Kasper Leisner om Frederik IX: Han elskede sine piger - Her & Nu

Kasper Leisner om Frederik IX: Han elskede sine piger

Lige så kærlig som han var høj, sådan lyder dommen fra skuespilleren, der har indtaget rollen som Danmarks tidligere konge.

Af Helle Bill Madsen - 11. januar 2020 kl. 15:55

Det er den 2,02 m høje skuespiller Kasper Leisner, der flot og stateligt fylder kongens uniform ud som den ældre Frederik IX i DR1’s tv-serie af samme navn. Kong Frederik IX var selv 1,98 cm høj, så Kasper Leisner er noget nær perfekt i rollen. Lige så stor Kongen var, lige så smørblød var han.
– Jeg holder meget af, at han elskede sin familie. Han elskede sine piger, Margrethe, Benedikte og Anne-Marie. Det kan jeg få en klump i halsen over. Vi optog mange scener med de små prinsesser, og jeg synes, at hans kærlighed til pigerne afspejler sig i den måde, han var konge på, fortæller Kasper Leisner, 44, som seerne tidligere har kunnet opleve på tv i bl.a. ‘Anna Pihl’, ‘Bedrag’ og ‘Kriger’.
LÆS OGSÅ: Kongehusets snedige finte: Joachim og Maries hemmelige liv i Paris
Kasper selv kan godt lide tanken om Kongehuset som institution.
– Jeg har altid synes, at Danmark er et vidunderligt sted, fordi der både er plads til hjemløse og til konger og dronninger. Det kan jeg godt lide. Man støder tit ind i dis- kussioner om, hvorvidt vi skal have et kongehus eller ej. Jeg synes, at vi i en eller anden form skal kunne rumme det, fordi de er blevet født ind i det, og det kan vi ikke bare ”cutte”. Det er jo en del af vores historie, og det skal der være plads til. Det er jo også en del af vores identitet. Formen kan vi diskutere, men jeg synes, at der skal være plads til konger.
LÆS OGSÅ: ‘Ex on the Beach’-fyr afslører fortid med Sofie Linde

Upopulært kongehus

Rollen som dronning Margrethes far har øget hans interesse for historien.
– Det var en superinteressant tid. Han bliver jo født ind et monarki, og med hans far, Christian X, var det jo det gamle monarki og den europæiske kultur med dem, ”der bestemmer det hele over deres folk”. Hans far, Christian X, prøvede jo sågar på et tidspunkt at afsætte regeringen, men kom i stor modvind for det. Dengang var Kongehuset virkelig på sit laveste, siger Kasper.
– Frederik IX overtager et kongehus, som ikke var særlig populært. Men fordi han ikke selv var superinteresseret i at træde ind som monark, men jo var en mand af folket og uddannet på søen som sømand, så trådte han ind i øjenhøjde med alle. Da han skulle krones, blev han i det i Folkets Hus på Christiansborg og ikke på Amalienborg, hvor man traditionelt havde gjort det. Så han åbnede virkelig Kongehuset op.
LÆS OGSÅ: Efter vanvidsprogram: Nu trækker Mary stikket