Morten Grunwalds liv og karriere: Skidegodt, du gamle!
Morten Grunwald huskes først og fremmest i rollen som Benny i ”OlsenBanden”-filmene, men han leverede mange andre gode præstationer på teater og film. I denne uge ville han være fyldt 90 år.
Det er ofte mange små tilfældigheder, der fører til store livsændrende ting. Sådan var det i Morten Grunwalds karriere. Da Erik Balling i midten af 1960’erne ville lave en James Bond-parodi om en rejsende i spøg og skæmt, var Dirch Passer tiltænkt rollen.
LÆS OGSÅ: Bubbers liv tog en drejning: Det er kærlighed
Artiklen fortsætter under videoen...
Men Dirch var for dyr, og så faldt valget på den unge, talentfulde Morten Grunwald. Filmen fik titlen ”Slå først, Frede”, og ud over Morten Grunwald medvirkede Ove Sprogøe og Poul Bundgaard i store roller.
Filmen blev en succes og blev fulgt op af ”Slap af, Frede” – dog uden Poul Bundgaard, hvis skurkagtige karakter var kommet af dage i den første film. De to film gav Erik Balling og hans kreative makker, Henning Bahs, idéen til at skabe Olsen-banden, hvor Morten Grunwald som bekendt fik rollen som den glade og hoppende Benny Frandsen. En rolle, han fyldte ud i en periode på 30 år. Præcis hvor mange gange, han nåede at sige ”Skidegodt, Egon”, har vi ikke tal på – men det var mange!
LÆS OGSÅ: WHAT: Ghita Nørby fik Natasha Brock til at droppe karrieren
Morten Grunwald var dog meget mere end Benny. Han blev født i Odense 9. december 1934 og fik navnet Walter Morten Grunwald.
Allerede i teenageårene fik han ganske små statistroller på Odense Teater og sang med i teatrets kor. Skuespillet var dog ikke det første, han kastede sig over, da han var færdig med at gå i skole. Den unge Morten forsøgte sig inden for forskellige brancher, inden han som 18-årig drog til Nordsverige, hvor han var skovarbejder.
Da han vendte hjem igen, kom han på Odense Teaters elevskole og siden på Det Kongelige Teaters elevskole.
LÆS OGSÅ: Prinsesse Isabella vækker opsigt i udlandet: Spås stor karriere som pop-prinsesse
Første rolle som tyv
Morten Grunwald fik i de spæde 60’ere roller på en række forskellige teatre, og i 1961 dukkede han op som statist i flere film. Efterhånden blev filmrollerne større, og i ”5 mand og Rosa” fra 1964 så man ham første gang som tyv – dog en noget anden karakter end Benny fra ”Olsen-banden”. Han spillede Smukke-Arne, og ved Bodil-festen året efter modtog han den fornemme filmpris for sin præstation.
I det hele taget blev 1965 et epokegørende år for Morten Grunwald. Det var året, hvor han dukkede op i flere markante filmroller i ”Landmandsliv”, ”Én pige og 39 sømænd” og førnævnte ”Slå først, Frede”.
Men det var også året, hvor han begyndte at danne par med den 10 år ældre kollega Lily Weiding. Morten Grunwald var meget betaget af den smukke skuespillerinde, og hun blev hans livs kærlighed. Efter et meget langt tilløb giftede de sig i 1980. Sammen fik de datteren Tanja Grunwald.
LÆS OGSÅ: Raser over "Balladen"-Anamariias udtalelser: Hun gik for tæt på
De to kom også ofte til at danne par på teatret, og Erik Balling morede sig over at lade Lily Weiding spille en kvinde, der stalker Benny på Mallorca i ”Olsen-bandens sidste bedrifter” fra 1974. I 1979 dukkede Morten Grunwald op i ”Matador” som Maude Varnæs’ ungdomskærlighed, kunstneren Ernst Nyborg. Han forsøger at hive Maude ud af den småborgerlige trummerum i Korsbæk, men ender i stedet i en af Postgårdens senge med den mere sprælske Birgitte Graa.
LÆS OGSÅ: Vickis voldsomme morgen: Spænede afsted for at redde liv
Bennys sidste stik
Morten Grunwald var ikke blot en succesfuld skuespiller, men også en dygtig teaterleder. I 1970’erne var han chef for Bristol Teatret, og i 1980 overtog han Allé-Scenen, som han døbte om til Betty Nansen Teatret. Og fra 1989 var han chef for Østre Gasværk, som han 10 år forinden havde været med til at forvandle fra en gammel gastank til et imponerende teater.
En af de roller, Morten Grunwald også huskes for, var som den trinde, rare konge af et krigshærget og fattigt rige i tv-julekalenderen ”Jul på slottet”, som første gang kunne ses i 1986. Her spillede Lily Weiding kongens søster.
Olsen-banden takkede egentlig af i 1981, men i 1994 blev de tre bandemedlemmer genforenet i en tv-reklame for Energisparerådet. Det var som at gense sin folkeskoleklasse, for den gamle jargon var straks tilbage, og de tre mænd genindtog uden problemer deres gamle roller.
LÆS OGSÅ: Timm Vladimir brygger videre på sit imperiet: Afslører overraskende projekt
Reklamefilmen gav næring til idéen om at indspille en film mere med Olsen-banden, og i 1998 afsluttede ”Olsen-bandens sidste stik” endegyldigt en legendarisk film-serie, og Morten Grunwald kunne tage afsked med de gule sokker og en elsket karakter.
Han fortsatte med sit teaterarbejde og indspillede flere film helt frem til 2014, hvor han som 80-årig leverede en stor præstation i Bille August-dramaet ”Stille hjerte”.
I 2017 pensionerede Morten Grunwald sig selv som teaterskuespiller. Året efter, 14. november 2018, sov han ind som 83-årig. Han huskes for en lang og succesfuld karriere med mange store højdepunkter. Det var altsammen skidegodt, Morten!
LÆS OGSÅ: Snart er Knud Romer blind: Jeg har julen i hjertet
Artiklen er første gang bragt i denne uges HER&NU-blad. Du kan tegne et abonnement ved at klikke HER.