Til minde om Chris Anker Sørensen: En stor fighter

I dag ville Chris Anker Sørensen være fyldt 40 år, men den elskede cykelrytter og tv-kommentator mistede ulykkeligvis livet for tre år siden.

Det er alt for tidligt at skulle skrive en mindeartikel om Chris Anker Sørensen i forbindelse med en mærkedag for den dygtige cykelrytter og cykelekspert. For ”Oksen fra Hammel”, som var hans kælenavn, mistede livet som kun 37-årig.

LÆS OGSÅ: 'Landmand'-Serena åbner op: Udsat for mobning i flere år

Artiklen fortsætter under videoen...

Vi lærte Chris Anker Sørensen at kende som en fighter på landevejene, også i de højeste bjerge, og som en munter fyr, man altid kunne få en sjov og ærlig kommentar fra, selvom han lige havde slæbt sig selv og sine holdkammerater gennem et strabadserende cykelløb. Og da han afsluttede sin cykelkarriere, blev vi dus med Chris Anker i hans job som en altid velforberedt tv-kommentator i mange store cykelløb.

LÆS OGSÅ: 'Nybygger'-par efter sønnens død: Medlidenheden er svær

Chris Anker Sørensen kom til verden 5. september 1984. Han havde to storebrødre, Allan på 11 og Brian på syv år. Der kunne have været en storebror mere, men Flemming, som han hed, mistede livet på sin cykel under en træningstur i 1981. Han blev ramt af en bil og døde som kun 13-årig. 

Allan var ligesom Flemming vild med at køre cykelløb, og Chris lagde sig fra 12-årsalderen i baghjulet på Allan og blev medlem af Hammel Cykle Klub.

LÆS OGSÅ: Wozniacki i vild tennis-træning med datteren

Chris Anker var en dygtig ungdomsrytter, og i 2005 fik han kontrakt med Team Designa Køkken, hvor Allan kørte. To år senere fik Bjarne Riis lokket Chris Anker Sørensen over på sit cykelhold Team CSC. Chris Anker blev ikke regnet for at være blandt verdens største cykeltalenter, men han knoklede altid som en gal for at nå til tops og for at hjælpe sine holdkammerater. Den mand gav aldrig op.

Chris Anker Sørensen under Tour de France 2012.

Punktlig, rar og ryddelig

Chris Anker Sørensen blev et værdifuldt og muntert indslag på Bjarne Riis’ cykelhold. Flere af hans holdkammerater og teamledere har fortalt, at han var anderledes end mange ryttere i branchen. Han bevarede altid fødderne på jorden – altså når han ikke lige cyklede – han kom altid til tiden, hans værelse var ryddeligt – og så var han altid rar.

LÆS OGSÅ: 'Gift ved første blik'-Frank: Derfor var min søn ikke med til brylluppet

I 2009 kørte Chris Anker Sørensen sit første Tour de France og blev for alvor kendt – også blandt de tv-seere, som kun ser cykelløb, når det franske etapeløb vises hen over sommeren.

Chris Anker var først og fremmest hjælperytter og vandt ikke så mange store sejre, som vi har set Bjarne Riis, Rolf Sørensen og senest også Jonas Vingegaard og Mads Pedersen gøre. Men han vandt i den grad tv-seernes hjerter, fordi han altid kunne levere en kvik kommentar, uanset hvor smadret han var efter at have besteget de højeste bjerge.

LÆS OGSÅ: Så meget har Jackie brugt på skønhedsoperationer

Den danske slider har overskud til at sende kameramanden og publikum et smil.

Som da en journalist spurgte ham, hvor mange kræfter, han havde tilbage, kort efter at Chris Anker havde slæbt sig over målstregen: ”Jeg har 27 kræfter tilbage!”

Eller før den afsluttende etape i Paris, hvor Chris Anker sammenlignede en temmelig berømt allé med en gade i hjembyen: ”Det er selvfølgelig ikke Østergade i Hammel, men ChampsÉlysées… det er sgu også et fedt nok sted!”

LÆS OGSÅ: Natascha Linea sætter vildt mål

Efter en etape i sit første Tour de France hørte vi Chris Anker sige følgende med et glimt i øjet: ”Der var også en spaniak, der ikke havde lært det der med, at man ikke skal pisse mod vinden, så jeg fik hans pis på mit ben, så det var jeg ikke tilfreds med.”

Publikum og pressen elskede Chris Anker Sørensen.

LÆS OGSÅ: Stjernespækket serie vender tilbage

En ny karriere

”Oksen fra Hammel” afsluttede sin professionelle cykelkarriere i 2018. Men det var ikke slut med Chris Anker og professionel cykelsport, for han var allerede i 2017 blevet hyret af TV 2 til at kommentere Tour de France. Først kommenterede han kun starten af etaperne, men siden blev han sat sammen med Dennis Ritter og Rolf Sørensen og kommenterede i mange timer hver dag. Chris Anker var et fund. Hans lune kommentarer og store viden om cykelsport blev krydret med udtalelser, der med al tydelighed afslørede, at han var historieinteresseret.

LÆS OGSÅ: Janni og Pernille aflyser stor satsning

Der var en fantastisk kemi mellem Dennis Ritter og hans to ”hjælperyttere”, Chris Anker Sørensen og Rolf Sørensen.

18. september 2021 var Chris Anker Sørensen landet i belgiske Brügge, hvor han sammen med journalisten Rasmus Staghøj skulle kommentere VM i cykling. Som sædvanlig ville han forberede sig så godt som muligt og valgte samme eftermiddag at cykle ud på den rute, der skulle lægge asfalt til enkeltstarten. 

LÆS OGSÅ: Lisbet Dahl stopper: Her er afløseren

Det blev Chris Anker Sørensens sidste cykeltur. I et kryds blev han ramt af en varevogn. Han døde senere af sine kvæstelser. En ubegribelig afslutning på et ungt liv for den tidligere rytter, der nu delte skæbne med den storebror, som han aldrig nåede at møde.

LÆS OGSÅ: Ny udgave af Marc Ciano indtager 'Robinson': Følsom far

Det var et chok for cykelglade danskere og en voldsom tragedie for Chris Ankers kone, Michelle Moestrup, og deres to døtre på otte og ti år.

I dag, torsdag, kunne og burde Chris Anker Sørensen have fejret sin 40-års fødselsdag. Sådan skulle det desværre ikke være. 

Artiklen er første gang bragt i denne uges HER&NU-blad. Tegn et abonnement via linket HER.

HER&NU på besøg hos Chris Anker Sørensen i 2020.