Kendt skuespiller: Jeg har haft bulimi i 10 år

Anne-Grethe Bjarup Riis fik bulimi som 16’årig. Nu blotter hun sig fuldstændigt og fortæller åbent om sygdommen.

Af Lotte Knudsen - 12. oktober 2020 kl. 20:55

I sin seneste roman ‘I guds rige’ graver Anne-Grethe minder frem fra fortiden. Nogle af minderne omhandler sygdommen bulimi, som har været en del af Anne-Grethes liv i 10 år.  Anne-Grethe Bjarup Riis, mener selv, at sygdommen var en reaktion på hendes opvækst, som både var præget af ensomhed og svigt.

– Jeg tror, at sygdommen blev en reaktion på min svære opvækst i Søby. Min mor har haft en belastet barndom, som var skadende for hende. Derfor har hun haft svært ved at give mig det, jeg har haft behov for i min opvækst, fortæller Anne-Grethe til HER&NU, da vi møder hende på hendes kontor i indre København.

LÆS OGSÅ: Corona ramte Faustix med 180 km/t

Bulimi opfattes som en sygdom, hvor man har et stort fokus på sit udseende og en frygt for at tage på i vægt. Det kan Anne-Grethe Bjarup Riis godt genkende, men for hende var der også andre  betydelige årsager til sygdommen.

– Det handlede selvfølgelig om perfektion. Jeg syntes, at jeg skulle være perfekt. Men derudover handlede det også om en uro og et kaos, som rumsterede inde i mig. Noget var ikke rigtigt, og noget var ikke på plads. Jeg kunne dulme kaosset ved at spise og efterfølgende kaste op, fortæller Anne-Grethe.

LÆS OGSÅ: Populær tv-dommer hemmeligt gift

Som 26 årig opsøgte Anne-Grethe en kropslæge på Statens Teaterskole, hvor hun var elev. Kropslægen sendte hende videre til en psykolog på Rigshospitalet, som hjalp hende med at blive rask.

– Min psykolog satte mig på plads. Hun overbevidste mig og tvang mig til at forstå, at det var mig selv, der skulle kæmpe for at komme ud på den anden side. Derudover var hun god til at se mig og forstå mig.

Interview med Anne-Grethe Bjarup Riis ved udgivelsen af hendes fjerde bog “I Guds rige” (Foto: Peter Hauerbach)

Anne-Grethe havde holdt sin sygdom skjult for omverdenen i 10 år, da hun som 26-årig blev rask. Hun mener i dag, at vi skal blive bedre til at lade facaden falde og glansbilledet krakelere.

– Der var ikke rigtigt nogen, som lagde mærke til, at jeg var syg. Det er jo et tabu at sige; “efter jeg har spist, kaster jeg maden op igen”. Det var lettere bare at skjule det. Grunden til, at jeg afslører det nu, er, fordi at jeg gerne vil fortælle andre, at de ikke er alene om de amoralske og tabubelagte ting, fortæller Anne-Grethe.

LÆS OGSÅ: Oh Land får tårerne frem hos alle i ‘Toppen af poppen’

At belyse tabubelagte ting var også en af grundende til, at hun valgte at skrive bogen ‘I guds rige’, som blev publiceret 27. august.