lilholt. (Foto: Niels Henrik Dam)

Ny musik på vej

Lars Lilholts mange fans kan glæde sig over, at der er ny musik på vej.

– Jeg er gået i studiet, og vi arbejder de næste par måneder med et album. Jeg vil ikke udgive det til jul, for der tror jeg, mange gør det. Måske til marts. Så kan det måske være optakt til en lille tur i manegen.
Med gode kirurgers hjælp og genoptræning i to år, er jeg blevet i stand til at løbe rundt på en scene igen, fortæller Lars Lilholt.

LÆS OGSÅ: HOT NEWS! Her er navnet på Cengiz og Geggos datter

10 års jubilæum på “Toppen af poppen”, Rasmus Walter, Søs Fenger, Kwamie Liv, Annika Aakjær, Lau Højen, Lars Lilholt, Stine Bramsen, Lars H.U.G., Ida Corr, Anders Blichfeldt, Dorthe Gerlach, Wafande, Barbara Moleko, Anne Dorte Michelsen og Mads Langer. (Foto: Michael Stub)

Læs mere om