Kongeparret boede i Danmarks dyreste hus: Skjulte modstandsmand - Her & Nu

Kongeparret boede i Danmarks dyreste hus: Skjulte modstandsmand

Huset er netop blevet solgt for 150 millioner kroner.

Af Nikolaj Vraa - 24. oktober 2020 kl. 15:52

Da to rige udlandsdanskere i sidste uge lagde 150 millioner kroner for en 21-værelses villa på Egtoftevej i Vedbæk, fik de samtidig et unikt stykke Danmarkshistorie med i købet.

Huset på 825 kvadratmeter, der blev bygget i 1920 og ligger ned til Øresund på en 10.404 kvadratmeter stor grund, var under besættelsen udlejet til det daværende tronfølgerpar, kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid, fordi de ikke kunne forlade Sjælland og tage til jagthytten i Trend.

Det senere kongepar opholdt sig derfor i lange perioder i luksusvillaen med døtrene prinsesse Margrethe og prinsesse Benedikte.

LÆS OGSÅ: Rikke Gøransson om anden gang i ‘Robinson’: Syg og levede med frygt

Den 10.404 kvadratmeter store grund ligger helt ud til vandet. Huset har 21 værelser og syv badeværelser (Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering)

I bogen ‘Barn af besættelsen” fortæller dronning Margrethe til forfatteren Michael Müller, hvordan hendes forældre her fik besøg af modstandsfolk og endda også skjulte dem. Blandt andre hendes fars nære ven søløjtnanten Louis Rostock-Jensen, hvis svigerdatter, Merete, senere blev hofdame for dronning Ingrid.

– Han måtte gå under jorden, og i en periode overnattede han hos mine forældre. Han blev senere taget i en razzia og udsat for lidt tæsk, men kom fri om morgenen den 5. maj 1945, hvor han besøgte mine forældre, der var meget lettede over, at han havde klaret den. Han sagde til min mor: ”Tak, fordi jeg måtte bo hos jer. Jeg må nok indrømme, at der havde ligget noget i kommodeskuffen, som ikke burde have ligget der,” hvortil min mor svarede: ”Det ville jeg da også bare have håbet”. Jeg tror, at det var en pistol, han gemte, afslører majestæten i bogen, der udkom i 2018 og snart bliver fulgt op af “Kongehuset under Besættelsen”.

LÆS OGSÅ: Dronning Ingrid hjalp modstandsbevægelsen: Gik med illegale blade

Handlen har har indbragt den tidligere IT Factory-medejer Peter Sølbeck 132 millioner kroner. Han gav 18 millioner for villaen i 1995 og har boet her med hustruen Anne-Mette Riskær. Husets nye ejere er udlandsdanskerne Trine og Helge Wennike, som bor og driver virksomheder i England (Foto: Mogens Flindt)

LÆS OGSÅ: Derfor elsker dronningen Gråsten Slot

LÆS OGSÅ: Alex’ søde hemmelighed: 87-årig mor flytter ind