Kronprinsesse Mary i Burkina Faso: Trodser terrorfrygt for børnene

Som kronprinsesse er Mary et oplagt mål for kidnappere, men der blev passet godt på Danmarks kommende dronning.

Af Helle Bill Madsen - 6. november 2021 kl. 11:55

Det var et af verdens fattigste lande, kronprinsesse Mary sammen med udviklingsminister Flemming Møller Mortensen, besøgte i sidsteuge med rejsen til Burkina Faso i Vestafrika. Besøget var ikke annonceret nogen steder pga. den høje risiko for terrorhandlinger og bortførelser. Så for at PET og FET kunne garantere for kronprinsessen og ministerens sikkerhed, foregik rejsen til Burkina Faso i al hemmelighed.

LÆS OGSÅ: Mystik om kronprinsesse Marys sæbeøje

Med mere end 400 voldelige angreb mod civile er 2021 det blodigste år, siden landet oplevede de første terrorrelaterede angreb i 2016. Priserne på våben er i bund, og Burkina Faso er præget af tilstedeværelsen af væbnede militante islamistiske grupper med forbindelser til Islamisk Stat og Al-Qaeda. Kronprinsesse Mary var i Burkina Faso i 2016, og hun kunne tydeligt mærke en forskel fra dengang.

Artiklen fortsætter under videoen, hvor man kan se Mary møde lokalbefolkningen i Burkina Faso.

LÆS OGSÅ: Andrea Rudolph reagerer efter ‘Knæk Cancer’-showet

– Det er rigtigt dejligt at være tilbage. At komme ud og se, hvilket fantastisk arbejde Danmark gør i et af de fattigste og hårdest ramte lande. Jeg var her for fem år siden, og det er en kontrast til, hvad jeg oplever i dag. Dengang havde de lige haft et fredeligt og demokratisk valg, og der var stor optimisme og masser af energi, der var en progressiv regering. De var virkeligt på vej, fortalte kronprinsesse Mary og fortsatte:

– Nu kan man sige, at der står mange overlappende udfordringer for døren, som ikke var her sidst. Det oplever vi med den sikkerhed, der er omkring os som delegation i Burkina Faso. En land under pres Burkina Faso er plaget både af sikkerhedssituationen og af klimaforandringer. De fleste af konflikterne i det ekstremt fattige land skyldes knapheden på ressourcer og de stigende fødevarepriser.

Artiklen fortsætter under videoen, hvor Mary holder tale i Burkina Faso.

LÆS OGSÅ: Karina taler ud om ny kræftsygdom

– Den uro og konflikt, som er her, har også ført til, at næsten syv procent af befolkningen er internt fordrevne, og det sætter pres på noget, der allerede er meget presset. Så jeg har oplevet et land, der står over for nogle enorme udfordringer. Men samtidig har vi igen set, hvad hjælp kan gøre – udviklingshjælp, humanitær hjælp og fredsskabende aktiviteter – hvad det betyder for et land, sagde kronprinsessen.

Læs flere reportager om Marys tur til Burkina Faso i denne uges HER & NU.

LÆS OGSÅ: ‘Vild med dans’-par afslører stor udfordring for produktionen